Annonce
Mærkedage

Indierockens stille superstar

Michael Stipe, der fylder 60 år den 4. januar, var i over 30 år karismatisk frontfigur i det populære band R.E.M. (Arkivfoto) Andrew Kelly/Reuters
R.E.M. debuterede med årets album i Rolling Stones og blev et globalt supernavn. Nu er bandet fortid, og sanger Michael Stipe er klar til at gå sine egne veje.

60 Der har altid stået et på én gang sårbart og reserveret skær om den amerikanske sangskriver og forsanger Michael Stipe fra det populære indierockband R.E.M.

Bandets brede berømmelse svingede ikke helt med Stipes lidt forbeholdne gemyt, politiske ståsted eller hans ofte kryptiske tekster.

Som ganske ung mødte Michael Stipe, der 4. januar fylder 60, den musikinteresserede Peter Buck i en pladebutik i byen Athens i Georgia.

Sammen med bassist Mike Mills og trommeslager Bill Berry dannede de R.E.M. Og dermed var et af tidens senere største rockbands født.

Deres debutsingle "Radio Free Europe" fra 1981 blev spillet flittigt på amerikansk radio. To år efter debuterede de med det kritikerroste album "Murmur", som af musikmagasinet Rolling Stone straks blev kåret til årets album.

Med pladerne "Out of Time" og "Automatic for the People" i starten af 90'erne bankede bandet gennem lydmuren. Ikke mindst på grund af det sanseløst ørehængende mesterværk "Losing My Religion".

Sangen forandrede deres liv for altid på godt og ondt, har de selv fortalt. Rejsen fra kultband over indieguder og til nu globalt stadionrockband syntes aldrig helt at blive Stipes sande element.

Det blev til andre store hits som "Shiny Happy People", "Everybody Hurts", og "The One I Love".

R.E.M. udgav i alt 15 studiealbum med lidt svingende succes. Men i 2011 trak de stikket og opløste sig selv.

Allerede inden havde Stipe i årevis lavet forskellige projekter ved siden af rollen som frontfigur. Både musikalsk og som politisk aktivist, fotograf og producer på film som "Being John Malkovich", "Velvet Goldmine" og "Man on the Moon".

Trods en lang pause efter opløsningen af R.E.M. er Michael Stipe ikke færdig med musikken.

For få måneder siden udgav han sin første solosang i eget navn, "Your Capricious Soul". Tro mod sit politiske engagement er indtægterne blandt andet dedikeret til klimabevægelsen.

Michael Stipe dansede i mange år sidelæns på spørgsmål om seksualitet, især da den altid pindetynde sanger blev ramt af aids-rygter i 90'erne.

Omkring årtusindskiftet begyndte Stipe dog at kalde sig queer artist. Han har i en årrække siden dannet par med den 25 år yngre kunstfotograf Thomas Dozol, som han bor sammen med i New York.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

Mens han stod fast på retfærdighed, hævede han penge på kommunens kreditkort

Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce