Annonce
Lemvig

Lemvig har sendt bekymringsbrev til Holstebro - falder butikkernes omsætning?

Lemvig Kommune er bekymret for et aflastningscenter for butikker ved motorvejen i Holstebro, men man vil ikke gøre indsigelse. Arkivfoto
Lemvig Kommune har sendt et bekymringsbrev til nabokommunen over et aflastningscenter for store butikker - det skulle være strammere, mener SF

Lemvig: Struer Kommune har tidligere gjort indsigelse mod, at Holstebro Kommune vil udlægge et såkaldt aflastningsområde til større butikker ved den nye motorvej, og nu har Lemvig Kommune udtrykt bekymring om det samme - uden man dog dog gør meget mere end at udtrykke en bekymring og ikke en indsigelse.

Det har et flertal i økonomi- og erhvervsudvalget besluttet. Kun Arne Noe (SF) mener, at man burde have udtrykt en større bekymring, end det er tilfældet i brevet. Han har derfor forsøgt at få en strammere tekst sendt af sted, men flertallet har besluttet, at det kun skal være flertallets brev, man vil sende.

Der er lavet en analyse, som fortæller, at det vil give et fald i omsætning i Lemvigs butikker på otte procent. De skal lægges oven i den nedgang på 20 procent, der i forvejen er beregnet vil ske af andre årsager i Lemvig Kommune. De otte procent svarer til to forretninger eller cirka 17 millioner kroner.

- Det er naturligvis bekymrende, at der forudsiges et fald i omsætningen i Lemvig Kommunes detailhandel, men vi anerkender også, at et aflastningscenter i Holstebro er en naturlig del af de muligheder, som motorvejen giver, og for det samlede Nordvestjylland er det en gevinst, siger borgmester Erik Flyvholm.

Han tror, at der er andre mere bekymrende årsager, som truer handelslivet i lemvig.

- Det er noget, vi nødvendigvis må tage fat på og være i dialog med handelslivet om, så vi kan ruste os mod, at vi får tomme forretninger, siger borgmesteren, som dermed siger, at et aflastningscenter i Holstebro ikke vil være den største udfordring for de lokale butikker.

- Jeg skal ikke blande mig i Struer Kommunes forhold, men jeg tror, aflastningscentret på grund af den kortere afstand har større indflydelse der, end det har i Lemvig Kommune, siger han.

Flertallets brev til Holstebro Kommune opfordrer til, at man tager mest muligt hensyn til handelslivet i Lemvig Kommune, når man udfærdiger dette aflastningsområde.

Og det er for blidt, mener Arne Noe.

Rent praktisk er det kun vedtaget på selve mødet i økonomi- og erhvervsudvalget, at der skulle udformes et bekymringsbrev. Selve teksten er klaret pr. mail-korrespondence mellem medlemmerne efterfølgende, fordi der var en tidsfrist, der skulle overholdes for svaret. Her har der været en flittig dialog, og den endte altså ud med, at det kun var SF, der ikke kunne bakke op om teksten.

- Jeg synes, vi skal forsvare Lemvigs handelsliv bedre. Det er trods alt mange penge, som analysen siger, vi går glip af. Jeg er enig i, vi ikke skulle sende en indsigelse, men jeg synes, der skulle have været en mere markant bekymring i det brev, vi sendte. Men jeg kunne ikke få mit brev sendt med, da borgmesteren kun ville sende det, som flertallet havde bakket op om. Jeg synes, at en nedgang på otte procent er en væsentlig nedgang, når vi i forvejen taler om et fald på 20 procent. Så det er et område, hvor vi er udfordret. De ekstra otte procent kan være det, der afgør, om én eller flere butikker skal lukke eller ej, siger Arne Noe.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce