Annonce
Struer

- Jeg har forsøgt at begribe, hvad det er - det er ikke helt lykkedes

En kvinde hængende i sit hår i eftermiddagsmørket på en kold havn. Det oplever man ikke hver dag, men i 14 dage indtager begivenheder som den nu Struer. Foto: Johan Gadegaard

Seahorses-festival blev åbnet lørdag eftermiddag, hvor publikum fik smagsprøver på et 14 dage langt program. - Jeg glæder mig helt vildt, for jeg aner ikke, hvad det er, sagde borgmester Mads Jakobsen.

Struer: - Værsgo, syng, mere end hviskede skuespiller Kai Bredholt, mens han lænede sig hen mod kajkanten, så Struer Shantykor bedre kunne høre ham.

Først skete der ikke noget. Årsagen kan man kun gisne om. Måske skulle korets mænd, der var lige var ankommet syngende og skulder om skulder med Venøsund-færgen, lige finde fælles fodslag. Eller måske var det synet af det, der foregik på kajkanten på Struer havn, de ikke kunne løsrive øjnene fra. Her var en teleskoplæsser rullet ind i spotlyset og oppe om en af dens spidse gafler havde en ung kvinde svunget et reb, hvis ene ende var fastmonteret til hendes hår.

Struer Shantykor stemte efter få sekunders pause i, og kvinden begyndte at flakse rundt på havnen i eftermiddagsmørket, inden hun blev trukket i vejret hængende i håret. Nu hører Shantykorets medlemmer til det modne segment, så derfor kunne man komme med en ny gisning: At de har set det meste, livet har at byde på. Alligevel løsrev mændenes blikke en efter en sig fra det sangblad, de alligevel kunne udenad, for helt at fatte, hvad der skete for øjnene af dem.

Det var åbningsparaden for "Seahorses - myter og halmballer", en 14 dage lang festival centreret omkring Struer havn.

En ærlig borgmester i Mads Jakobsen havde egentlig sammenfattet det meget godt få minutter forinden:

- Jeg glæder mig helt vildt, for jeg aner ikke, hvad det er.

- Dengang jeg gik på gymnasiet, kom vi til at snakke om, hvad vi gerne ville leve af. En kammerat sagde, at han ikke behøvede at blive rig, bare han blev rig på oplevelser, og har man boet i Struer det seneste års tid, så er man blevet rig på oplevelser, og hvad kan være bedre end at slutte af med et arrangement som det her, sagde borgmesteren.

Festivalen

"Seahorses - Myter og Halmballer" er et samarbejde mellem Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Landsby Laboratoriet, der leverer kunst og teater på havnen i Struer den 2.-16. december. I de 14 dage vil der være forestillinger, koncerter og julebals byttehandler.Sammen med lokale landmænd og entreprenører har Landsby Laboratoriet forvandlet den rå fabrikshal under DLG siloen til en teatersal bygget op med 24 bigballer og 25 tons sand for at gøre plads til 150 tilskuere. Her opføres syv aftener hovedforestillingen "Saeta ved havet". Det er en cirkusforestilling om flamenco og heste med skuespillere og musikere fra Odin Teatret, 2 norske ny cirkusakrobater, en flamenco-guitarist og en flamencodanser fra Spanien og Mexico.

Landsby Laboratoriet optræder også i Ølby og Fousing i samme periode med den polske teatergruppe Teatr Brama fra Goleniów.

Den gamle fabrikshal er omdannet til teatersal, som heste, flamenco-dans og musik overtog lørdag eftermiddag. Foto: Johan Gadegaard

Byttehandel

Åbningsparaden begyndte lørdag eftermiddag ved rådhuset, hvorfra musikkorps, heste og sang fulgtes hånd i hånd med det tiltagende eftermiddagsmørke til havnen ved DLG siloen.

Udenfor var der dans, og indenfor var der flere smagsprøver på, hvad festivalen har at byde på.

- Jeg har kigget i programmet og forsøgt at begribe, hvad det var. Det er ikke helt lykkedes, men jeg glæder mig, havde Mads Jakobsen allerede erkendt, inden han sammen med omkring 200 publikummer satte sig til rette på en halmballe i en omdannet fabrikshal.

Her kunne tilskuerne se en flamenco-danser, høre Shantykorets stemningsfulde toner og selv synge med på julesange. Alt sammen orkestreret af Kai Bredholt, der med sin vanlige sans for kvikke, humoristiske bemærkninger sørgede for, at alt hang sammen.

- Hvad handler det her om? Hvorfor gør vi det? Fordi det da er meget sjovt, siger I, men hele ideen er, at det er en byttehandel, sagde Kai Bredholt og roste Struer for al den hjælp, performerne har mødt.

Dét er byttehandlen. At Struer kommer og støtter, og Landsby Laboratoriet til gengæld holder julebal. Eller at siloen i de 14 dage transformeres om til en 45 meter høj videoinstallation, der afbilder "de, der er Struer og gør, at der sker noget i Struer", sagde Kai Bredholt.

- Det er den historie, vi vil fortælle, tilføjede han.

Kai Bredholt opfordrede til, at man støttede de planlagte arrangementer. - Og skulle man synes, at de er vildt kedelige og ikke rykker en meter, så send din svigermor herned i stedet, sagde han. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Leder

Lægevagten trænger til et sundhedstjek

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce