Annonce
Læserbrev

It. Hvorfor vente på bredbåndspuljen i Hjerm?

David Elsass. Pressefoto

Debat: Den september kunne man i Dagbladet Holstebro-Struer læse, at Struer Kommune vil give 500 kroner i tilskud pr. husstand i Hjerm, der søger og bliver tildelt Energistyrelsens bredbåndspulje, så der kan blive gravet kabler ned i området.

Som repræsentant for de mobile bredbåndsforbindelser undrer jeg mig over det ensidige fokus på bredbåndspuljen, som kun omfatter de kablede af slagsen. Langt de fleste husstande kan nemlig få en god forbindelse, der dækker deres behov, med mobilt bredbånd, som blot kræver en stikkontakt, en router og et simkort.

Tidligere på året foretog vi hos teleselskabet 3 en befolkningsundersøgelse blandt 2000 danskere, som viste, at tilfredsheden med mobilt bredbånd var på højde med fibernet og langt over bredbånd via kabel-tv og kobbernet. Undersøgelsen viste også, at 59 procent af vestjyderne ikke har undersøgt, om der findes bedre internetløsninger på markedet end deres nuværende. Det er ærgerligt, for der er både penge og besvær at spare.

Derfor vil jeg anbefale kommunens borgere at besøge Energistyrelsens side www.tjekditnet.dk, hvor man kan indtaste sin adresse og få at vide, hvilke hastigheder man kan forvente af mobilt bredbånd på egen matrikel. Hvis man er i tvivl om en hastighed er "nok", er det værd at notere sig, at Netflix fx anbefaler 5 Mbit/s download til streaming i HD-kvalitet. Så med mindre man er en husstand med mange samtidige streamere eller gamere, som for eksempel spiller Fortnite, burde en mobil bredbåndsløsning fint dække behovet.

Og uanset hvad er det relativt nemt at afprøve, før man beslutter sig for at grave hele byens fortove og indkørsler op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forhåbentlig kun forretten

Efter en vinter med regn, regn og regn - blæst, blæst og blæst. Med oversvømmelser både inde i landet ved vandløbene og ude ved kysterne, er der vist ikke mange, der ikke mener, at klima-debatten er relevant. Det kan vist ikke være på et mere passende tidspunkt, at Klimatorium onsdag kunne holde rejsegilde på Østhavnen i Lemvig. Der kommer forhåbentlig til at ske noget i den bygning, som kan blive rammen om klima-løsninger, så man i Lemvig kan vende klima-udfordringer til en gevinst, hvor der skabes arbejdspladser, økonomi og udvikling ved at være centrum for forskning, der kan give øget befolkningstal og gevinster for det lokale erhvervsliv. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere, om Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand lykkes med denne store satsning. Man er så småt i gang med de første projekter, og når Klimatorium står klar til indvielse i august med klima-topmøde og meget andet, så skal det begynde at vise sig, om det virkelig kan lykkes for en af landets mindste kommuner at blive den store aktør på dette område både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt, som er ambitionsniveauet. Det er etape 1, der onsdag var rejsegilde på. Det er et halvt Klimatorium, som først og fremmest er arbejdsplads for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere samt kommunale medarbejdere med plads til studerende og udviklere fra private firmaer, som kan låne et skrivebord her, mens man er med i samarbejder. Den anden halvdel - etape 2 - er det, der rent fysisk vil gøre Klimatorium til en succes. Men den skal bygges af en privat investor, og det skal være med private virksomheder som lejere. Det er slet ikke på plads endnu, og dermed kan man slå fast, at drømmen om, at håndværkerne bare kunne fortsætte med næste etape efter indvielsen af den første, ikke bliver en realitet. Men forhåbentlig sker det ikke så længe efter. Ikke bare fordi man kan få overstået byggerodet på Østhavnen. Men også fordi det er etape 2, der virkelig skal sætte gang i de private initiativer, som man håber så meget på, og så Klimatorium ikke blot ender som en flot bygning, der er halvt færdig og med halvfærdigt ambitionsniveau. Etape 1 er godt, men forhåbentlig kun forretten.

Annonce