Annonce
Struer

Isen driller i havnen

Struer Havns trofaste arbejdshest "Butler" er gået på pension, og har udfordret sin sidste iskappe. Derfor er andre fartøjer sat på opgaven med at holde havnebassiner og indsejling farbar for skibstrafikken i Struer. Arkivfoto: Morten Stricker
Allerede i sidste uge blev der brudt is i havnebassinet i Struer - nu bider isen også fra sig i indsejlingen til havnen

Struer: Havnen har taget kampen op mod den stadig tykkere is, der de seneste uger har dannet sig især i havnebassinerne. Allerede i sidste uge blev isen brudt, og på havnen ruster man sig nu til mere intenst at tage kampen op mod den stadig tykkere og mere udbredte is i havnebassinerne.

Den seneste periode med kulde har nu også fået isen til at bide sig fast i indsejlingen til havnen, og ifølge havnechef Torben Strømgaard er det derfor besluttet, at isen i indsejlingen skal brydes i denne uge.

Tjener på pension

Tidligere ville det arbejde tilfalde havnens tro tjener og slæbebåd "Butler". Men arbejdshesten og havnens maskot er gået på pension efter lang og tro tjeneste. Derfor vil arbejdet med at bryde isen blive et ansvar for skiftende fartøjer, fortæller havnefoged Torben Strømgaard.
- Vi har blandt andet lavet en aftale med Lemvig Havn, der har adgang til et skib, så vi kan få hjælp derfra. Ellers laver vi aftaler med nogle af skibene her i havnen om at bryde isen, fortæller Torben Strømgaard.

Annonce

Hjælp fra vinden

Havnefogeden oplever, at mange er overraskede over, at vinteren viser tænder. Formentlig fordi det er ved at være tæt på en halv snes år siden, at vinteren senest for alvor spillede med musklerne og med så omfattende isdannelse.


Nogle gange giver isen problemer to, tre år i træk, andre gange går der flere år imellem. Sådan er det danske vintervejr.

Torben Strømgaard, havnefoged, Struer


- Nogle gange giver isen problemer to, tre år i træk, andre gange går der flere år imellem. Sådan er det danske vintervejr, siger Torben Strømgaard.

Den markante isdannelse skyldes naturligvis frostvejret, men den stride vind fra øst giver samtidig en hjælpende klimatisk hånd. Den sørger nemlig for, at fjordens vand er i bevægelse, og det har hidtil forhindret, at isen har fået fat i hele Venø Bugt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce