Annonce
Sport

Island udmanøvrerede Danmark i skuffende EM-start

Trods ni mål fra Mikkel Hansen tabte Danmark mod Island. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
To af verdens bedste håndboldspillere førte sig frem, da Danmark tabte 30-31 mod et velforberedt islandsk landshold. Den skuffende EM-start levner ikke plads til flere nederlag.

De var kommet i tusindtal.

Primært iklædt rødt og hvidt.

Lige så ucharmerende den futuristiske bydel uden for Malmö Arena er, lige så betagende var stemningen inden for i den mægtige hal, da Danmark og Island satte hinanden stævne ved deres første kamp ved EM-slutrunden. For alt i mens arkitekturen uden for vel kun er en opfindsom arkitekts våde drøm, lige så formidabel og indbydende var kampen mellem de nordiske lande for de tilrejsende tilskuere i den propfyldte hal.

Mange var kommet med tog gennem røret fra Danmarkssiden af Øresund og direkte til Hyllie Station få hundrede meter fra arenaen. Og de fik en håndboldopvisning, da Danmark tabte 30-31 til et forbløffende godt islandsk hold.

De to hold var anført af verdensstjernerne Mikkel Hansen og Aron Palmarsson. Danskeren skulle blot bruge syv og et halvt minut på at score sine første fire af i alt otte mål i en første halvleg, hvor han passerede Erik Veje Rasmussen som den næstmest scorende i dansk landsholdshistorie.

Islandske Palmarsson holdt sig heller ikke tilbage. Barcelona-stjernen scorede syv gange inden pausen, hvor de to hold havde scoret 15 gange hver.

Annonce

kampen i tal

Danmark-Island 30-31 (15-15)

Stillinger undervejs: 2-0, 5-3, 11-11, 15-14, 21-19, 24-27, 29-29, 29-31

Målscorere, Danmark: Mikkel Hansen 9 (3), Hans Lindberg 5, Rasmus Lauge 5, Henrik Møllgaard 4, Michael Damgaard 3, Mads Mensah 2, Magnus Saugstrup 1, Magnus Bramming 1

Topscorer, Island: Aron Palmarsson 11

Udvisninger: Danmark 4, Island 5

Rødt kort: Niklas Landin

Læs reaktioner på nettet

Landin ind fra bænken

For det blev nemlig en kamp, der blev en lige så modbydelig svær åbning på turneringen som frygtet. Island besidder både masser af rutine og ung vildskab. Det er et stærkt hold, og hvis nogle stadig havde overhørt advarslerne, bimlede alle alarmklokker i Malmø.

Island udfordrede Danmark med skiftende forsvarsformationer, og offensivt var førnævnte Palmarsson en kæmpe udfordring for Danmark. Han var næsten umulig at stoppe for det danske forsvar, og det gav udslag i antallet af danske redninger. Jannick Green var begyndt i det danske mål, men måtte vige pladsen efter 13 minutter. Redningerne var udeblevet, og til et af aftenens største bifald blev landsholdsanfører Niklas Landin sendt på banen. At han overhovedet var startet på bænken og først blev skrevet ind på holdkortet lørdag morgen skyldtes et maveonde.

Damgaards fine entré

Island kom foran 17-15 efter pausen, men den havde den danske landstræner, Nikolaj Jacobsen, også brugt på at blande bolsjerne. Michael Damgaard kom ind som højre back. En position, en anden højrehåndsspiller i skikkelse af Mads Mensah havde passet inden pausen. Damgaard skabte straks ravage med tre scoringer. Og så kunne han løbe ud og lade Lasse Andersson tage sig af forsvarskampen mod klubkammeraten Palmarsson.

Henrik Møllgaard spillede i begge ender, og stod en venstre fløj i de danske angreb for at undgå endnu en forsvars-angrebs-udskiftning. Det siger alt om, hvor savnet skadede Magnus Landin er med sine kvaliteter som fløjspiller, der kan dække op på backpositionen.

Landin udvist

Et af kampens dramatiske højdepunkter kom efter 43 minutter. Niklas Landin fik direkte rødt kort, fordi han var ude af sit felt og havde berøring med Olafur Gudmundsson, da denne løb kontra og bragte Island foran 23-22. Udvisningen var korrekt. Og maveondet begyndte at brede sig op til de danske fans. Med god grund. Damark var bagud med tre mål - 25-28 - da kampen nærmede sig de sidste 10 minutter.

Så kom en periode med majestætisk fløjspil fra Hans Lindberg i en dobbelt overtalsperiode, og selv Henrik Møllgaard fik scoret et par mål fra fløjpositionen. 29-29 med en håndfuld minutter tilbage.

Det var en fejlaflevering fra Mikkel Hansen, der gav Island en ny føring på 30-29, da Palmarsson kunne kaste i et tomt mål. Nikolaj Jacobsen rasede mod sin stjerne.

Björgvin Pall Gustavsson i det islandske mål stak højre ben helt op i hovedhøjde og reddede et forsøg på udligning fra Lindberg. Lindberg så Gudjon Valur Sigurdsson løbe væk til 31-29. Møllgaard reducerede, Danmark afværgede et nyt islandsk forsøg, og Danmark kunne udligne. Men tiden løb ud, og til sidst kunne Mikkel Hansen ikke stille noget op mod en islandsk mur og Gustavsson, der gav Island en perfekt start på EM.

Og med nederlaget har Danmark ikke råd til at tabe mere, hvis guldet skal med hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce