Annonce
Navne

Jens i Tokyo: Men hvad så med OL?

- De seneste uger har der været et drastisk fald i aktiviteter, som følge af både guvernørens og regeringens anmodninger til befolkningen. Men social distance - som for eksempel her i toget - er stadigvæk ikke i højsædet, og praktiseres ikke med omtanke. Og det er kun inden for de seneste dage, at politikere er begyndt at have maske på, når de toner frem på skærmen, fortæller Jens Sagen, der her med maske på står tæt i toget. Privatfoto
Det, der har fyldt mest hos japanerne midt i corona-krisen, er aflysningen af OL 2020, som nationen skulle have været vært for fra slutningen af juli, fortæller Jens Sagen fra Holstebro, som de seneste 20 år har boet i Tokyo. Lige nu forsøger han at arbejde hjemmefra ved køkkenbordet, akkompagneret af spørgsmål og kommentarer fra sine to børn.

Tokyo: Torsdag den 12. marts blev den olympiske ild i Olympia i Grækenland tændt. Den blev overrakt til den kommende OL-vært, Japan, torsdag den 19. marts uden tilskuere – af hensyn til Covid-19-smittefaren – og ankom fredag morgen den 20. marts med særfly til en lufthavn nær Higashimatsushima i det nordøstlige Japan.

Higashimatsushima er en by med lidt over 40.000 indbyggere, som blev hårdt ramt af jordskælvet i 2011. Det var symbolsk, at den olympiske ild begyndte sin triumf-tur rundt i Japan i et område, der har rejst sig som Fugl Føniks - ikke af asken, men af tsunami’ens våde dynd. Et bevis på, at landet og den hårdt ramte region, som stadig kæmper med efterdønningerne efter skaderne, igen står stærkt på egne ben.

Triumfturen og glæden blev dog kort.

- Tirsdag den 24. marts kastede premierministeren et vådt tæppe over festlighederne, da han ved en pressekonference annoncerede, at det på et møde mellem præsidenten for den Internationale Komite, Thomas Bach, ministeren for de Olympiske Sommer Lege 2020, Yoshitaka Sakurada, formanden for legenes lokale organiserende komite, tidligere premierminister, Yoshiro Mori, Tokyos guvernør, Yuriko Oike, og ham selv var blevet besluttet, at legene skal udsættes til sommeren 2021. Terningerne var kastet. Beslutningen var taget, og nedtællingsure over alt i landet blev nulstillet, fortæller den 50-årige Jens Sagen, der bor i den japanske hovedstad Tokyo med sin familie.

Siden har japanerne sundet sig. Man hæfter sig ved, at legene ikke er aflyst, men kun udsat. Og så er der jo også andre ting at tænke på...

Annonce

Japan

I Japan er der, ifølge tal fra den 11. maj, registreret 15.847 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 633 corona-relaterede dødsfald.

Der bor 126,5 millioner mennesker i Japan.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Fra metropol til køkkenbord

- Efter OLs udsættelse blev opmærksomheden langsomt rettet mere mod Covid-19 og spredningen her i landet. Og pludselig så man en stigning i antallet af smittede. Tokyo havde tirsdag den 24. marts kun 17 nye tilfælde. Den 25. marts 41 nye tilfælde. Den 26. marts 47 tilfælde, og otte dage efter at OL-beslutningen var truffet, nåede tallet på en dag 97, fortæller Jens Sagen.

Der bliver nu afholdt daglige pressekonferencer med Tokyos guvernør - ofte mere end en gang om dagen - hvor befolkningen igen og igen anmodes om at udvise mådeholdenhed og ikke gå ud ud over det absolut nødvendige.

- Og - så vidt muligt - arbejde hjemmefra. Det er noget, som hidtil har været uhørt her i landet, hvor flere folk årligt bogstaveligt talt arbejder sig selv ihjel. Mange restauranter og forretninger er lukket ned, og den deraf følgende arbejdsløshed er begyndt at vise sig, fortæller Jens Sagen.

Den 4. maj besluttede regeringen at forlænge den strenge lockdown for alle Tokyos 23 kommuner - samt for 14 andre kommuner i landet - indtil videre frem til udgangen af maj.

Jens Sagen sidder også hjemme og arbejder nu. Noget, der ikke er helt let, med en ligeledes hjemmearbejdende kone samt to mindre børn på 100 kvadratmeter.

Som han let spøgefuldt siger: "Fra en kontorbygning i det centrale Tokyo med udsigt over metropolen og bjergene, er mit fuldtidsjob med videokonferencer fordelt over døgnets 24 timer nu henlagt til køkkenbordet, og fra tid til anden krydret med kommentarer og spørgsmål fra familiens yngste".

- Ja, her er vi så. Som så mange andre verden over ”fanget” i eget hjem. Uden umiddelbar udsigt til en ændring i tingenes tilstand. Heldigvis arbejder vi begge i job, hvor vi har mulighed for at arbejde hjemmefra. Jeg har ikke været på kontoret siden den 31. marts. Mit firma gik i løbet af få uger fra at opfordre folk til at arbejde hjemmefra, til at gøre det obligatorisk og til sidst udstede en global ordre, hvor folk kun må komme på kontoret, hvis en given opgave absolut ikke kan udføres fra hjemmet, og selv i sådanne tilfælde kun med tilladelse fra den øverste ledelse, fortæller han.

Diamond Princess

Jens Sagen er født og opvokset i Hogager. Et år som udvekslingstudent i Japan i 1987-88 gav ham blod på tanden, og efter eksamen fra Holstebro Handelsskole læste han japansk og engelsk litteratur på Aarhus Universitet. I år 2000 fik han et to-årigt forskningsstipendiat fra den japanske regering og læste japansk historie ved Tokyo Universitet. Siden har han været bosat i Tokyo og har haft it-job, selv om han ikke har en egentlig it-uddannelse. I dag er han project manager ved det engelske firma Hays Specialist Recruitment Japan, hvor han er bindeled mellem kunder og og it-folk.

Han er gift med Yoko, der arbejder for et webmedie. Parret har to børn, Oscar på 11 år og Emma på seks år. Familien er bosat i en af randkommunerne cirka 30 minutters togtur fra Tokyos mest centrale punkt. Tokyo har 37,4 millioner indbyggere.

- Vores søns skole formåede hurtigt at omlægge undervisningen fra almindelig klasseværelseundervisning til online ditto, og efter nogle få opstartsproblemer har han i dag noget nært fuldt skema - sågar med både musik, idræt og kemieksperimenter på skemaet. Den største udfordring har været den yngste. Vores datters børnehave har været lukket i nu godt en måned, og med de seneste udmeldinger fra myndighederne, er der ikke umiddelbart udsigt til, at den snart åbner, erkender Jens Sagen.

Ifølge Jens har hele sagen om OL, og regeringens tackling af Covid-19, langt hen ad vejen været et "bizart sammenkog af nedtoning, fornægtelse, mørkelægning, panik og apati".

Bolden begyndte at rulle, da krydstogtskibet Diamond Princess den 4. februar lagde til kaj i Yokohama.

- I de følgende dage og uger snublede myndighederne gang på gang over sig selv i, hvad man i diplomatiske vendinger kan kalde "interessante forsøg på at blæse og have mel i munden". Men hvad gør man som et civiliseret samfund, når et - i ordets bogstaveligste forstand – karantæneskib dukker op i havnen på et meget ubelejligt tidspunkt og samtidig har flere af nationens borgere ombord som passagerer? Seks måneder senere skulle kulminationen af flere års OL-forberedelser jo løbe af stablen med alt, hvad dertil hørte af marketing, fokus på og promovering af nationen på den internationale scene og store indtægter. Selv i de fjerneste afkroge af landet så man frem til at nyde godt af horder af turister, der efter at have set deres favoritatleter konkurrere, ville tilbringe ekstra tid i landet, fortæller Jens Sagen.

- Folk stiller sig stadigvæk tæt i kø og venter i timer i håb om få fat i en af de få pakker masker eller små flasker med håndsprit, som forretninger fra tid til anden kan skaffe, fortæller Jens Sagen og gør opmærksom på, at køen her på billeder snor sig og er tre lag dyb. Privatfoto

Mangel på kop-nudler

Som altid, når det drejer sig om politik, fik - og får - borgerne ikke alt at vide.

- De seneste to måneder har gang på gang givet anledning til flashback fra ugerne efter jordskælvet den 11. marts 2011, hvor politikere og myndigheder ligeledes forsøgte at handle og samtidig lægge låg på en sag, til trods for at det blot blev mere og mere klart for alle, at alt ikke var under kontrol. Det samme har gjort sig gældende i denne situation, mener Jens Sagen og fortæller, at myndighederne blandt andet chartrede et særfly til at hente borgere ud af Wuhan i Kina, men uden at have gennemtænkt situationen efter modtagelsen i Japan.

- Der var ingen obligatorisk test eller karantæne til trods for, at folk var blevet hentet hjem fra Covid-19s arnested. Medierne skrev om to passagerer på det første fly, som nægtede at lade sig teste i lufthavnen ved hjemkomsten, og som derefter ydermere blot fik lov at tage hjem. I et andet tilfælde i forbindelse med et senere særfly, nægtede en passager at følge myndighedernes henstilling om karantæne på et hotel med henvisning til, at han skulle hjem til og tage sig af sine børn. 48 timer efter ankomsten fik manden høj feber, og det efterfølgende resultatet af hans Covid-19-test behøver vel næppe yderligere uddybning, sukker Jens Sagen.

I slutningen af februar var den almindelige diskussionen blandt menigmand ved både middagsbordene rundt om i nationen samt på arbejdspladserne begyndt at flytte sig fra, hvorvidt det ville være muligt at afholde OL og til, hvornår OL mon ville blive aflyst? Det fik de først svar på den 24. marts, men allerede torsdag den 27. februar fik drømmen om "normale tilstande" et knæk, da premierminister Shinzo Abe sendte alle offentlige folkeskoler, gymnasier, handelsskoler, og tekniske skoler en kraftig anmodning om at påbegynde den sædvanlige forårsferie allerede fra mandag den 2. marts.

- Skoler forsøgte med få dages forberedelse at flytte rundt på afgangsceremonier, der traditionelt afholdes i marts. Arrangementerne, der normalt er vigtige familiebegivenheder, blev begrænset til eleverne selv uden forældre. Ceremonier blev afholdt med ekstra afstand mellem stolene, og uden den sædvanlige festivitas. Det var iøvrigt også tilfældet for kejserparrets datter, prinsesse Aiko, som i år dimitterede fra Gakushuin Mellemskole og Gymnasium for Piger, fortæller Jens Sagen.

I slutningen af februar så japanerne også de første tegn på mangel på forskellige varer, og på sædvanlig vis var det toiletpapir, som først måtte stå for skud. Kort derefter blev masker, køkkenrulle, kleenex, desinficerende sæbe og håndsprit føjet til listen. Og kop-nudler.

- Belært af jordskælvet for ni år siden, hvor mangt og meget var en mangelvarer i flere uge på grund af den ødelagte infrastruktur, har vi altid et lille lager her i huset. Vand, dåsemad, ris, pasta, færdigretter, opvaskemiddel, vaskepulver, desinficerende sæbe, tandpasta, shampoo, og hvad man nu ellers kan komme i tanke om er nødvendigt i en daglig husholdning for en familie på fire. Håndsprit havde jeg tilfældigvis blevet købt ind af i stor stil i efteråret forud for influenza sæsonen, og masker købte jeg ligeledes ind i stor stil tidligt i vinteren, inden cedertræerne begyndte at afgive deres pollen i slutningen af januar. Desuden lægger jeg ofte et par pakker i kurven, når jeg handler, da en maske er en del af det daglige kamp mod sæsonens bakterier og virusser i de tætpakkede morgen- og aftentog, fortæller Jens Sagen.

Men hylderne blev hurtigt fyldt op, og befolkningen synes at forstå, at der ikke var mangel på mad, så hamstring fik en ende.

- Men ikke alt er skidt - kirsebærtræerne blomstrer, skrev Jens Sagen, da han sendte dette foto fra den japanske hovedstad.

Ingen dansk sommerferie

Premierministeren erklærede undtagelsestilstand i Tokyo Metropolen og seks amter den 7. april og en måned frem indtil den 6. maj og opfordrede indtrængende befolkningen til at vise mådeholdenhed og blive hjemme. Antallet af smittede er dog blevet ved med at stige med et gennemsnit på cirka 100 mennesker om dagen i Tokyo alene, og den 16. april blev undtagelsestilstanden udvidet til hele landet. Det er den undtagelsestilstand, der nu er forlænget for en stor del af landets befolkning frem indtil udgangen af maj.

- Hvordan vi har det? Tjah, når man til daglig arbejder på tværs af tidszoner, kan det til tider være svært at holde styr på ugedagene, men nu hvor de faste holdepunkter er dagens frokost og aftensmaden, samt en gåtur måske med en indkøbstur i det lokale supermarked, glider det hele bare endnu mere sammen i et, siger Jens Sagen og fortæller, at et andet - lidt makabert - holdepunkt er dagens smittetal med opgørelserne over nye smittede og døde.

- Hver dag skimter man i nyhederne efter tegn på, at kurven er knækket, og at det nu går den rigtige vej. Forholdene ude i den store, vide verden opdaterer vi os med via BCC og CNN, men selvom det er lige på og hårdt, så virker det stadigvæk virkelighedsfjernt og på sin vis uvirkeligt. Oven i det hele lurer også bekymringerne om både regntiden og sommerens hede, der står for døren, samt om det næste store jordskælv, der teoretisk set kan indtræde når som helst. Skulle ”7’eren” – tallet på Ricther-skalaen, som det næste store skælv forventes at nå – ramme nu, vil sportshaller, skoler og andre forsamlingssteder for husvilde hurtigt blive centre for massiv smittespredning. Nok en grund til nok engang at gennemgå familiens beredskabsplan og forberede sig på en lang sommer i Tokyo. SAS og mange andre selskaber har aflyst al flyvning til og fra Tokyo, så der bliver ikke nogen sommerferie hos farmor og Peter, erkender Jens Sagen, der normalt forlader Tokyos vrimmel sammen med kone og børn én gang om året for at tilbringe nogle sommer-uger i sin mors sommerhus i det vestjyske.

Social distance? Glem det! Tætpakket tog i Tokyo trods opfordringer til at holde afstand. Privatfoto
I Danmark siger sundhedsmyndighederne, at håndsprit skal have en alkoholkoncentration på 70-85 procent for at virke på svampe, bakterier og virus. Men i Japan sælges der altså håndsprit som denne med 62 procent alkohol. De 50 ml her koster cirka 500 japanske yen, der svarer til omkring 33 danske kroner. Privatfoto
Tomme hylder efter en af premierministerens taler. Nu har befolkningen dog fundet ud af, at der åbenbart er mad nok, så hamstringen har fået en ende. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce