Annonce
Navne

Jakob har glædet sig i ugevis til at hente en argentiner med en virkelig laaang harmonika

- Jeg er godt nok ikke særlig royal, men jeg ved, der var mange, der så klip, fra da argentinske Maxima blev gift med den hollandske kong Willem-Alexander. Der blev spillet et bandoneon-nummer af Piazzolla, "Adiós Nonino", der betyder "Farvel, bedstefar". Det er utroligt følelsesfuldt, og Maxima blev så rørt, at hun græd, fortæller Jakob Høeg, der skal høre masser af bandoneon i den kommende uge. Foto: Morten Stricker
Jakob Høeg fra Holstebro meldte sig som frivillig ved Klassiske Dage for at få lov at være chauffør for den argentinske musiker Marcelo Nisinman. Jakob er nemlig stor fan af instrumentet bandoneon. Hvis du tænker "en bando-hva'-for-én"?, er du næppe den eneste.

Holstebro: 45-årige Jakob Høeg og hans kone, Marie-Louise, flyttede til Holstebro i 2011, og siden har de været med ved hver eneste omgang af festivalen Klassiske Dage. Som publikummer, altså.

Men i år er det anderledes. Jakob har nemlig meldt sig som frivillig for at hjælpe til  - eller rettere: For at få lov til at køre til Billund søndag aften den 26. september og igen sent søndag den 3. oktober. Helt nøjagtigt skal han hente og bringe den argentinske musiker, Marcelo Nisinman.

Og ham - og hans musikinstrument - er Jakob temmelig vild med.

Annonce

En laaang harmonika

- Jeg fandt jo ud af, at festivalens tema var at fejre 100-året for komponisten og musikeren Astor Piazzollas fødselsdag - og at Nisinman ville komme og spille hans musik. Ham hørte jeg spille sammen med Tango Orkestret ved Copenhagen Jazz Festival for 20 år siden. Jeg har også en CD med ham, hvor han spiller med Tango Orkestret, forklarer Jakob Høeg og ser mægtigt begejstret ud ved tanken.

Sent søndag den 26. september hentede Jakob Høeg den argentinske musiker, Marcelo Nisinman, og kørte ham til Hotel Royal. Der var lige tid til at få taget dette foto, inden musikeren skulle se dyner. Privatfoto

Både Astor Piazzolla, der døde i 1992, og Marcelo Nisinman, der ses af mange som Piazzollas arvtager, er blevet berømte som bandoneon-spillere.

- Hvad det er? Jamen, det er en harmonika, som kan strækkes virkelig langt ud. Det er faktisk  meget "kropsligt", når der bliver spillet på den. En bandoneons lyd er helt utrolig - det er lange, stærke toner, og det er et instrument, der virkelig kan udtrykke følelser, mener Jakob Høeg, der ikke selv spiller bandoneon, men kontrabas, guitar og klaver.

Hvad det er? Jamen, det er en harmonika, som kan strækkes virkelig langt ud. Det er faktisk meget "kropsligt", når der bliver spillet på den.

- Jeg spillede i en jazz-quintet - amatører, altså - i København i fire år. Og faktisk var Hugo Rasmussen (nu afdød, nærmest ikonisk, dansk bassist, red.) vikar for mig i bandet på et tidspunkt. Det var da rigtigt fedt at kunne sige - han var jo ti-tyve gange bedre end mig. Men han var den type musiker, der både kunne spille med dem højt på strå, og også havde lyst til at spille med amatører som os, fortæller Jakob Høeg.

Annonce

Barndom i Surinam

Egentlig stammer Jakob fra Sønderjylland.

Men det var ikke meget, han fik lov at træde sine barnesko i det sydjyske, for hans forældre blev udsendt af Brødremenigheden i Christiansfeld - til Surinam i Sydamerika, hvor de i mange år ledede et børnehjem.

Det var der, Jakob voksede op. Og det var der, han vendte tilbage til som 19-årig, da han besluttede sig for at udforske det sydamerikanske kontinent.

Jakob Høeg

45, født i Sønderjylland, opvokset i Surinam i Sydamerika.

Bosiddende i Vestjylland siden 2006, og Holstebro siden 2011.

Direktør for Social- og Sundhedsskolen i Skive, Thisted og Viborg.

Gift med Marie-Louise, der er viceskoleleder på Orkesterefterskolen.

Parret har tre døtre på 13 til 18 år.

Og der fandt tangomusikken ham.

- Jeg startede i Venezuela, tog til Surinam - og så senere til blandt andet Peru og Brasilien. Den store Sydamerika-rundtur, smiler Jakob Høeg, der både taler flydende hollandsk (Surinam er tidligere hollandsk koloni, og hollandsk er officielt sprog), engelsk og tysk samt "rimeligt spansk".

Det var, mens han boede i Peru - han var lærer for danske og norske børn på en skole dér - at han opdagede Piazzolla. Jakob spiller klassisk guitar, og en dag hørte han tilfældigt "noget helt fantastisk musik".

- Det vil jeg lære at spille, tænkte jeg og satte alt ind på det. Faktisk spillede jeg da lidt Piazzolla til mine forældres sølvbryllup...

Annonce

Det bli'r så hyggeligt!

- Der i slutningen af 1990'erne var der jo ikke meget YouTube at søge på, men jeg købte en masse plader. Du ved: "Det lyder fedt - hvad har han mere lavet?" Piazzolla var klassisk komponist, men samtidig spillede han med tangoorkestre, og han fusionerede de to ting. Han har blandt andet skrevet "De fire årstider i Buenos Aires", hvor han inspireret af Vivaldi flytter værket til Argentina. Der ER hints til Vivaldis værk, men det er alligevel helt Piazzollas eget, siger Jakob og fortæller, at netop det værk kan høres i Struer på søndag den 3. oktober.

Klassiske Dage - det SKAL du bare høre

Festivalen Klassiske Dage begynder så småt onsdag den 29. september - den officielle åbningskoncert er dog først på Knudsens i Holstebro den 30. september. Festivalen lukker og slukker i Folkets Hus i Struer den 3. oktober.

Se programmet via klassiskedage.dk

Jakob Høeg anbefaler følgende koncerter ud af de mange tilbud:

Onsdag 29. september, klokken 19.00, Nørrelandskirken, Holstebro: "Blå time - brydningslinjen mellem klassisk og jazz".

Hvorfor: "Her mødes man i krydsfeltet, og her spilles noget af Piazzollas "Tangoens historie". Det bliver en fantastisk oplevelse! Måske lidt syret, men man vil kunne mærke energien i rummet. Det bli'r så godt".

Lørdag 2. oktober, klokken 19.00, Knudsens, Holstebro: "Erindringens katedral".

Hvorfor: "Det er en kammerkoncert med Klassiske Dages solister med musik af blandt andet Schubert og Chopin. Fantastisk smukt - det bliver rigtig godt. Ikke mindst kan man jo høre den fabelagtige pianist Irina Zahharenkova".

Søndag 3. oktober, klokken 16.00, Folkets Hus, Struer: "Tango Jalousie - der skal to til tango".

Hvorfor: "Der bliver spillet rigtig meget Piazzolla tango-musik, og Marcelo Nisinmann er rigtig meget på. Blandt andet skal vi høre Piazzollas "Buenos Aires Four Seasons" med små nik til Vivaldis "De Fire Årstider". Det er lige mig".

Et andet Piazzolla-værk er "Tangoens historie", der er delt op i de fire afsnit "Bordel", "Café", "Natklub" og "Nutidens koncert".

- Jeg nåede aldrig længere end til at lære "Bordel" - men i morgen, onsdag, spiller de "Natklub" ved koncerten i Nørrelandskirken, siger Jakob Høeg.

Han har længe gået og glædet sig til at møde Marcelo Nisinman, som jo altså er argentiner, men som i dag bor i Basel i Schweiz. Hvor man siger, at Piazzolla fusionerede klassisk og tango, siger man om Nisinman, at han fornyer tangoen med mere jazz.

- På søndag i Struer skal jeg spise sammen med ham, inden jeg kører ham og og guitaristen Alberto Mesirca til lufthavnen i Billund. Jeg håber da, at vi skal tale spansk sammen - det kunne være så hyggeligt, siger Jakob fornøjet.

https://modules.wearehearken.eu/dagbladet-holstebro-struer/embed/6827.js
Annonce
Struer

Heidis prøve var "atypisk": - Jeg har fået at vide, at det må være Omikron

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Uhrenholt efter første kamp som cheftræner-vikar: - Jeg er aldrig tilfreds når vi taber

Erhverv For abonnenter

Her er Birns nye direktør: Far til fem og har aldrig været på jernstøberiet

Erhverv

26-årig har åbnet egen salon: - Det begyndte med, at jeg klippede min mormor

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Begge målmænd dumpede i solid forsvarspræstation

Omikron kan være vejen ud af pandemien: Corona vil med tiden sidestilles med influenza, mener norsk forsker

Holstebro For abonnenter

Virksomhederne må godt kræve coronapas af medarbejderne - men ikke alle gør det: - Jeg vil ikke rende rundt og lege corona-politi

Navne For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Holstebro

Randi måtte vente med sin syge dreng i køen til PCR-test i 45 minutter: Nu har testcentret fundet akut løsning

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalysen: Målmænd og angrebsfejl kostede TTH dyrt

Navne For abonnenter

Den tidligere politidirektør fylder 70 år: Folk har glemt de 1200 mennesker, der døde et år

Holstebro

Østerby kræver mere testkapacitet: Det er her vi har smitten

Annonce