Annonce
Kultur

Filmskaber: - Jeg får det godt nok træls når jeg ser vores landsdel afbilledet på film

Film får en anden tone, når det er Østdanmark, der viser Vestdanmark frem, og det må høre op, mener Claus Klok, her set bagest i 2014 under optagelser ved Storåen i Holstebro. Han har skrevet, instrueret og produceret Buris. Foto: Morten Stricker
- Der mangler kulturbalance, siger den filmaktuelle Claus Klok, som arbejder for at skabe en filmskole i Midt- og Vestjylland.

Holstebro: Når Claus Klok senere på måneden kan præsentere sin film "Buris" for de vestjyske biografgængere, så får man med i billetprisen et fem år langt hårdt slid. Et slid, fordi han har lavet filmen ved siden af sit "rigtige" job hos Tv Midtvest, og fordi han har skullet gøre det meste selv.

Der har ikke været noget filmmiljø at hente hjælp i, og han så gerne, at andre ikke havnede i den situation. Derfor kæmper han nu for en filmuddannelse og filmværksted, hvor der kan produceres alt fra professionelle til amatør-film.

Det er på høje tid, at også Vestdanmark får et filmmiljø, mener han.

- Når jeg ser vores landsdel afbilledet på film, så kan jeg ikke altid genkende den. Vi fremstilles ofte underligt, mindre begavet og som "det mørke Jylland", og det har jeg det godt nok træls med. Der er noget kulturkamp i det. Vi har sikkert også en tendens til at være lidt hårdere i vores fremstilling af københavnerne. Men hele Jylland fortjener et andet image end den indgroede måde at betragte landsdelen på. Vi mangler kulturbalance, siger Claus Klok.

Annonce

Herning interesseret

Claus Klok gik videre med sit budskab til det netop overståede kulturmøde på Mors.

- Der var god respons. Der blev vist interesse fra mange forskellige, hvilket var over al forventning, konkluderer han.

- Herning Kommune var meget interesseret i det med en filmskole. Ringkøbing-Skjern Kommune var ligeledes interesseret og har selv noget kørende på den front.

Claus Kloks undren består også i, at landsdelen har uddannelser inden for næsten alle kunstarter, på nær film.

Han har også et møde planlagt med Dansk Talentakademi i Holstebro, hvis leder Søren Taaning tidligere har luftet tanken om at lave en film-linje.

- Status lige nu er, at det er noget, vi stille og roligt går i gang med. For eksempel får vi i hele oktober måned besøg af en filminstruktør, siger Søren Taaning, der fletter filmundervisning ind i de eksisterende linjer.

Men økonomi forbliver stadig en hurdle for nogen selvstændig film-linje, tilføjer han:

- I dag er det dog noget mere enkelt at starte på film. I gamle dage var man mere afhængig, fordi det var så dyrt teknisk at lave film. I dag kan man begynde med en mobiltelefon, siger Søren Taaning.

Tættere på?

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Holstebro Kommune, Lene Dybdal, ser ligeledes DTA som en oplagt destination for en film-linje.

- Vi har før hørt ønsker fra de unge mennesker om, at de gerne vil beskæftige sig med film, og det kunne være oplagt at forbinde den uddannelse til forfatterlinjen, fordi de to linjer har meget tilfælles - samt at den linje ikke altid er så nem at fylde op som de øvrige linjer. En film-linje ville kun understøtte hele fortællingen om, hvad DTA er, siger Lene Dybdal, der samtidig må lægge låg på begejstringen:

- Lige nu fattes riget som bekendt penge til sådan en linje, men det er helt klart et ønske på sigt.

Imens kæmper Claus Klok videre - i Holstebro eller et andet sted i Midt- og Vestjylland.

- Interessen er der. Jeg tør ikke at sætte tal på, hvor meget tættere på, vi er kommet, men vi er begyndt at tale om det, og netværket er der også et behov for, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce