Annonce
Holstebro

Intiativtagere: Værdierne fra Jættehøj sejrede over Paludan

Ergin Dogan, Henrik Sondrup og Abbas Maanaki bevæger sig hjemmevendt rundt i Asagården, hvor Ergin og Abbas er vokset op. Foto: Johan Gadegaard
Der var optøjer på Nørrebro, da den rascismedømte partileder Rasmus Paludan holdt demonstration. Det var der ikke, da Paludan holdt demonstration i Holstebro. Abbas Maanaki og Ergin Dogan stod bag moddemonstration. De mener, at han blev besejret med danske værdier.

HOLSTEBRO: Holstebro-Modellen kalder de det selv. De forklarer, at det egentligt bare er en betegnelse for alt det, som de lærte i ungdomsklubben, Jættehøj, hvor de kom som teenagere.

- Henrik og alle de andre lærte os, at vi skulle stå i kø, hvad ytringsfrihed er og hvad tolerance betyder. Alt det som vores forældre derhjemme ikke havde tid til, når de skulle få hverdagen med seks børn, nyt arbejde og nyt land til at fungere, siger Ergin Dogan.

Ergin Dogan var sammen med Abbas Maanaki initiativtagerne til det arrangement med fodbold og pizza, der blev sat på stablen samme tidspunkt som Paludans demonstration.

Men inden Rasmus Paludan slog vejen forbi Holstebro lørdag den 6. april, havde drengene fra Jættehøj tænkt sig, at det i hvert fald ikke skulle udvikle sig til optøjer, som man havde set i andre byer.

- Det begynder faktisk lidt et andet sted. Torsdagen inden han kommer om lørdagen, kan jeg ikke finde min bonus-datter. Vi har ellers opstillet nogle meget klare regler for hende. Hun skal give os besked, hvis hun tager med en veninde hjem, så vi ved, hvor hun er, siger Ergin Dogan.

Syv-årige Nynne var taget med veninden Jasmin hjem at lege. Jasmin er lillesøster til Abbas Maanaki. Og da Ergin Dogan fandt ud af, at Nynne var ved Jasmin, havde han lige pludseligt andet på hjerte. Han vidste nemlig, at Abbas Maanaki var en god mand at have med, hvis der skulle laves et modarrangement til den demonstration Rasmus Paludan.

- De havde fortalt om ham her manden i skolen, som ville ”brænde fars koraler”. Det er altså noget, der gør 7-8-årige børn bange, fortæller Ergin Dogan og derfor tog han fat i Abbas Maanaki.

Det Rasmus Paludan står for er ikke de værdier, som vi har lært at kende i Jættehøj og på arbejdsmarkedet. Vi er bare med til at sprede hans retorik og had, når vi lader os provokere. Han ved udmærket, hvilke knapper han skal trykke på, så det eksploderer. Og jeg tror, det er hans formål.

Ergin Dogan.

Den lige vej

Henrik Sondrup er leder i klubben Jættehøj, hvor Abbas Maanaki og Ergin Dogan kom, da de var unge teenagere. Det blev rammen om deres liv, fortæller de to.

- De har måske ikke taget den mest lige vej i livet, men de er alle sammen blevet til noget. De er blevet socialrådgivere, læger og politibetjente. De har alle fundet en vej, selvom den har været kringlet, siger Henrik Sondrup.

Han er ikke meget for at rose sig selv, men det vil Abbas Maanaki og Ergin Dogan gerne. De er ikke i tvivl om, at de rammer og regler som Henrik Sondrup og hans kolleger satte for dem, var med til at sætte struktur på deres liv.

- I Jættehøj var der højt til loftet og langt til døren. Vi skulle ikke gå op og ned ad hinanden, og det var med til, at vi undgik spændinger, fortæller Abbas Maanaki, inden Ergin Dogan supplerer:

- Jeg glemmer aldrig engang, hvor vi skulle lave snobrød. Der måtte vi stå ligeså pænt i kø, indtil vi alle havde fået dej, og så var der ellers konkurrence om at få den bedste plads ved bålet. Alle de ting, som de gjorde, var med til at sætte værdier i os.

Og det var ifølge Henrik Sondrup helt bevidst.

- Vi brugte rigtig lang tid på at diskutere med dem, så de lærte om ytringsfrihed. Og at alle kan mene, hvad de vil. Tit så tog vi vidt forskellige standpunkter, så de lærte det, siger han.

Annonce

Demonstrationen

Da Nynne var blevet fundet ved Jasmin, fik de to travlt. Torsdagen før Paludan kom til Holstebro, havde de ikke planlagt noget. De havde dog en idé. De ville have, at Rasmus Paludan skulle demonstrere i fred, men der skulle være et alternativ til demonstrationen.

- De værdier, som vi havde lært i Jættehøj, var dem, som vi ville holde fast ved, når Paludan kom på besøg. Han skulle have lov til at holde sine taler, men der skulle ikke være nogen tilskuere. Derfor måtte vi skabe et alternativ, fortæller Abbas Maanaki og fortsætter:

- Vi ville møde ham med tolerance, tålmodighed og venlighed, uanset hvad han end måtte sige eller gøre under sin demonstration.

Og alle de værdier, som de lærte i Jættehøj var noget, som de brugte, da Rasmus Paludan stillede sig op i Trekanten.

Rasmus Paludans besøg i Holstebro

Rasmus Paludan havde anmeldt en demonstration ved Trivselshuset i Holstebro lørdag den 6. april. Ved flere af Paludans demonstrationer rundt om i Danmark har det været optøjer, når partilederen meldte sin ankomst. Det var dog ikke tilfældet i Holstebro, hvor der var fred og ro.
Annonce

Pizza og fodbold

Alternativet blev, at de to fik Henrik Sondrup til at åbne Jættehøj. Og så skulle den stå på pizza og fodbold. Kun 200 meter fra Rasmus Paludans demonstration.

- Vi blev hurtige enige om, at vi måtte skabe et alternativ, som skulle være tæt på demonstrationen. Derfor kunne vi ikke rykke det ind til byen, siger Abbas Maanaki.

Der blev i første omgang indkøbt 25 kæmpe pizzaer og sodavand til de unge. Ligesom der blev lavet kaffe og spillet fodbold med alle andre, der måtte være interesseret.

Bestak I dem ikke bare med pizza, så de blev væk?

- Jeg forstår godt, at man kan se det på den måde, men det var ikke bestikkelse. Der skulle være et alternativ, når han var så fræk at komme lørdag klokken 13:00. Derfor skulle vi skabe noget at samles om, siger Abbas Maanaki.

- Da vi blev enige om, at vi ville lave et modarrangement, tog vi rundt og talte med alle, som vi kender. Vi forsøgte virkelig at påvirke dem til at blive væk, men vi vidste godt, at Paludan ville have stor tiltrækningskraft. Derfor stod jeg foran ham og gjorde opmærksom på, at man kunne spille fodbold lige lidt længere nede af gaden, siger Ergin Dogan.

Arrangementet de to stod bag har siden fået meget ros af blandt andet Midt- og Vestjyllands Politi, men det ærgrer dem, at det ikke har fået mere omtale.

- Der havde været stor medieomtale, hvis det var eksploderet i Holstebro. Det virkede desværre ikke til, at det var interessant for hverken TV eller politikerne på trods af, at initiativet virkede glimrende og sagtens kunne implementeres i andre byer, siger Abbas Maanaki.

Ergin Dogan fortæller, at det var hans måde at betale tilbage til det land, som tog imod hans forældre, da de kom til Danmark i 1960’erne.

- Det Rasmus Paludan står for er ikke de værdier, som vi har lært at kende i Jættehøj og på arbejdsmarkedet. Vi er bare med til at sprede hans retorik og had, når vi lader os provokere. Han ved udmærket, hvilke knapper han skal trykke på, så det eksploderer. Og jeg tror, det er hans formål, siger Ergin Dogan.

Ergin Dogans datter Aya på syv måneder sammen med Abbas i Jættehøj, hvor de to kom, da de var teenagere. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Fra gårdbutik til gågade: Birte gør drømmen til virkelighed, og åbner tøjbutik på Østergade

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Overlægen, der selv blev patient, kommer med hård kritik af  test-systemet: I sætter mit liv på spil, når jeg skal stå i kø med syge

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Sport

Fremtiden ligger i Holstebro - både på og uden for banen: Jeg har nået en alder, hvor der skal mere til end bare at have et arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Kørte frem for rødt: Tog afsporet på station

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Erhverv

Få din burger bragt helt til døren: Madbude rykker ind i Holstebro

Annonce