Annonce
Udland

Iran har prøveaffyret nyt missil

Wana News Agency/Reuters
Dette er "en af nationens mest vellykkede dage", siger den øverstbefalende for Revolutionsgarden.

Iran har foretaget en prøveaffyring af et nyt missil, siger den øverstbefalende for Revolutionsgarden.

General Hossein Salami siger, at der er tale om "en af nationens mest vellykkede dage", men han oplyser ikke yderligere detaljer.

Udtalelsen fra den højtstående iranske officer kommer på et tidspunkt, hvor der er stærke spændinger mellem Iran og USA, og hvor der hersker tvivl om den atomaftale, der er indgået mellem Iran og en række stormagter.

Torsdag sagde den iranske præsident, Hassan Rouhani, at et iransk-fremstillet luftforsvarssystem, Bavar-373, officielt var blevet sat i drift.

Siden 1992 har Iran selv udviklet og produceret våben i landets forsvarsindustri.

En iransk olietanker forlod sidste weekend havnen i Gibraltar efter at have været tilbageholdt.

Det britiske oversøiske territorie, som siden begyndelsen af juli havde tilbageholdt tankskibet, blev af USA bedt om fortsat at tilbageholde skibet. Men Gibraltar meddelte, at det ikke kunne udstede en ny detentionsordre, fordi amerikanske sanktioner mod Iran ikke støttes af EU.

De amerikanske myndigheder har sat skibet i forbindelse med Irans Revolutionsgarde, som i USA er opfattet som en terrororganisation.

Spændingerne mellem USA og Iran begyndte at tage til, efter den amerikanske præsident, Donald Trump, sidste år trak USA ud af atomaftalen med Iran.

USA besluttede i den forbindelse at genindføre en række sanktioner mod Iran, som i høj grad har påvirket landets olieeksport.

Irans Revolutionsgarde har tilbageholdt tankskibet "Stena Impero", der er indregistreret i Storbritannien. Skibet blev tilbageholdt i Hormuzstrædet, hvor Den Persiske Bugt munder ud.

Ifølge Iran havde det forbrudt sig mod "internationale maritime regler".

/ritzau/AP

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Kultur

Ausumgaard dropper forårsmarkedet

Leder For abonnenter

Debatniveauet er simpelthen for lavt

Nogle gange er der behov for rabiate og grænsesøgende udtalelser for at få en debat sat i perspektiv. Overdrivelse, karikerede holdninger og provokationer kan lokke ligesindede og modstandere frem og tjener derfor et formål. Og hvis de holder sig inden for lovens rammer, kan vi såmænd også lægge spalteplads til dem. Både i form af redaktionelt behandlede emner, i læserbreve og i kommentarer til vores indhold på nettet. Men der er grænser. Torsdag bragte vi et læserbrev, hvori Jens Kristian Noe fra Holstebro gik helt til grænsen i ulvedebatten. Holdningerne i indlægget står han næppe alene med, men det provokerende budskab affødte primært reaktioner fra folk med den modsatte holdning. Her taler vi om den yderst forsimplede diskussion om "for eller imod ulven". Den diskussion, hvor nuancerede mennesker for længst er stået af, og kun de mindst kompromissøgende står tilbage i hver sin skyttegrav og råber ukvemsord. En absolut værdiløs diskussion. Af den årsag valgte vi at lukke for kommentarer til indlægget på nettet. Det sker sjældent. For vi vil om nogen gerne facilitere en saglig debat om ulven og det skel, den har skabt mellem mennesker efter sin genkomst til vores område. Men vi må ærligt erkende, at netop den debat er svær at være ordstyrer for. Det afholder os naturligvis ikke fra at skrive om ulven og de følelser, der er forbundet med den. Men ingen skal et øjeblik tro, at vi er glade for den interesse vores indhold får alene på baggrund af usaglige kommentarer. Vi vil meget hellere den positive dialog. Og det gælder ikke kun ulven. Så sent som torsdag fik jeg en henvendelse fra en læser, der var utilfreds med, at vi havde optaget et læserbrev om et andet harskt emne. Han opsagde sit abonnement på den baggrund. Vi bringer disse indlæg, fordi de findes og fordi de reflekterer det samfund, vi befinder os i. Men vi er også vidende om, at det ofte er de mest rabiate, der tyer til at sende et læserbrev. Det vil vi gerne lave om på. Derfor skal opfordringen herfra lyde: Send et læserbrev og vis os alle, at debatterne er meget mere nuancerede.

Annonce