Annonce
Lemvig

Kunstværk på Torvet er på vej - med et års forsinkelse

Billedhuggeren Karin Lorentzen med en model af fontænen "Iris". Arkivfoto
Det blev ikke i sommer, det nye kunstværk på Torvet blev opført - men det kommer til næste år

Lemvig: Vi skriver nu november, og det betyder, at hvis planlægningen havde holdt, så havde der i dag været et stort kunstværk med navnet "Iris" på Torvet i Lemvig. Et kunstværk, som Carlsberg Fondet har skænket til Lemvig, og som kunstneren Karin Lorentzen skal udføre.

Kunstværket skal indeholde en stor mængde strandsten, som lemvigere allerede sidste år var ude for at samle sammen på blandt andet Gjellerodde.

Det var meningen, at kunstværket skulle have stået færdigt til juni i år. Men det er blevet forsinket, og vi skal sandsynligvis et halvt års tid længere frem, inden kunstværket er fuldført. Lige nu forventer Lemvig Kommune, det bliver i maj eller juni 2020. Den endelige dato bliver snart besluttet, og det samme bliver datoen for starten på kommunens arbejde med at fjerne det nuværende gamle springvand og i det hele taget forberede anlæggelsen af "Iris".

Kulturkonsulent Jane Brokholm Mortensen, Lemvig Kommune, oplyser, at der er lavet en film om "Iris".

- Filmen omhandler Karin Lorentzens tanker bag kunstværket. Hendes forberedelser. Indsamlingen af sten. Udformningen med mere. Filmen er færdig, og den bliver offentliggjort 1. december og vist på en skærm i Handelsbankens vindue lige ud for pladsen på Torvet, hvor "Iris" skal placeres. Filmen vil også blive tilgængelig på facebook, siger Jane Brokholm Mortensen.

Da projektet blev offentliggjort, skrev vi blandt andet:

"Karin Lorentzens udsmykning kommer til at indtage det nordøstlige hjørne af Torvet, hvor Weibelsgade og Ågade møder pladsen. Her skaber Lorentzen en stor fontæne af granit med to bassiner, der er placeret inde i hinanden.

Yderligere breder udsmykningen sig ud på pladsen som ringe i vandet. Ringene danner forskellige niveauer, der skaber trin, siddekant, opholdsrum og vandbassin. En mosaikbelægning inviterer folk ind i værket, og derved bliver oplevelsen af værket både visuel og fysisk."

Det er strandstenene til denne mosaik, som er samlet ind ved kommunens kyster. Vi skrev videre: "Billedhuggeren har med sit projekt i den grad lyttet til stedet, og hendes udsmykning tager således udgangspunkt i kirkens løgkuppel i kobber, de tidligste stenbelægninger på torvet samt i digteren Thøger Larsens interesse for astronomi. Værket bærer titlen ”Iris” og er inspireret af Thøger Larsens måde at arbejde på, nemlig at vende blikket mod universet og trække viden fra hele verden til Lemvig. ”Iris” er også navnet på en asteroide, der er opkaldt efter gudinden Iris, som i græsk mytologi personificerer regnbuen. Iris er også regnbuehinden omkring øjets pupil." - Mit håb er, at værket inspirerer til et blik mod det univers, vi er en del af. Lige som hos Thøger Larsen ønsker jeg at skabe et magisk punkt, der trækker tråde mellem nutiden og fortiden, blandt andet ved at lade værket tage udgangspunkt i det geologiske og kulturelle ophav, der findes omkring kirken, sagde Karin Lorentzen ved offentliggørelsen af projektet.
Annonce
September sidste år var en flok lemvigere på stranden på Gjellerodde for at finde sten som dem, Karin Lorentzen her viser frem.Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce