Annonce
Rejser

Inspiration til natur: Kunstfotograf Janne Klerk fremhæver fem kyster

Solurdammen på Christiansø. Foto: Janne Klerk
For kunstfotograf Janne Klerk er det svært at pege på fem specifikke kyster, fordi hun synes, der er uendelig mange dejlige kystområder i Danmark, men hun er gået med til at fremhæve områder, som har gjort indtryk på hende. For som hun siger:- Der er langt mere end fem steder, jeg kunne anbefale. Alt efter om man er til Vesterhavets brusen og friske vinde eller til de østlige øers varme klipper og kolde vand, eller alt derimellem, så er der mange dejlige steder i alle kategorierne. Vores land er så utrolig varieret.

1 Christiansø - Danmarks mest østlige ø

- Christiansø er en del af øgruppen Ertholmene og er Danmarks østligste ø. Ertholmene adskiller sig sammen med Bornholm fra resten af Danmark ved at være klippeøer og have en helt særegen natur. De har noget eventyrligt over sig, en form for hobbitverden (fra J.K. Tolkiens “Ringenes Herre”, red.). Selv det mindste er stort. Christiansø har været et aktivt fiskersamfund indtil for nogle år siden, men i dag er der ingen fiskere tilbage. Nu har Erholmene fået status som naturreservat. Øerne ligger omgivet af hav og himmel, og lyset skifter ustandseligt. Alle dage er forskellige og lige overvældende, og selvom alle afstande er små, kan man bruge lang tid på naturen og øernes historiske militære bygningsværker. En stor oplevelse. For at komme til Ertholmene må man sejle fra Gudhjem på Bornholm. Bornholm og Ertholmene kan derfor med fordel kombineres, og de har som klippeøer meget til fælles i deres skønne natur og spændende historie.

Korshavn ved Fyns Hoved. Foto: Janne Klerk
Annonce

2 Fyns Hoved

- Fyns Hoved ligger som den nordligste spids af Hindsholm på Nordøstfyn. Hindsholm er ikke større, end at man kan køre på kryds og tværs i landskabet mellem dejlige kystområder og mindre byer og landskaber inde i landet. Det bedste er at køre på opdagelse og køre efter, hvor lyset er godt. På selve Fyns Hoved er lyset helt specielt, og hver dag er forskellig. Det åbne vand til alle sider skaber ustandselige forandringer i skyformationerne, og går man ud på selve odden, kommer man til et åbent rum, hvor tanker begynder at flyde frit. Ved foden af Fyns Hoved ligger Korshavn, en lille klondike-havn ved siden af lystbåde og med badestrande langs kysten. På grund af det stærke lys ved Fyns Hoved og spejlinger fra vandet kan aften- og morgentimerne være helt særlige. Året rundt er der de mest utrolige himle og særlige stemninger.

Annonce

3 Vestkysten - fra nord til syd af Danmark

- Vestkysten er en af Danmarks uundgåelige kyststrækninger fra nord til syd. Det er meget svært at anbefale ét bestemt sted, fordi hele kystlinjen er så fasinerende med det brusende hav og den friske vind, eller det mere stille hav ved vadehavskysten. Vadehavets strækning går fra Blåvandshuk og sydpå, helt ned til den tyske grænse. Den kyststrækning har ikke de brusende bølger, der skyller sommerhuse i havet. Vadehavets flod og ebbe er et anderledes stille hav, som roligt stiger og falder med tidevandet hver eneste dag, og som på den måde skiller sig ud fra resten af vestkysten. De langstrakte strande fra Blåvandshuk og nordpå er fulde af brusende bølger, klitområder, strandgårde, badebyer og strandlandingspladser for de tilbageblevne fiskere. Lyden af havets utrolige kræfter ligger som en iboende brusen hele vejen op langs kysten og lægger stemme til de meget smukke fænomener, som ofte opstår, når blæsten er kraftig, og vinden tager havets bølger og hvirvler saltkrystaller, sand og vand rundt mellem hinanden, mens lyset bryder igennem. Det er Vesterhavet når det er bedst.

Kandestederne i Skagen. Foto: Janne Klerk
Annonce

4 Sejerø Bugt - den vestsjællandske kyst i læ af Jylland

- Vestsjællands kyst er ikke stormomsust på samme måde som Vesterhavet. Kystlinjen i Sejerø Bugt fra Sjællands Odde til Ordrup Næs har skove og græs helt ned til vankanten. Ved “Korevle” er der etableret et genopretningsområde for naturen, hvor både natur og dyreliv får lov til at udvikle sig uden menneskelig indblanding. Sommerfugle flyver rundt i store mængder, det summer af insekter, og køerne går frit omkring som flere andre steder langs Vestsjællands kyst. I den sydlige ende af Sejerø Bugt ligger Ordrup Næs med klinter og fortsat skovområder. Der går får og græsser, og der er Ordrup Strand, som inviterer til lange gåture. Syd for Ordrup Næs kommer Nekselø Bugt, der igen byder på strande, men uden skovområder. Fra Havnsø går der sejladser til både Nekselø og Sejerø. Lidt sydligere ligger Vesterlyng, hvor køer går frit på et stort kystområde og stortrives trods badegæster.

Korevle ved Sejerø Bugt. Foto: Janne Klerk
Annonce

5 Møns Klint og Sydhavsøerne

- Møns klint er storslået med turkisblåt vand og kridhvide klinter i høj sol og med blå himmel. Endnu mere storslået er klinten i gråvejr eller stormvejr, når klinteskoven suser, og der er dobbelt så langt ned ad alle trapperne til stranden, og man næsten ikke orker at gå derned. Møns Klint er fantastisk flot i sommerens dårlige vejr. Hvis man er sejler og befinder sig i Det Sydfynske Øhav, er det en ganske kort sejltur for at se Møns Klint fra vandsiden. En stor oplevelse. Klinteskoven er fantastisk året rundt og fuld af mange forskellige stemninger. Om ikke længe kommer der et oplevelsescenter på Stevns Klint - i stil med Geocenter Møns Klint, hvor der bliver fortalt alt om Møns Klint og dens historie.

Møns Klint på Møn. Foto: Janne Klerk
Annonce
Sport For abonnenter

Uhrenholt efter første kamp som cheftræner-vikar: - Jeg er aldrig tilfreds når vi taber

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalysen: Målmænd og angrebsfejl kostede TTH dyrt

Erhverv For abonnenter

Her er Birns nye direktør: Far til fem og har aldrig været på jernstøberiet

Holstebro

Østerby kræver mere testkapacitet: Det er her vi har smitten

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Begge målmænd dumpede i solid forsvarspræstation

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Holstebro For abonnenter

Virksomhederne må godt kræve coronapas af medarbejderne - men ikke alle gør det: - Jeg vil ikke rende rundt og lege corona-politi

Rejser For abonnenter

Valletta: Et smukt open-air-museum

Holstebro

Randi måtte vente med sin syge dreng i køen til PCR-test i 45 minutter: Nu har testcentret fundet akut løsning

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Kultur

Det var ikke for sjov: De ville pumpe Venø Bugt tør for vand

Navne For abonnenter

Den tidligere politidirektør fylder 70 år: Folk har glemt de 1200 mennesker, der døde et år

Holstebro

Mandagens corona-tal er nedslående nyt: Mejdal Sogn er kedelig nummer tre, og Holstebro Kommune har det højeste smittetryk på det jyske fastland

Annonce