Annonce
Mærkedage

Jeff Bridges kommer aldrig af med The Dude

Jeff Bridges modtog i januar i år æreprisen Cecil B. Demille Award for et blivende og langvarigt aftryk på underholdningsindustrien. (Arkivfoto) Mario Anzuoni/Reuters
Med tilbagelænet humor og kantet charme er det lykkedes skuespilleren Jeff Bridges at fastholde en livslang karriere med tilbagevendende highlights.
Annonce

70 år: Den amerikanske skuespiller Jeff Bridges, som 4. december fylder 70, har for længst forliget sig med, at han for evigt står som "The Dude". Navnet på hans udsyrede glansrolle i Coen-brødrenes filmklassiker fra 1998, "The Big Lebowski".

Rollen gjorde ham til fortsat levedygtig kult. Selv om Bridges har medvirket i over 70 film, så definerer Coen-filmen hans særlige evner i en lang karriere med både op- og nedture.

Han er født ind i showbusiness. Begge forældre var skuespillere, og det samme er hans storebror, Beau Bridges.

Jeff Bridges lagde til gengæld stærkt fra land, da han som bare 22-årig blev Oscar-nomineret for sin gennembrudsrolle i ungdomsfilmen "Sidste forestilling".

I et cool Hollywood har Jeff Bridges formået at forblive den sympatiske, produktive men tilbagelænede fyr, som jævnligt i karrieren har markeret sig med film, som bærer hans særlige signatur.

Ud over "The Big Lebowski" skinner han blandt andet igennem i 1991 i rollen som kynisk radiovært over for en psykisk nedbrudt Robin Williams i Terry Gilliams fantastiske "Fisher King".

Eller et par år før i brødredramaet "De fabelagtige Baker Boys" sammen med storebror Beau, hvor Bridges-brødrene spiller pianister, mens Michelle Pfeiffer slanger sig sexet på klaveret.

Andre highlights er "True Grit" og "Crazy Heart" fra 2010 som falleret countrymusiker. Den sidste, hvor han igen trak på sine evner og kærlighed til musik, udløste en Oscar - efter at han for syvende gang var nomineret.

Det fik ham til at udleve en drøm, og han udgav eget album som 61-årig uden at falde igennem.

Bridges modtog ved Golden Globe-uddelingen i januar i år æresprisen "Cecil B. DeMille Award", der tidligere er gået til navne som Alfred Hitchcock, Meryl Streep, Audrey Hepburn og Jack Nicholson.

I 1984 grundlagde han sammen med andre fra branchen "End Hunger Network" for at bidrage til bekæmpelse af sult i barndommen.

Bridges har siden 1977 været gift med Susan Geston, som han har tre døtre med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Navne

Dødsfald: den kunstglade frisør

Annonce