Annonce
Erhverv

Ingen minus-renter: I dag åbner L'Easys nye bank

Direktør Jesper Kyhne og resten af holdet fra Facit Bank har Østre Stationsvej i Odense lige uden for vinduerne. Ligesom resten af 3C-koncernen, er den placeret i hovedsædet lige ved siden af Odense Banegård. Foto: Kim Rune Jessen
Danmarks nyeste bank åbnede torsdag i Odense. Med positive renter på indlån vil Facit Bank prøve at få sparere til at binde deres penge i banken i tre eller fem år.

Odense: Danmark fik en ny bank torsdag, da Facit Bank åbnede sin hjemmeside og for første gang tog imod kunder.

Banken har hjemme i L'Easys hovedsæde ved siden af Odense Banegård, men der bliver hverken sat skilte op eller åbnet døre, for Facit Bank kan kun besøges via internet (www.facitbank.dk) og telefon.

Den begynder sin eksistens med kun at markedsføre et enkelt produkt: Indlån med binding. Til gengæld vil den adskille sig på rentesatsen - her kan man nemlig placere sine penge uden at få minus-renter.

Hvis man binder pengene i fem år, får man en rente, der er 1,75 procent over Nationalbankens. Med dagens rentesatser betyder det, at man får 1,0 procent i positiv rente af pengene.

Hvis man nøjes med at binde sine penge i tre år, kan man få en rente, der er 1,0 procent over Nationalbankens. Det vil i dag sige et plus på 0,25 procent.

Renten gælder op til 745.000 kroner, som er dækket af Indskydergarantien, hvilket betyder, at der er en sikker hed for indskuddet. For begge produkter vil renten ændre sig op eller ned, hvis Nationalbanken ændrer på sin rente.

Annonce

Facit Bank

Åbner torsdag 5. december klokken 11.

Hovedsæde: Odense. Ingen filialer.

Hjemmeside: www.facitbank.dk

Indlån: To produkter med binding i tre og fem år. Renter på 0,25-1,0 procent. Maksimalt indskud 745.000 kroner, som er dækket af indskydergarantien, hvilket betyder, at der er sikkerhed for indskuddet.

Udlån: Kun igennem L'Easy og DER.

Direktør: Jesper Lyhne, Odense.

Antal ansatte: 30

Ejer: Niels Thorborg, Odense, der blandt andet også ejer L'Easy og DER, som banken skal arbejde tæt sammen med.

Udlån gennem L'Easy

- Det er de to produkter, vi begynder med, derefter kan vi justere på udbuddet alt efter udviklingen, siger Jesper Lyhne, der er direktør for den nye bank, og som bor i Odense.

Hvis nogen vil låne penge, foregår det gennem søsterselskaberne L'Easy og DER. Disse to virksomheder har i mange år lånt penge ud, enten direkte eller i form af køb på afbetaling. Fra mandag 9. december vil nye lån her i realiteten ske gennem Facit Bank, men det vil stadig være L'Easy og DER, der står for markedsføringen, og Facit Bank vil ikke være synlig på udlånsområdet.

Banken beskæftiger sig hverken med lønkonto eller realkredit, og indtil videre kan man heller ikke få kreditkort.

30 ansatte fra start

Ifølge Odense-forretningsmanden Niels Thorborg, der både ejer banken og L'Easy, skal banken styrke hans koncerns position og supplere den samlede forretning. Han fortæller, at det har været en kæmpemæssig kraftanstrengelse at gøre alt klar til åbningen.

- Det er jeg stolt af, og så glæder jeg mig naturligvis meget til at se, hvordan kunderne tager imod Facit Bank, siger Niels Thorborg ifølge en pressemeddelelse.

Der er arbejdet med bank-tankerne i et år, og i august udstedte Finanstilsynet en banklicens. Jesper Lyhne har blandt andet brugt tiden på at skabe et hold på 30 ansatte, der skal stå for driften. Han regner med, at tallet vil stige senere.

- Det har været et hårdt arbejde, der er mange ting, der skal gå op, før man kan invitere kunder ind i en ny bank, siger direktør Jesper Lyhne, Facit Bank. Foto: Kim Rune Jessen

Ansatte fra L'Easy

De fleste af de ansatte er hidtidige L'Easy-medarbejdere, der i forvejen har arbejdet med kredit og lån til firmaets kunder. Derudover er der ansat seks erfarne bankfolk, som er specialister i nogle af de meget specielle forhold omkring bankdrift - for eksempel risikostyring og compliance (overholdelse af regulering, red.).

- Det har været en positiv oplevelse at finde nye ansatte. Det kan ellers være svært, for mange banker har brug for den type specialister lige nu, men vi har fået dygtige folk, siger Jesper Lyhne, der selv har været direktør i en hel del banker - startende med Fionia Bank i Odense og senest i Den Jyske Sparekasse i Grindsted.

De ansatte har brugt mange kræfter på at opbygge de mange systemer, der skal til for at drive en bank. Der findes standard it-løsninger, men de er mest beregnet på traditionelle banker, så der skulle indrettes nye funktioner, der gør det muligt udelukkende at drive pengeinstitut via internettet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce