Annonce
Livsstil

- Jeg lærer gennem mine kulturelle oplevelser og udvikler nye sider af mig selv

Ole Münster. Foto: Turbine

Mig og kulturen: Ole Münster

Annonce

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- I disse coronatider kan jeg virkelig mærke, hvor meget jeg savner kulturoplevelser. Jeg dyrker alle kulturformer. For mig giver kulturen en ny indsigt i samfundet, og helt elementært gør kultur mig klogere på livet. Det kan for eksempel være udstillinger eller forestillinger om, hvordan andre lever, der giver mig en større forståelse for andre kulturer og deres traditioner. Jeg lærer gennem mine kulturelle oplevelser og udvikler nye sider af mig selv. Det er vigtigt gennem hele livet, men når vi er pensionister, har vi det privilegium, at vi har mere tid til at dyrke kulturen. Og så går jeg altid til kulturoplevelser sammen med min kone, for det er en rigtig dejlig fælles interesse.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg læser meget faglitteratur om de emner, som jeg skriver om. Men der bliver der også plads til skønlitteratur, og her vil jeg særligt fremhæve ”Stoner” af forfatteren John Williams. Bogen skildrer universitetslektoren William Stoners på mange måder ligegyldige menneskeliv. For mig understregede bogen, hvor vigtigt det er at tage livet på sig, og det gælder nok særligt, når vi bliver pensionister, for der skal vi tage styring over vores liv på en helt anden måde end i vores arbejdsliv. Du skal skabe alting selv, for ellers sker der ikke noget, og vi kan risikere at få et liv som Stoner.

Hvilket album eller hvilken koncert ville du gerne høre igen?

- Jeg kan rigtig godt lide at gå ud og høre musik. Senest var jeg til en forrygende koncert med nogle af de dygtigste musikere herhjemme, Mathias Heise, Jacob Fischer og Matthias Petri, i en intim koncert med en helt vild energi og fantastisk stemning. Men jeg kunne også rigtig godt lide en solokoncert med den blændende pianist Chick Corea, som jeg har været fan af hele mit liv. Som du kan høre, er jeg rigtig meget til jazz.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort stort indtryk?

- Jeg ser virkelig mange serier. Men hvis jeg skal fremhæve en, så er det ”Rectify”, der handler om den 38-årige David Holden, der bliver løsladt efter 20 år på dødsgangen, fordi dna-analyser skaber tvivl om hans skyld. I serien følger vi, hvordan han vender tilbage til livet. Jeg går også meget i teatret, og her faldt jeg særligt for ”Vredens druer” efter John Steinbecks roman om en gruppe fattige og hjemløse, der begiver sig ud på en rejse mod en ukendt fremtid. Selvom det selvfølgelig er en helt anden sammenhæng, så er det også lidt det, man oplever med overgangen til pensionist.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg kan rigtig godt lide at gå på Louisiana, og vi ser stort set alle udstillinger, der er. Jeg vil særligt fremhæve ”Månen”, og jeg blev bjergtaget af selv at flyve til Månen med virtual reality.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg sætter stor pris på design, der er funktionelt og smukt. Når vi har købt noget til hjemmet, har vi altid lige betalt lidt ekstra, for eksempel lampen Bestlite. Den refererer til 30’erne, og Churchill havde den på sit skrivebord. Den holder jo nærmest evigt, så på langt sigt er godt design nok billigere.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg kunne god tænke mig at gå til endnu flere koncerter, og så glæder jeg mig til, at vi kan gå i teateret med vores yngste børnebørn. Jeg synes bare, det er så givende at kunne give børnebørnene nogle gode oplevelser.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Jeg tror ikke rigtig, at jeg har haft en dårlig oplevelse. Men jeg vil nok sige, at efter at jeg fik en ny hofte, så foretrækker jeg at kunne sidde ned til koncerter. Derfor tror jeg ikke rigtig, at store festivaler er noget, jeg vil opsøge.

Ole Münster

Født i 1955, cand.polit. fra 1980 og har i mere end 20 år været chef for flere store organisationer: Dyrenes Beskyttelse, Det Etiske Råd, Haveselskabet og Dansk Psykolog Forening.

Han er medstifter af FrivilligDanmark og har blandt andet været ansvarlig for at udføre konsulentopgaver for den daværende Kulturstyrelse, kommuner og biblioteker.

Han er forfatter til en lang række fagbøger om så forskellige emner som byøkologi, genteknologi, dyrevelfærd, ledelse af velgørende organisationer og om udvikling af de danske biblioteker.

Ole Münster er aktuel med bogen ”Gør dig klar til godt seniorliv”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce