Annonce
Holstebro

Flere unge søger sparring til misbrugsproblemer i familien: - Jeg kunne ikke fortsætte med at blive skuffet

- Min far var ikke med, da jeg blev konfirmeret, fik min studenterhue, eller da jeg blev færdig som pædagog. Det er et slag i maven, at han ikke har set mig lykkes, men jeg har vænnet mig til, at det er sådan det er, siger Josefine Vesterherup, der for to år siden stoppede kontakten til sin far, der er alkoholiker. Arkivfoto: HECKLER Pierre.
Flere unge tog i december kontakt til Tuba for at få rådgivning og sparring på grund af misbrugsproblemer i familien. Organisationen oplevede en stigning på cirka 20 procent i forhold til december året før.
Annonce

Holstebro: Juletiden er forbi, og mens den for mange byder på gaver, god mad og hyggelige timer, så kan den for andre være en mere turbulent tid.

Det kan 24-årige Josefine Vesterherup skrive under på. Hun har ikke holdt jul med sin far siden 2005, da hans alkoholmisbrug gjorde, at han måtte skilles fra Josefines mor. For to år siden valgte Josefine helt at stoppe kontakten med ham.

- Det var ikke rart at se en, der skulle tage sig af mig og passe på mig, ikke engang kunne håndtere sig selv. Jeg blev hele tiden lovet, at nu ændrer det sig, men det gjorde det ikke, og jeg kunne ikke fortsætte med at blive skuffet, siger Josefine Vesterherup.

I 2016 kontaktede hun organisationen Tuba, som hjælper og rådgiver unge, der har forældre med misbrugsproblemer. Det er hun ikke alene om at have gjort. Tubas afdeling i Holstebro modtog i december 37 henvendelser, og ifølge regionsleder i Tuba, Pernille Rodbjerg, er det en stigning på 20 procent i forhold til året før.

- Kan vi bare hjælpe én med at lindre den smerte, de oplever, så er vi taknemmelige. Så det er dejligt, at flere bruger os, men samtidig er det rigtig trist, at netop en højtid som julen, der er kærlighedens tid, bliver smertens tid, siger Pernille Rodbjerg.

Annonce

Flere henvendelser i højtiderne

Hos Tuba oplever de, at det er en generel tendens, at der kommer flest henvendelser i højtiderne. Det er der ifølge Pernille Rodbjerg en god forklaring på.

- Nogle af de unge er flyttet hjemmefra eller bor i plejefamilier. Når de så kommer hjem til deres familier, oplever de måske, at en af forældrene drikker for meget, og det er bare svært at hygge sig, hvis man er trist siger hun.

At højtider og mærkedage kan være svære at komme igennem i en familie med et misbrug, har Josefine Vesterherup oplevet på egen krop.

- Min far kunne give sig selv lov til at starte med at drikke fra om formiddagen, og så kunne han blive ret sur på mig og mine søskende. Vi var kun til besvær, og vi larmede. Det er bare en forbandet sygdom, siger hun.

Annonce

Lært at være glad

Ifølge regionsleder Pernille Rodbjerg oversamarbejder de unge, når de oplever svære situationer med deres forældre. De kommer til at tage for meget hensyn til, at deres forældre er kede af det og tilsidesætter måske deres egne behov og følelser.

- Konsekvenserne af at vokse op i et hjem med misbrug kan være mistrivsel, angst, depression, eller at man måske selv får et misbrug. Derfor er det vores fineste opgave at hjælpe de unge med at navigere i det, siger Pernille Rodbjerg.

Opvæksten med en alkoholiseret far har sat sine spor hos Josefine Vesterherup. Hun blev sygemeldt fra sit studie på grund af stressudløst angst, og da hun skulle i gang igen, havde hun brug for at have en hånd i ryggen. Det kunne Tuba give hende.

- Jeg stolede ikke på voksne eller autoriteter, men det har ændret sig nu. Jeg har lært at sige fra, når nogen træder mig over tæerne, og at jeg er lige så meget værd som alle andre, siger Josefine Vesterherup, der nu er færdiguddannet og arbejder som pædagog.

Annonce

Mere kendskab

Om det stigende antal henvendelser skyldes, at der er kommet flere familier med misbrugsproblemer, tør Pernille Rodbjerg ikke udtale sig om. Men ifølge hende er stigningen et klart udtryk for, at flere og flere unge får øjnene op for, at Tuba kan hjælpe dem.

- Vi har markedsført os med, at vi havde åbent mellem jul og nytår, og det gav lidt flere henvendelser. Det er vigtigt for de unge at vide, at vi findes, og at vi kan hjælpe dem, siger hun.

Annonce
Annonce
Sport

Superliga-talenter binder sig til HB

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce