Annonce
Navne

Jesper i London: Det værste er den langstrakte ensomhed

Jesper Thomsen har boet her i årevis uden at vide, hvem naboerne var. - Folk har passet sig selv, her er det ikke kotume, at man lige låner lige låner en kop sukker af naboen. Men det har ændret sig under coronakrisen til et lille miljø, hvor vi kommer hinanden ved og udbygger venskaber, fortæller han. Privatfoto
Jesper Thomsen har boet i London i 26 år. I den engelske hovedstad har coronavirus stadig sørgeligt godt fat, og Jesper har oplevet at miste en ven på kun 53 år. Andre af hans venner er gået konkurs med restauranter.
Annonce

London: Det er 26 år siden, at Jesper Thomsen fra Holstebro pakkede kufferterne og flyttede til London. Ifølge ham selv, føler han sig dog "lige så dansk, som da jeg pakkede mine flyttekasser", men derfor kan det godt gøre ondt i hjertet, når han tænker på fremtiden for sit andet hjemland, England.

- Coronavirus får helt sikkert konsekvenser på lang sigt. England er begyndt at løsne grebet en smule om restriktionerne, men økonomien er gået helt stå, og man halter bagefter Danmark med at lette på lockdown. Det kan man måske godt forstå; England er lige så hårdt ramt som Italien med hensyn til smittede og dødsfald, så man går forsigtigt frem. Jeg har venner, der har restauranter eller udlejer ferie-lejligheder herovre, og de er gået konkurs og kan ikke betale hverken husleje eller terminer. Det er en barsk realitet. Og der er jo ikke nogen udsigt til, at turister snart er på vej tilbage til London, der ellers var verdens mest besøgte storby. Konsekvenserne er og bliver enorme, vurderer Jesper Thomsen, der fyldte 50 år i marts.

Han er ikke gift - "men min mor er stadig håbefuld" - har ingen børn, bortset fra en "super sød niece", og bor i sit eget hus i bydelen South Kensington.

Da Jesper kom til London i 1994, blev han indrullet på Central Saint Martins College of Art and Design, der i dag hedder University of the Arts London. Her tog han en master i kommunikationsdesign og supplerede med fotografi. Han arbejdede i syv år som gallerist (en ejer af et kunstgalleri, red.), og har siden været indehaver af Property Award organisationen "The Outstanding Property Award London", som uddeler priser til talentfulde projekter inden for arkitektur, interiør design og ejendomsudvikling.

- Det seneste par år har jeg levet i en kuffert og været bortrejst størstedelen af året. Men under coronakrisen har jeg - som alle andre - fået en lænke om foden, som det har været svært at vænne mig til. Efterhånden som dagene er gået, er jeg blevet bedre til at hvile i mig selv, og har fået lært en fast rutine for at få en dag til at fungere. Jeg synes, jeg lever mere i nuet, og mere nært nu, siger han og fortæller, at han har lært naboer at kende, som han har boet i nærheden af i årevis uden at vide noget som helst om dem.

Krisen bringer, trods afstandsregler, folk tættere sammen.

Storbritannien

I Storbritannien er der, ifølge tal fra den 24. maj, registreret 259.559 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 36.793 corona-relaterede dødsfald.

Der bor knap 68 millioner mennesker i Storbritannien.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Savner familie og venner

Selvom Jesper Thomsen har måtte arbejde hjemmefra, har det ikke været så svært at få arbejdet udført. Og han har heller ikke kedet sig, når arbejdsdagen var overstået.

- Jeg har faktisk hele tiden haft noget at lave. Udover mit arbejde, er der gået meget tid med hovedrengøring og en total organisering og opdatering af mit hus fra top til tå til et punkt, der faktisk er en smule overdrevet. Men der er noget terapeutisk i at gøre super rent og organisere - det har været med til at holde moralen og humøret oppe, fortæller Jesper Thomsen, der også har fået tid til at dyrke sin passion for madlavning.

- Hver aften har jeg underholdt mig selv nye madlavnings-eksperimenter. Jeg har lært at bage surdejsbrød med naturgær, at rense og filetere fisk og mange andre køkkenteknikker - og har fået opdateret mit køkkengrej. Det er noget, jeg nok aldrig ville have fået lært eller haft tid til, hvis ikke jeg havde skulle holde mig hjemme hele tiden, mener Jesper, der også mediterer og dyrker yoga hver dag for at passe på sit helbred.

- Det sværeste punkt er den langstrakte ensomhed, jeg er omgivet af. Efter 67 dage helt alene savner jeg min familie rigtigt meget og almindelig omgang med mine venner. Men jeg snakker med min familie på WhatsApp stort set hver dag, så det er da en form for kompensation. Jeg er meget bekymret for mine forældre i Holstebro. De er ældre og derfor i en højere risikogruppe. Det er rigtigt trist at være afskåret fra dem. Hver dag ringer jeg til min mor for at sikre mig, at hun er ok, og at hun har så lidt kontakt med andre som muligt. Indtil der er en vaccine, må livet desværre fortsætte på denne måde, siger han.

I begyndelsen var det tilladt englænderne at gå udenfor for at motionere en gang om dagen, nu må man kun mødes to og to - så længe man holder afstand.

- Det er rart at få nogle lange gåture i parken med venner, siger Jesper Thomsen.

Annonce

Mistede en ven

Er folk omkring dig nervøse for situationen?

- Ja, coronakrisen er stort set alt, hvad folk taler om. England er jo meget hårdt ramt og selvom NHS, det engelske sundhedssystem, er heroiske og kæmper tappert, så er der mange, der mener, at regeringen alt for sent fik gang i nedlukning af landet, hvilket har gjort at smittetallet er meget højt. Jeg har mistet en ven her i London på grund af Covid-19. Han var kun 53 og havde ingen andre alvorlige sygdomme, så jeg behøver ingen påmindelse om, at det er en alvorlig situation, vi befinder os i.

London med sine ni millioner indbyggere behøver næppe megen introduktion. Alle kender til byen, der er en af de mest populære turistdestinationer i verden. Byen er et af verdens førende kommercielle, finansmæssige og kulturelle centre. Bare ikke lige nu. Den føles næsten som en landsby, siger Jesper Thomsen.

Stort set alt er lukket; museer, restauranter, cafeer, butikker.

I starten var hamstring et stort problem. Ud over madvarer forsvandt og håndsprit og rengøringsmidler fra hylderne, og på internethandel-virksomheden Amazons sider kunne man finde 50 ml håndsprit til 300 kroner.

- Mange almindelige varer som mel og gær er stadigvæk svære at opdrive, men situationen har forbedret sig. Londons befolkning køber nu overvejende på nettet, og det har betydet, at leveringsfolk er blevet til nogle af coronakrisens helte - de har enormt travlt og arbejder i døgndrift for at få varer frem til kunderne, fortæller Jesper Thomsen.

En af de få positive ting ved coronakrisen er, at der var været tid til at underholde sig selv med nye madlavningseksperimenter, siger Jesper Thomsen, der her er fotograferet af en nabo - på afstand. Privatfoto
Annonce

Ingen Churchill

- Jeg er faktisk lidt bekymret over Englands fremtid. Det begyndte efter Brexit-valget i 2016, og siden da har tilliden til politikere generelt været voldsomt faldende. Jeg har altid syntes, at England havde en fin balance mellem et godt demokrati og en bæredygtig økonomi, et system man kunne være stolt af. Det faldt helt til jorden med Brexit. Efter fire år med de konservatives håbløse og pinlige forhandlingsmetoder, og Labours endnu ringere ledelse, har demokratiet været på nedtur. Folk er blevet grundigt Brexit-trætte, apatiske, og har simpelthen opgivet at have forhåbninger om et fornuftigt udfald. Og så kommer coronakrisen, forklarer Jesper Thomsen.

Mange beskylder premiereminister Boris Johnsons regering for ikke at have grebet hårdt fat om udfordringen fra starten, så som lukning af grænser og skarpe regler om befolkningens bevægelsesfrihed.

- Da Danmark lukkede grænserne, var jeg på vej til bage til England; lufthavnene, tog, busser, undergrunden var stopfyldte, som om virussen var noget, der skete uden for Englands grænser. Hele landet sov, og det var netop den uge, hvor England kom for sent igang, og smitten nåede at brede sig. Jeg kan huske, at jeg ringede til adskillige venner for at høre, om de var okay, og om de var begyndt at tage forholdsregler, og de virkede alle meget forbavsede og uforstående over for mine spørgsmål. Det var mildest taget chokerende at opleve, husker Jesper Thomsen.

Boris Johnsons regering gik i starten i samme retning som Sverige efter "Herd Immunity"-modellen, hvor man ingen eller få indgreb fortager. Det blev modtaget med voldsom kritik af englænderne, og kort tid herefter blev der så lukket ned.

- Men aldrig helt. Selv her langt ind i maj er lufthavnene stadig åbne, selvom der er meget få flyafgange, så kan man stadig rejse både ind og ud af landet. Og det er først nu, at man kræver, at alle passagerer skal gå i to ugers karantæne ved ankomst. Der er katastrofal mangel på sikkerhedsudstyr til læger og sygeplejesker. Det virker meget uorganiseret. Folk har hånet regeringens ulogiske håndtering af situationen lige fra starten og har lavet Monthy Phyton-referencer, der er morsomme, men også bekymrende. Boris Johnsons nye regelsæt i forrige uge blev mødt med målløshed. Det var både vagt og uforståeligt. Der er ingen slagkraft, ingen Churchill, ingen retning, istedet er England blevet til det sted i Europa, der har lidt de største antal af dødsfald, sukker Jesper Thomsen.

- Sidst i marts fyldte jeg 50, og det var udsædvanligt og lidt trist at skulle fejre denne dag i ensom isolation. Klokken 16 ringede det på døren, og der stod mine danske naboer, Line og Søren, på to meters afstand og favnen fuld af danske flag, kager og fødseldagssang - det blev jeg jo helt blød i knæene af, fortæller Jesper Thomsen. Privatfoto
Annonce

Vi er forhåbentlig klogere

Jesper håber, at der snart findes en vaccine, så vi kan fortsætte vores daglige liv "på en forhåbentligt klogere og mere omsorgsfuld end før".

- Der er meget, vi kan lære af krisen med hensyn til vores adfærd, omgang med og omsorg over for andre mennesker og miljøet. Det er jo skønt at læse, at luften nu er renere, og at dyr vender tilbage på grund af menneskers fravær. Men der skal desværre langt mere til, for at det har en vedvarende effekt. Og den økonomiske effekt af corona bliver alvorlig: Her i England bliver der måske tale om skattestigninger og andre former for afgifter for at kompensere for de enorme økonomiske tab, der sker som følge af nedlukning af verdens femte største økonomi, siger han.

Er der noget positivt at sige om livet under corona?

- Tjah, måske kan vi prøve at se tingene lidt mere "indefra" frem for altid at række ud efter det næste forbrugsgode. Hvor meget skal vi egentligt forbruge og fortære for at leve et godt liv? Der er nogle, der spår, at flyindustrien kollapser. Det kan godt være, at det med at hoppe på et fly til en forlænget weekend i Spanien har haft sin tid, og vi i højere grad vil tage på ferie i sommerhuse og benytte os af naturen tættere på vores bopæl. Det er måske også det, vores planet gerne vil have, at vi indser. Vi smider plastic og glas til genbrug og genbruger vores indkøbsposer, men samtidig flyver vi på ferie et par gange om året, køber ny bil hver tredje år, har den nyeste mobiltelefon, køber nyt tøj uden rigtigt at bruge det gamle. Vi ved godt inderst inde, at vores indsats kunne være langt bedre, mener Jesper Thomsen.

Man må stadig kun gå ud sammen to og to i England, så her er en engelsk betjent ved at udskrive en bøde. Privatfoto
I dag har Jesper en Property Award virksomhed, der uddeler priser til talentfulde projekter inden for arkitektur, interiørdesign og ejendomsudvikling. Normalt rejser han meget i den forbindelse, men her er altså hjemmekontoret. Privatfoto
Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce