Annonce
Rejser

Janne Klerk indfanger danske kysters personlighed

Kunstfotograf Janne Klerk. Foto: Niels Aage Skovbo
Kunstfotograf Janne Klerk opdagede det, som hun kalder vidunderlige steder, undervejs i sit treårige arbejde med at fotografere danske kyster. - Det fantastiske ved Danmark er, at naturen er så varieret, siger hun og giver gladeligt sin oplevelser videre i dette tillæg.

Kan kyster have deres egen personlighed? Ja, hvis man spørger fotograf Janne Klerk, der blandt andet har specialiseret sig i at fotografere natur. I forbindelse med tilblivelsen af sin bog og udstilling “Danmarks kyster - en fotografisk fortælling” rejste hun tre år langs Danmarks kyster. Formålet var med kamera at indfange de mange kystlinjers forskellige karaktertræk. - Det var en stor fornøjelse at arbejde med projektet. Der er så mange vidunderlige steder, og det fantastiske ved Danmark er, at naturen er så varieret, fortæller Janne Klerk om, hvad hun personligt fik ud af sit mangeårige fotoprojekt. Det er snart fem år siden, at bogen udkom, men Janne Klerk vil gerne være med til at inspirere danskerne og læserne af dette tillæg til at tage ud og nyde kystområderne i Danmark:

- Jeg har altid været meget glad for vand og havet. Det er dragende. Jeg elsker at bade, og det er forfriskende at opholde sig ved kysterne.

Janne Klerk

Janne Klerk er fotograf med særlig interesse inden for genrene landskaber, arkitektur, natur og mennesker. Hun har arbejdet som fotograf siden 1981.

I de seneste tyve har hun prioriteret at arbejde med omfattende projekter og opgaver i dialog med forfattere, som alle har resulteret i udstillinger, udsmykninger og bøger.

Det er blevet til over 20 bøger. Ud af dem kan nævnes udstillingen og bogen “Danmarks Kyster – en fotografisk fortælling” og senest “Ertholmene – en lomme i tiden, et sted i nuet”.

Fra 4. april til 9. september udstiller Janne Klerk kystmotiver sammen med fire andre kunstnere på Fanø Kunstmuseum.

Janne Klerk er født i 1953 og bor i København.

Læs mere på www.janneklerk.dk.

Stemningsmættede kyster

For Janne Klerk var det kystens personlighed, der var i fokus, når hun tog af sted for at indfange de mange stemninger, som kunne skifte fra dag til dag på grund af vind og vejr.

- Det er, som om alt har større kraft, og at der vejrmæssigt sker meget mere ved kysterne end inde i landet. Når der er stille ved Limfjorden, er der ultra stille. Der kan være spejlblankt, og alting er tyst. Men der kan selvfølgelig være stormvejr i Limfjorden. Omvendt er det ved Vesterhavet, hvor bølgerne skyller ind med masser af lyd. Der kan vinden også stilne af, og en dis kan lægge sig. Der er mange forskellige stemninger at fange med kameraet, fortæller den erfarne fotograf.

Når man spørger ind til, hvilke kyster hun særligt holder af at fotografere, har Janne Klerk svært ved at svare, fordi hun synes, det er svært at fremhæve nogle frem for andre, da de alle kan noget særligt. Men hun kan alligevel godt sætte ord på et billede, hun er særligt glad for at se gennem sit kamera:

- Et af de billeder, jeg holder meget af, er, når vinden tager bølgerne fra havet, og man kan se saltkrystallerne hvirvle mod himlen, og hvordan lyset bryder igennem. Når luften er fuld af salt, sand og vind. Det er forrygende.

Annonce

En kystrejse på tre år

Ud over altid at have haft en fascination af de danske kyster opstod idéen til “Danmarks kyster - en fotografisk fortælling” undervejs i et andet, større projekt, hvor Janne Klerk var en ud af 14 fotografer, der fik til opgave af skildre Danmark i projektet “Danmark under forvandling” med det selvvalgt tema "kyster". Nu havde hun chancen for udelukkende at fotografere kyster igennem halvandet år.

- Da det halvandet år var gået, blev jeg klar over, hvor meget af Danmarks kyster jeg ikke havde haft tid til at nå omkring. Jeg var faktisk kun lige begyndt, forklarer Janne Klerk, der derfor søgte midler til sit eget mere omfattende kyst-projekt.

Hun vidste, det ville blive et langstrakt forløb, hvor hun også skulle lave andre projekter undervejs for at indhente økonomi til arbejdet. Et grundigt researcharbejde og en struktureret planlægning betød, at hun kunne arbejde frit under sine rejser til forudbestemte kystområder i Danmark, som hun havde inddelt i et kort.

- Hver dag var en ny dag, også selv om det var den samme kyst. Måske var lyset bedre om eftermiddagen, end det havde været tidligere på dagen. Det viste sig at være fordelagtigt at have nogle dage at løbe på. Vind, vejr og årstid gør, at et sted aldrig er det samme igen.

Generelt er det Janne Klerks indtryk, at Danmark byder på alle slags naturfænomener. Man kan opleve sandklitter, der vandrer; fjorde, der er så stille, at det er, som om de har fået en dyne på; og Østkysterne, som er fulde af sivmarker, der går helt ned til vandkanten. Eller klipperne på Bornholm og rullesten på Langeland.

- I forhold til, at vi er så lille et land, er det en utrolig rigdom, vi har ved vores kystlinjer, fortæller Janne Klerk, der er undervejs med et nyt lignende fotobog-projekt i fremtiden, men det bliver i stedet med fokus på hele Danmark, både til vands og til lands.

Annonce
Holstebro

SFO-ledere peger på flere forklaringer: De yngste børn strømmer til sfo'erne - de ældste siver

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Sport For abonnenter

Fløjspiller efter nederlag: - Ville gerne have haft to point med hjem fra min gamle hjemmebane

Erhverv

Avlere holder igen med at sælge: - Der kommer jo ikke flere skind, så der er ingen grund til at forære dem væk

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Holstebro

Vil have drøftet mængden af lukkede punkter: For at være helt ærlig, havde jeg ikke spekuleret over det

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Rejser For abonnenter

Porto Santo: Lille ø nær Madeira med meget at udforske

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Struer

Ny genbrugsplads skal være klar i slutningen af maj næste år

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Erhverv

Døde insekter var med til at give sur smiley: Jeg synes, at de var hårde ved mig

Annonce