Annonce
Rejser

Irland: Danske Majken hentede to Michelin-stjerner

Jordan Bailey og Majken Bech Bailey åbnede restauranten Aimsir i Irland i foråret 2019, og siden er det gået stærkt for det dansk-engelske ægtepar. Aimsir modtog i begyndelsen af oktober to Michelinstjerner. Det er aldrig sket for en restaurant så hurtigt efter en åbning. Foto: Shane O'Neill.
Majken Bech Bailey mødte sin mand Jordan på Henne Kirkeby Kro. Nu bor de i Irland og driver restauranten Aimsir, som har fået to Michelin-stjerner bare fire måneder efter, at restauranten åbnede. Parret er eksponenter for en ny generation, der griber gastronomien anderledes an.

Fra ingenting til to Michelin-stjerner på fire måneder.

Det er den lidt forsimplede version af historien om 27-årige Majken Bech Bailey og hendes mand Jordan Bailey, der stammer fra Cornwall i det sydvestlige England.

I begyndelsen af oktober fik Majken Bech Bailey og Jordan Bailey tildelt to Michelin-stjerner ved et awardshow i London – mindre end fem måneder efter at parret åbnede restauranten Aimsir i det historiske hotel- og restaurationskompleks Cliff at Lyons en halv times kørsel vest for Dublin.

På Cliff at Lyons findes ganske vist ingen klipper, men en nydelig lille samling af huse og ejendomme, som flyselskabet Ryanairs medstifter Tony Ryan brugte en menneskealder og en pæn slat lommepenge på at sætte i stand. Her er orangeri, udendørs spa, velanlagte haver med krydderurter så langt øjet rækker. Og høj bryllups- og Instagramfaktor.

Jordan Bailey og Majken Bech Bailey mødte hinanden på Henne Kirkeby Kro for snart fem år siden. Han var på forretningsrejse for restauranten Sat Bains i Nottingham i England, og Majken Bech blev sat til at passe hans bord.

- En veninde havde lokket mig med til Henne Kirkeby midt i mit sabbatår, fordi kok Paul Cunningham på kroen godt kunne bruge et par ekstra hænder midt i en travl tid, fortæller Majken Bech Bailey, der straks blev forelsket i den gamle vestjyske kro.

Hun snuppede et glas champagne sammen med Jordan Bailey efter middagen, og det blev starten på deres forhold. I maj 2018 sagde de ja til hinanden i en lille kirke i Cornwall efter at have levet nogle år i et langdistanceforhold, mens Jordan Bailey arbejdede som kok på Michelin-restauranten Maaemo i Oslo.

Majken Bech Bailey tog en højere handelsskoleeksamen uden at vide, hvad den skulle bruges til. Men mad har altid interesseret hende.

Hun husker, hvordan hun tilbragte weekenderne sammen med sin bedstemor om sommeren, hvor bedsteforældrenes have var fyldt med grøntsager og bær.

- Som barn elskede jeg at hjælpe min bedstemor i køkkenet. Hun lærte mig, at det tager tid at udvikle den rigtige smag i maden, og det er noget, jeg har været bevidst om lige siden på min kulinariske rejse, fortæller Majken Bech Bailey.

Annonce

Aimsir

Restaurant Aimsir er en tostjernet Michelin-restaurant, der ligger i grevskabet County Kildare 30 kilometer vest for hovedstaden Dublin.

Du finder den på adressen Cliff at Lyons, Lyons Rd, Kearneystown Lower, Celbridge, Irland.

Det tager 35 minutter med toget fra Dublin til stationen Hazelhatch and Celbridge. Hvis du selv vælger at køre, skal du regne tre kvarters kørsel fra Dublin.

En sæsonmenu, der ofte består af omkring 15 mindre serveringer, koster cirka 800 kroner.

Du skal være opmærksom på, at det er nødvendigt at reservere bord flere måneder i forvejen.

Mere information kan findes på aimsir.ie.

Irland på tallerkenen

Parret har aldrig lagt skjul på, at de ønskede at få deres egen restaurant.

- Vi overvejede at åbne en restaurant i Danmark, men i en by som København er der efterhånden stor overkapacitet af spisesteder, så det opgav vi hurtigt, siger Jordan Bailey.

De fik i stedet kontakt med Cliff at Lyons, der gav dem muligheden for at indrette en hel ny restaurant i en tidligere lagerbygning.

Konceptet hos Aimsir – det betyder vejr på irsk – er simpelt: Servér smagen af Irland på en tallerken. Restauranten, der åbnede i maj 2019, benytter kun lokale irske råvarer i maden med undtagelse af sukker, der ikke længere produceres på den grønne ø. Målet er at servere, hvad der kan sås, fiskes og høstes i Irland.

- Vi havde hørt, at irerne blot skulle have serveret en masse kartofler, så var de tilfredse. Men stort set alle de gæster, der kommer i restauranten, er vant til at spise god mad, siger Majken Bech Bailey.

Hun varetager rollen som restaurantmanager, mens Jordan Bailey fungerer som chefkok i det åbne køkken.

De to Michelin-stjerner har på rekordtid gjort Majken Bech Bailey og Jordan Bailey til darlings i den britiske presse. Særligt Majken Bech stiller ofte op til interviews og giver sig altid god tid til at fortælle om forretningsidéen bag Aimsir.

Parret virker helt upåvirkede af den megen opmærksomhed, som deres restaurant har fået på det seneste.

- Jeg er ikke bange for, at vi ikke kan leve op til forventningerne, nu hvor vi har to Michelin-stjerner. Vores mål har altid været, at vi vil være bedre i næste uge end i denne uge, forklarer Jordan Bailey.

Der er kun 24 siddepladser i restauranten, og Aimsir er fuldt booket flere måneder frem.

Ofte er der op til 18 serveringer på en menu hos Aimsir.

Om rejsen

Rejser var inviteret af Det Irske Turistkontor, som sørgede for transport, ophold og forplejning.
Majken Bech Bailey henter mange krydderurter i højbedene lige uden for restaurant Aimsir. I restauranten benyttes der næsten udelukkende råvarer, som findes i lokalområdet. Foto: Shane O'Neill
Køkkenchef Jordan Bailey på arbejde i restaurant Aimsir, der har åbent køkken. Foto: Shane O'Neill
Jordan Bailey og Majken Bech Bailey ses her under Michelin-awardshowet i London, hvor de kunne tage hjem til Irland med to Michelin-stjerner. Foto: Shane O'Neill
Efter at Aimsir blev en Michelin-restaurant, er gæsterne strømmet til, så der nu er flere måneders ventetid på et bord i det rustikke restaurationslokale med blot 20 siddepladser. Foto: Shane O'Neill
Aimsir ligger midt i restaurations- og hotelkomplekset Cliff at Lyons en halv times kørsel vest for Dublin. Mange af råvarne hentes lige uden for døren i de velanlagte havebede. Foto: Shane O'Neill
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce