Annonce
Danmark

It-nedbrud ramte mere end hver femte dansker

Stella Ilieva spejdede for fjerde gang forgæves efter kontanter i Nørregade i Haderslev under it-nedbruddet. Foto: Larz Grabau
21 procent af bankkunderne var lukket ude af netbank og kunne ikke betale med deres kort tirsdag fra klokken 9.25 til 13.46.
Annonce

Et større it-nedbrud tirsdag forhindrede i over fire timer flere tusinde bankkunder i at hæve penge og gå på netbank. Det ramte Arbejdernes Landsbank og flere andre banker.

– Jeg er lige blevet orienteret om det. Det har formodentlig stået på en times tid. Det er ikke muligt at logge på netbank og mobilbank. Man kan ikke bruge Mastercard og Mastercard Cash. Men dankort kan bruges, oplyste kommunikations- og pressechef Jesper Bjerrehuus fra Sydbank midt på formiddagen tirsdag.

Han havde ikke nogen tidshorisont på, hvor længe nedbruddet ville vare.

Det er it-leverandøren BEC, som var ramt af et driftsudfald. BEC skrev på sin hjemmeside, at det berørte alle deres bankkunder; det vil sige omkring 50 finansielle virksomheder i Danmark og udlandet. Hos BEC arbejdede man i flere timer med at løse problemet:

– Det er en intern teknisk fejl, som vi er ved at fejlsøge på og er ved at udbedre. Vi er tidligst oppe igen klokken 13.30-14, lød det først fra kommunikationsdirektør Simon Gabrielsen.

Annonce

Hver femte bankkunde ramt

Siden blev tidsfristen skubbet til tidligst klokken 15.30. Men så kom der alligevel hul igennem lidt før:

– Det lykkedes alligevel nogenlunde inden for den fastsatte tidsramme. Det var en teknisk fejl i vores mainframe; vores store centrale computer, der håndterer alle vores transaktioner.

Klokken 13.46 var problemet løst.

Omkring 21 procent af alle private bankkunder har et pengeinstitut, som er kunde hos BEC, og dermed var mere end hver femte bankkunde ramt.

Udfaldet ramte blandt andet flere kunder i Haderslev.

– Ingen kan bruge automaten. Mit kort bliver afvist rundt omkring, selvom der er penge på kontoen, fortalte Jonas Tychsen tirsdag formiddag efter han forgæves havde forsøgt at hæve penge flere steder.

Stella Ilieva var i gang med sit fjerde forsøg på at hæve penge på sit Mastercard, da JydskeVestkysten mødte hende ved Bank Nordiks hæveautomat ved 11.30-tiden. Hun havde lige forsøgt sig hos Nordeas ved siden af.

– Jeg prøvede først at betale varer i Normal, men det ville det ikke, konstaterede hun.

Annonce

Alvorligt nedbrud

– Det er lidt skræmmende at tænke på, at vi lever i år 2020, og hvis der er et lille nedbrud, så er dine penge bare ikke tilgængelige for dig, sagde Jonas Tychsen.

Det var da også et stort og sjældent nedbrud for EDC. Men årsagen kendes ikke endnu.

– Det er bestem ikke noget, vi ser til hverdag og bestemt heller ikke noget vi ønsker at se. Vi kommer til at grave mere i, hvordan det kunne ske. Vi har ikke nogen forklaring lige nu, konstaterede Simon Gabrielsen.

– Har det haft nogen konsekvenser?

– Det har fået nogle konsekvenser for de kunder, der har været berørt af det, som har skullet ind i deres netbank eller mobilbank og ikke kunne komme det. Eller ikke har kunnet lave en betaling. Det beklager vi selvfølgelig. Men ellers tror jeg ikke, det har haft andre konsekvenser. Vi har eksisteret i 50 år, så der har da været driftsnedbrud før. Det kan vi ikke undgå, men vi prøver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce