Annonce
Navne

Janne i München: Vi giver balkonkoncerter for at sprede lidt glæde

- Jeg udfylder rollen som vores hus’ “koncertsekretær”, modtager mange takkemails og ellers kræver det også en indsats at finde nyt nodemateriale på nettet og fordele stemmerne, fortæller Janne Thomsen, der her spiller fra sin altan til den fælles "huskoncert", mens datteren Elina vender noder for mor, og kommer der et vindstød, er hun parat til at holde på nodearkene. Privatfoto
Den professionelle musiker og stifter af Klassiske Dage i Holstebro, Janne Thomsen, bor sammen med sin datter Elina i München i Sydtyskland. I den ejendom, de bor i, er der i alt syv professionelle musikere, og de har sammen dannet et husorkester, som fra balkonerne holder weekendkoncerter.
Annonce

München: "Aber Janne, dein Balkon hat ja nie so schön ausgesehen wie jetzt” (Men Janne, din balkon har aldrig set så skøn ud som nu, red.), sagde Jannes Thomsens nabo, Christiane på fjerde sal, forleden.

- Sidste år hjalp hun mig med at skære et par kradsbørstige træer ned, og i går blev vi enige om, at det var rigtigt godt, at vi fik det gjort sidste år. For aldrig har min 12-årige datter Elina og jeg haft så meget brug for vores terrasse, I år er den plantet til uden hjælp fra planteskoler, for de har først lige nu fået tilladelse til at åbne igen, forklarer Janne Thomsen, der bruger sine ledige stunder sammen med datteren til at lytte til lydbøger og musik, - og se film om aftenen i det usædvanligt lune forårsvejr.

- I den her tid gælder det om at fokusere på de lyspunkter, vi kan finde, siger hun.

52-årige Janne Thomsen, der stammer fra Holstebro, er i dag en internationalt kendt fløjtenist med en imponerende karriere. Hun er stifter af og kunstnerisk leder af festivalen Klassiske Dage i Holstebro siden 2005. Og så har hun i efterhånden mange år været bosat i storbyen München.

- Også her i Sydtyskland er livet forandret på ubestemt tid. Elina og jeg bor i et gammelt arbejderkvarter, der hedder Haidhausen. Her er snirklede gader, masser af fine, små butikker, caféer og restauranter. Normalt er der Leben overalt, fortæller hun.

Bayern, hvor München ligger, er den delstat i Tyskland, som er hårdest ramt af coronavirus.

I hele Tyskland gælder der strenge regler: Man må man kun mødes med maksimum én person uden for sin husholdning. Der er nu kommet maskepligt i supermarkeder og offentlig transport.

Tyskland/München

I Tyskland er der, ifølge tal fra den 24. april, registreret 153.307 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 5575 corona-relaterede dødsfald.

Der bor 83 millioner mennesker i Tyskland. I München bor der 1,5 millioner mennesker.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Husorkestret spiller op

- Koncerter og turneer er aflyst, og vi musikere må genopfinde os selv. Vi ved ikke, hvad fremtiden byder, så vi prøver at få det bedste ud af den svære situation, som vi står i. Kender du den scene i filmen Titanic, hvor skibet synker, men husorkestret bliver ved med ufortrødent at spille? Det er måske en drastisk sammenligning, men vi har altså også dannet et husorkester, og vi prøver at sprede en smule glæde og holde os selv i gang i en udfordrende tid, fortæller Janne Thomsen.

Hun bor på tredje sal i en bygning, hvor to opgange deler en stor baggård. Der er syv professionelle musikere på matriklen. Seks af naboerne er fra Bayerische Rundfunk Symfoniorkester, et af verdens toporkestre - og så er der Janne.

- Hver weekend er alle 30 nabolejligheder inviteret til balkonkoncert. Vi kan have “fuldt hus” i gården og på terrasserne uden at bryde de strenge forsamlingsregler. Engang i mellem bliver der også skålet – champagne gavmildt tildelt musikerne af taknemmelige naboer. Af og til hører vi klapsalver fra andre huse, helt ude af vores synsvinkel, så nu hænger vi også plakater op i nabogaden, så de ved, hvor musikken kommer fra - og især hvornår, fortæller Janne Thomsen.

Fjernsynet dukkede også op.

- Det er vores hus-ensembles ønske, at musikken kan hjælpe med at bryde isolationen og give en følelse af fællesskab, om ikke andet så for en stund, siger Janne.

I dag, lørdag, begynder husorkestret på en nyt projekt, hvor de laver en særlig hilsen til bygningens internationale beboere: Hver koncert til ære for et nyt land.

- Vi starter med vores kinesiske nabo Xifan, der er korrespondent for den tyske avis Die Zeit i Beijing. Hun er i disse dage i Wuhan i Kina, hvor coronavirus først blev opdaget. Hendes mand "tuner" hende ind på Facetime, så hun kan være med live. Før krisen hilste vi på hinanden på trappen uden at vide, hvem hinanden var. Nu er vi kommet tættere på hinanden, selvom Xifan lige nu er i Kina, fortæller Janne Thomsen.

Mange musikere har det ekstremt svært i denne tid. De mister deres job og indtægtskilder uden at vide, hvornår koncerter og internationale turnéer kan begynde igen.

- Jeg tænker meget over, hvordan et publikum vil kunne føle sig trygge i en koncertsal igen, hvis ikke der udvikles en vaccine. Klassiske Dage i Holstebro planlægger vi fortsat at gennemføre i starten af oktober, men vi bliver nødt til at se tiden an. Uvished er blevet et vilkår.

Annonce

Krævende skolesystem

Jannes datter Elina går i tysk skole. Bayern har et krævende skolesystem, hvor forældre indtager en aktiv rolle.

- En nabo fra Hamburg sagde til mig, at “hvis man ikke er opvokset i Bayern, så er skolen noget, man kommer stønnende igennem”. I 4. klasse, hvor børnene er cirka ti år, er der årligt 22 tests, hvor den samlede karakter afgør, om et barn skal på gymnasiet, realskolen eller det, der kaldes Hauptschule (hovedskolen). Det er barske vilkår for så unge børn, synes jeg. Min datter, der nu går i 6. klasse i gymnasiet, har en enorm mængde lektier, udenadslære og fortsat mange prøver, der afgør hendes årskarakter. Jeg kan godt savne den danske tilgang, men min datter elsker sine veninder, og derfor glæder hun sig til at skulle i skole hver dag, forklarer Janne.

I Bayern er undervisningen ikke online og digital, så Elina modtager dagligt mails med lektier, hvor de tre kernefag, tysk, matematik og latin, kræver aflevering senest klokken 17.

- Dagene har fået et helt andet flow, og alle tests er aflyst. Det er faktisk som et helt nyt skolesystem, hvor det strikse og disciplinære system er trådt i baggrunden, og Elina kan fordybe sig uden daglig stress. Men hun savner veninderne meget, erkender Janne Thomsen.

Det er ikke sundt at sidde inde hele dagen, men heldigvis er der kun 45 minutter i bil ud til de første bjerge, hvor man let kan finde et sted uden for mange mennesker.

- Hver uge tager vi af sted med vores madkurv, ren lediggang, hvor vi kigger på skyformationer, spiller spil og hører fuglene synge i vilden sky, fortæller Janne Thomsen.

Elina må undvære veninderne, og den står i stedet på hjemmeundervisning. Men mor og datter forsøger ar få det bedste ud af situationen. Privatfoto
Annonce

Enorme konsekvenser

Inde i byen er der trængsel på de grønne områder, så Janne stiller sit vækkeur til klokken 6.45, når hun skal ud at løbe for at undgå for tætpakkede områder Hver tirsdag køber hun ind klokken syv for at undgå overfyldte butikker.

- I starten hamstrede folk en smule, men nu er der fyldt over alt igen. Vi køber også flittigt ind i de asiatiske butikker og prøver nye retter. Mange af de mindre butikker åbner langsomt igen, og så prøver vi at støtte det lokale erhvervsliv, samt de mange hårdt ramte restauranter, som har mad til afhentning, fortæller hun.

Elina er rigtigt begyndt at lave mad, efter at hun har fået både tid og overskud i dagligdagen.

- Det er mægtig hyggeligt, at hun laver mad. Vi har også gang i indendørs gymnastik/yoga, og brætspillene er også fundet frem. Og så har vi installeret app'en Zoom, så vi kan ”se” familien dagligt. Mine to brødre bor i London og Berlin, og ellers er resten af familien jo i Danmark. Der er mange overvejelser omkring, hvornår og hvor vi skal ses igen, siger Janne Thomsen og tilføjer:

- Det er en mærkelig tid, og det er hårdt at se, hvor mange der har det svært. Men jeg trøster mig med, at denne tilstand sikkert ikke er permanent. Men det står mig klart, at den vil få enorme konsekvenser på længere sigt - på godt og ondt.

- Indtil der er mere klarhed om fremtiden, må vi musikere blive stærke i at genopfinde os selv, mener Janne Thomsen, der sammen med sine naboer, der også er professionelle musikere, spiller "huskoncerter" fra altanerne. Privatfoto
- Vores påskekoncert blev fejret med chokoladeæg i kurve, der blev hejst op og ned til de mindste, fortæller Janne Thomsen, og det er lige præcis det, der sker her på billedet. Privatfoto
"Hjemmebagt trekornsbrød - med et lille stykke Danmark" kalder Janne Thomsen dette foto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Holstebro For abonnenter

Roman var den første udlænding i Tvis-trøjen, forelskede sig i byen og besøger altid et bestemt gravsted, når han er på visit

Annonce