Annonce
Mærkedage

Jeff Bridges kommer aldrig af med The Dude

Jeff Bridges modtog i januar i år æreprisen Cecil B. Demille Award for et blivende og langvarigt aftryk på underholdningsindustrien. (Arkivfoto) Mario Anzuoni/Reuters
Med tilbagelænet humor og kantet charme er det lykkedes skuespilleren Jeff Bridges at fastholde en livslang karriere med tilbagevendende highlights.

70 år: Den amerikanske skuespiller Jeff Bridges, som 4. december fylder 70, har for længst forliget sig med, at han for evigt står som "The Dude". Navnet på hans udsyrede glansrolle i Coen-brødrenes filmklassiker fra 1998, "The Big Lebowski".

Rollen gjorde ham til fortsat levedygtig kult. Selv om Bridges har medvirket i over 70 film, så definerer Coen-filmen hans særlige evner i en lang karriere med både op- og nedture.

Han er født ind i showbusiness. Begge forældre var skuespillere, og det samme er hans storebror, Beau Bridges.

Jeff Bridges lagde til gengæld stærkt fra land, da han som bare 22-årig blev Oscar-nomineret for sin gennembrudsrolle i ungdomsfilmen "Sidste forestilling".

I et cool Hollywood har Jeff Bridges formået at forblive den sympatiske, produktive men tilbagelænede fyr, som jævnligt i karrieren har markeret sig med film, som bærer hans særlige signatur.

Ud over "The Big Lebowski" skinner han blandt andet igennem i 1991 i rollen som kynisk radiovært over for en psykisk nedbrudt Robin Williams i Terry Gilliams fantastiske "Fisher King".

Eller et par år før i brødredramaet "De fabelagtige Baker Boys" sammen med storebror Beau, hvor Bridges-brødrene spiller pianister, mens Michelle Pfeiffer slanger sig sexet på klaveret.

Andre highlights er "True Grit" og "Crazy Heart" fra 2010 som falleret countrymusiker. Den sidste, hvor han igen trak på sine evner og kærlighed til musik, udløste en Oscar - efter at han for syvende gang var nomineret.

Det fik ham til at udleve en drøm, og han udgav eget album som 61-årig uden at falde igennem.

Bridges modtog ved Golden Globe-uddelingen i januar i år æresprisen "Cecil B. DeMille Award", der tidligere er gået til navne som Alfred Hitchcock, Meryl Streep, Audrey Hepburn og Jack Nicholson.

I 1984 grundlagde han sammen med andre fra branchen "End Hunger Network" for at bidrage til bekæmpelse af sult i barndommen.

Bridges har siden 1977 været gift med Susan Geston, som han har tre døtre med.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom efter dem. Hårdt

Bedst som man troede, at man havde set det meste, så dukker der endnu en sag op om misbrug af offentlige midler. Denne gang i Forsvaret, hvor anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at civile erhvervsdrivende har kunnet bestikke sig til lukrative vedligeholdelseskontrakter betalt af skatteyderne. Sagen - sammen med andre lignende sager - sætter desværre et stort spørgsmålstegn ved, hvor godt det offentlige egentlig har styr på de penge, som borgerne har betroet dem. I Socialstyrelsen kunne Britta Nielsen gennem mange år berige sig selv - og det har udvalgte medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse sandsynligvis også kunnet. To medarbejdere i Forsvaret er allerede tiltalt i en sag, der ligger tre år tilbage. Og yderligere sigtelser kan være på vej i en ny sag, der begyndte med, at en økonomimedarbejder ved et installationsfirma i Holstebro råbte vagt i gevær over for Rigsrevisionen. Midt det mørke og rod som er ved at blive afdækket, kan den tidligere økonomimedarbejder holde hovedet og fanen højt. Det er sandsynligvis takket være ham, at sagerne kommer frem i lyset, så det forhåbentligt bliver muligt også at stille de ansvarlige til ansvar. Desværre ryster sådanne sager ikke bare den enkelte afdeling, hvor svindlen er begået. Den rammer i det her tilfælde hele Forsvaret og alle de mennesker, der er ansat. Det er naturligvis bunduretfærdigt - men mistanken om urent spil er svær at viske bort igen, og derfor er der også kun en løsning, og det er at komme juridisk efter de ansvarlige - og komme efter dem hårdt. Vores samfundsmodel bygger på en høj grad af tillid. Både til hinanden men også til de myndigheder, der forvalter en af verdens højeste skatteprocenter. Forsvinder tilliden, så bliver det både vanskeligere at være borger og myndighed. Heldigvis var det moralske kompas rigtigt indstillet hos den unge mand, der gik til Rigsrevisionen og politiet med sin bekymring. Det kan alle, der læser bare lidt i Rigsrevisionens beretning om sagen, konstatere ved selvsyn.

Annonce