Annonce
Holstebro

Ingen har mistet så mange får til ulven: Nu tror fåreavler på løsning

Jørgen Blazejewicz, fåreavler ved Storålam, forventer særligt, at vogterhunde kan gøre en forskel ved de mobile hegn, som er særdeles svære at sikre mod ulven i dag. Foto: Johan Gadegaard

Hellere hunde end hegn, lyder det fra fåreavler Jørgen Blazejewicz, efter han i weekenden besøgte tyske kolleger. Pilotprojekt kan finde sted hos ham.

Holstebro: Jørgen Blazejewicz fra Storålam var i weekenden i Tyskland for at besøge et par kolleger, hvis får, ligesom fåreavleren fra Holstebros, går i ulveterræn. Alligevel adskiller de sig fra hinanden på et væsentligt punkt.

- De har ikke mistet nogen får til ulven. Nul, siger Jørgen Blazejewicz.

Så heldig har han ikke været, og derfor tog han på en ekskursion, hvor andre danske kolleger, Miljøstyrelsen samt Jan Eriksen, Vildtforvaltningsrådets formand, også deltog i.

- Vi besøgte i Niedersachsen og det sydlige Holstein to fårebesætninger, der hver har henholdsvis 500 og 2000 får, og de bor i et rigtigt ulveterræn med masser af skov omkring sig, forklarer fåreavleren.

Tyskerne har foruden får også vogterhunde af typen pyreneerhunde, som er kendte for at vogte over frilandsgrise, men altså også kan forsvare får.

- Alt i alt var det givtigt og godt at se. Jeg er langt mere begejstret for løsningen med vogterhunde, end jeg er for hegn, fastslår Jørgen Blazejewicz.

- De har ikke mistet nogen får til ulven. Nul.

Jørgen Blazejewicz, fåreavler, Storålam - om to tyske kolleger.

Pilotprojekt

Hundene kan også blive virkelighed i Danmark.

- Jeg fik et indtryk af, at Miljøstyrelsen var indstillet på at lave et pilotprojekt og finde et godt sted at afprøve det, og jeg tror da, at der er en rimelig god chance for, at det bliver her. Det er i hvert fald her, ulvene er, siger Jørgen Blazejewicz.

Den besked vækker genklang hos Miljøstyrelsen og naturplanlægger Lasse Sehested Jensen, som var med på turen til Tyskland.

- Der er ikke besluttet noget endnu, men vogterhunde er en af de ting, vi kigger på. Og laver vi et pilotprojekt, så er det selvfølgelig oplagt, at det bliver i Vestjylland, da det er her, ulvene er. Men intet ligger som sagt fast endnu, understreger Lasse Sehested Jensen og tilføjer, at selvom Miljøstyrelsen indtil videre har gode erfaringer med de ulvesikrede hegn, kan vogterhunde være en bedre løsning for nogle, for eksempel fåreavlere, som afgræsser store arealer med brug af flytbare hegn.

Jørgen Blazejewicz lægger ikke skjul for sin irritation over den hidtidige løsning, et ulvesikret hegn.

- Måske virker det, måske ikke. Vi har i hvert fald en masse arbejde med at holde hegn i orden, og her er vogterhunde mere fleksible, fordi de kan skubbes derhen, hvor problemerne er. Jeg tror især, det kan være en løsning dér, hvor vi har mobile hegn, som vi jo især bruger om vinteren, og vi slet ikke kan se, hvordan vi skal sikre, siger Jørgen Blazejewicz, der endda er klar til at se helt bort fra brug af det ulvesikrede hegn:

- Jeg tror faktisk ikke, det er nødvendigt, hvis der er vogterhunde. Der er ingen grund til at have to ulemper for os samtidigt, for så vil vi drukne i vedligeholdelse og pleje. Det er galt nok, som det er i dag (med tilsynet af hegn, red.).

Her bekræfter Lasse Sehested Jensen, at man formentligt ikke behøver stille samme krav til hegnene, hvis der anvendes vogterhunde.

Annonce

Trænes, snakkes, fodres

Fåreavleren håber på, at staten vil give et driftstilskud. Vogterhunde kommer nemlig ikke uden ekstra arbejde.

- De dur ikke sammen med publikum, og så skal man have dem velafrettet, så de bliver inden for hegnet og ikke går på andre hunde, eller mennesker for den sags skyld, uden for hegnet. De skal trænes, snakkes med, fodres. Der er meget arbejde forbundet med dem, lyder Jørgen Blazejewicz' vurdering.

Annonce
Holstebro For abonnenter

Under valget ville DF og SF  prioritere kernevelfærden - nu vil de have spiralbro til 100 millioner kroner: Intet har ændret sig. Velfærden kommer først

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Frederik kørte en kvinde ned: - Jeg har tænkt meget på, om jeg kunne have gjort noget anderledes

Erhverv For abonnenter

Helle og Mike udvider med en smørrebrødsforretning: - Det er en drøm, jeg har haft, og så tror jeg også, at Helle var varm på ideen

Holstebro

30-årig blev ramt, da han forsøgte at skyde genvej over togskinnerne: Nu har han skader på ben og ryg

Holstebro

Holstebros eneste konsul: Jeg er det, fordi jeg ikke kan lade være

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Struer

29-årig dømt for groft overfald på kvinde og røveri: Skal anbringes på institution på ubestemt tid

Holstebro For abonnenter

Padel Zone Holstebro står til mere end en fordobling i antallet af baner, og det er Birte glad for: - Jeg har 78 på min liste, som jeg hver uge sender en SMS

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Struer

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Kultur For abonnenter

7 ting du måske ikke vidste om den ambitiøse spiralbro: 750 meter lang - og hvor højt er 22 meter lige?

Struer For abonnenter

Sådan ser visionen ud: Jesper glæder sig til at skabe en ny Limfjordshavn sammen med fiskere, spejdere og vinterbadere

Annonce