Annonce
Navne

Jens Thygesen døde, lige på årsdagen for at han mistede sin hustru

Jens Thygesen sammen med hustruen Tove. De døde med nøjagtigt ét års mellemrum., Privatfoto
Jens Thygesen var en aktiv mand, og i mindeordene kommer vi blandt andet ind på sang, politik, religion, hospitalsbunker, tamilske flygtninge og hjælp til at skjule bosniske flygtninge for myndighederne

9. maj 2020 mistede Jens Thygesen sin hustru Tove. Præcist ét år efter - den 9. maj 2021 - døde Jens Thygesen selv. 90 år gammel efter et godt og langt liv.

Tilfældigt var det nu nok, at det lige var på årsdagen for hustruens død, han selv døde. Men det var gået stærkt tilbage for Jens Thygesen i de sidste dage, før han døde. Han havde ellers været åndsfrisk og aktiv lige til den sidste tid, hvor han blev ramt af sygdom, og han måtte til aflastning på Solgården i Lemvig. Han skulle have haft en plejehjemsplads, men det nåede han så ikke.

Jens Thygesen stammede fra et landbrug ved Ikast. Han tog sig en landbrugsuddannelse på Haslev Landbrugsskole, og så havde han forskellige pladser rundt i Jylland, inden han besluttede sig for, han ville prøve at arbejde i udlandet. Han søgte og fik en plads i England.

Annonce

Et godt øje til Tove

Efter Englands-opholdet skulle han så hjem til Danmark. Her fandt hans svoger Aksel Larsen, der var mejerist i Fabjerg, en plads til ham på Ny Bloksgård. Her gik det godt - måske også for godt. I hvert tilfælde fik stedets enlige datter Tove og han et godt øje til hinanden. Så godt, at faderen i huset mente, at Jens Thygesen ikke skulle være der længere end et år. Jens Thygesen måtte så have plads først på Vester Rysensteen og siden på Højbjerg i Gudum.

Men han og Tove slap ikke forbindelsen, så det blev dem alligevel. De blev gift i 1958, og de købte ejendom i Ølby, hvor de første børn kom til.

Her var de i otte år, inden de overtog Toves barndomshjem Ny Bloksgård i Fabjerg, som de drev resten af arbejdslivet.

Annonce

Sangen og blomsterne

Sang betød meget for Jens Thygesen. Han og Tove var med i kor i Struer. De dannede et familie-kor sammen med børnene, og han var med til at underholde ugentligt på både Lemvig Sygehus og plejehjemmet i Lemvig. Ved hver en lejlighed kunne Jens Thygesen finde nogle sange frem, for synges skulle der, når man var sammen.

Jens Thygesen fik gerne egne idéer, og når han fik én, så blev den også gennemført. I 2005 puttede han frø fra vilde blomster i såmaskinen, og så blev de sået i de yderste furer ud mod landevejen, så de forbipasserende fik noget kønt at se på. Dengang var det uset, Og det var så usædvanligt, at det kom her i bladet med tekst og fotos. Ikke alle mente, han var rigtig klog, fordi andre dengang sprøjtede afgrøderne lige til landevejs-rabatten. Men Jens Thygesen gennemførte sin idé til glæde for mange, og der er jo en hel del, der har fulgt op på den idé siden, så mennesker og insekter får noget at fornøje sig med.

Jens Thygesen var forud for sin tid og såede vilde blomster i de yderste plovfurer ud mod vejen, så de forbipasserende skulle have noget at se på. Det var i 2005, og dengang var det nytænkning, så det kom i avisen. Arkivfoto

Jens Thygesen var en aktiv mand, der gerne gav sit besyv med lokalt. Han sad i menighedsråd og var formand for den lokale Indre Mission. Han var rigtig glad for børn, så derfor stod han også for Søndagsskole, hvor han gerne fyldte bilen med børn på vejen til Søndagsskolen, og så satte han dem af på hjemvejen.

Han var også politisk interesseret. Han var med i Kristeligt Folkeparti, som det hed dengang. Han var på listen til kommunalvalget og opnåede at blive første suppleant til Svend Larsen, som dengang repræsenterede partiet i Lemvig Byråd. Han blev dog aldrig selv valgt ind.

Annonce

De skjulte flygtninge

Han og Tove interesserede sig meget for andre mennesker - også gerne dem, der ikke havde det så let. Så da der kom tamilske flygtninge til Nørre Nissum, engagerede de sig i at få dem til at føle sig velkommen på egnen. Det gav gode venner, og de beholdt kontakten til nogle af dem. Et barn af en af de tamilske familier skulle for nogle år siden på studieophold på sygehuset i Lemvig, og hun boede så i en kort periode hos Tove og Jens Thygesen.

Da der i 1990'erne blev skjult bosniske flygtninge i Lemvig, var Tove og Jens Thygesen naturligvis med i det humanitære arbejde for at hjælpe dem. Det gav også venskaber, og da disse bosniere siden kom til Færøerne, besøgte de dem her. Jens Thygesen glemte ikke gamle venner, så de bevarede kontakten, og der var da også udenlandske mindeord, da Jens Thygesen afgik ved døden.

Det var Jens Thygesen, der sammen med Kresten Bagger fra Lomborg stod bag at genfinde hospitalsbunkeren i Klosterheden, som de fik sat i stand og indrettet til et lille museum, som man kan se den dag i dag.

Som sagt var Jens Thygesen hurtig til handling, når han fik en idé. I 2012 afhændede han og Tove da også ejendommen i Fabjerg uden at konsultere sig med børnene. De havde købt hus i Lemvig. Her deltog de i masser af arrangementer og var en aktiv del af byens liv. I 2018 kunne de fejre diamantbryllup.

Annonce

Led under coronaen

Coronaen blev hård ved et socialt menneske som Jens Thygesen. For et år siden mistede han sin hustru, og corona-restriktionerne gjorde, at alt det, han gik til så tit han kunne af kulturelle tilbud, stoppede. Det var hårdt for ham at undvære denne kontakt med andre mennesker. Han først cyklede og siden gik mange ture rundt om Lemvig Sø, hvor han gerne fik en snak med de mange, han mødte på sin vej.

Jens Thygesen

Jens Thygesen blev 90 år sidste år, og da satte coronaen også sine begrænsninger, da han gerne ville fejre denne dag. Han gennemførte dog med det antal gæster, der nu måtte være.

Jens Thygesen efterlader sig sine fire børn. Datteren Birte bor i Norge, mens sønnerne Asger og Martin bor i Holstebro. Sønnen Henrik bor i Lemvig, hvor han er kendt som formand for familie- og kulturudvalget. Der er 13 børnebørn og seks oldebørn, som alle betød rigtig meget for Jens Thygesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Hun har altid stået på ofrenes side

Holstebro For abonnenter

Den sidste mink er kørt til forbrænding, men bekymringerne er langt fra begravet: - Jeg står med et hus, der ikke kan sælges

Annonce