Annonce
Struer

Indbrudstyvene er vendt stærkt tilbage: Over dobbelt så mange får ubudne gæster

Hjælpen fra naboer er en vigtig måde på at sikre sin bolig mod indbrud. Arkivfoto: Morten Dueholm
Mens befolkningen jubler over igen at kunne komme ud at rejse, og at samfundet åbner op, har indbrudstyvene pludselig fået langt bedre vilkår. Stor stigning i Struer.

Struer: Frygten for at blive smittet og nationale retningslinjer holdt mange af os hjemme i store dele af 2020. Det satte en effektiv kæp i hjulet for indbrudstyvene. Der blev nemlig på landsplan meldt 32.0000 færre indbrud til forsikringsselskaberne end året før. Det var rekord lavt.

Men nu tyder tallene på, at indbrudstyvene igen har fået fat i dørkarme og vinduer her i Nordvestjylland. For mens kommunerne Holstebro, Struer og Lemvig slap ud af 2. kvartal sidste år med 34 indbrud, så gik det knapt så heldigt for sig i samme periode i år. Her var antallet af indbrud steget til 89.

- En af de helt store forklaringer er jo naturligvis, at det er lettere for indbrudstyvene at komme til, når folk ikke er hjemme, siger Allan Laustsen, leder af lokalpolitiet i Holstebro og Thisted og tilføjer:

Annonce

- Men ellers er der ikke nogen præcis forklaring på, hvad der er sket. Indtil videre kan vi ikke se noget bestemt mønster, siger han.


Den hurtigste metode er helt klart beboerne - naboerne. Det er derfor, jeg bliver ved med at fremhæve det, jeg altid fremhæver, når vi snakker indbrud; nabohjælp. Det at holde øje med hinanden og med vejen, man bor på, og at nogle borgere har nogle oplysninger til os. Det er ofte den bedste måde at opklare indbruddene på.

Allan Laustsen, leder af lokalpolitiet i Holstebro og Thisted


Ikke bare i byen

Der er dog store kommunale forskelle i indbrudstallene for 2. kvartal. For mens antallet af indbrud faktisk er faldet i Lemvig - fra ti til fem, så er tallet nærmest eksploderet i Struer Kommune, hvor antallet er gået fra fire til 33 fra 2. kvartal i 2020 til 2. kvartal i 2021.

- Heller ikke her er der noget entydigt mønster. Men man kan sige om indbruddene i Struer Kommune, at de ligger rimelig spredt i kommunen. Det er altså ikke bare selve byen, der har været ramt, siger Allan Laustsen.

Indbrud i Nordvestjylland

Her sammenlignes indbrudstal for 2. kvartal på tværs af årene:

Struer kommune: 16 i 2018, 4 i 2019, 4 i 2020 og 33 i 2021

Lemvig kommune: 7 i 2018, 9 i 2019, 10 i 2020 og 5 i 2021

Holstebro kommune: 66 i 2018, 32 i 2019, 20 i 2020, 51 i 2021

Tidligere har avisen dog beskrevet, at særligt Stentofterne i Struer en overgang var hårdt ramt.

Også Holstebro Kommune har været hårdt ramt. Fra 20 til 51 anmeldelser om indbrud fra 2. kvartal i 2020 til 2. kvartal i 2021.

- Generelt set kan man sige om indbrudstal, at de er meget følsomme over for tyve, der kommer på fri fod, tilrejsende kriminelle - eller om den forkerte mand er ude i det fri og så tager en stribe hjem. Det kan nemt være en eller få tyve, der står bag, siger han.

Annonce

Løsningen

Når politiet skal opklare indbruddene, er fingeraftryk eller dna ikke altid den nemmeste metode til at finde frem til forbryderne.

- Den hurtigste metode er helt klart beboerne - naboerne. Det er derfor, jeg bliver ved med at fremhæve det, jeg altid fremhæver, når vi snakker indbrud; nabohjælp. Det at holde øje med hinanden og med vejen, man bor på, og at nogle borgere har nogle oplysninger til os. Det er ofte den bedste måde at opklare indbruddene på, siger Allan Laustsen.

Og så selvfølgelig den forebyggende indsats. Her har Britt Wendelboe, programchef i Bo Trygt, nogle bud på konkrete ting, man selv kan gøre i sommerferieperioden, hvor indbrudstyvene statistisk set er mere aktive end normalt:

- I sommerferien handler det meget om at få sit hjem til at se beboet ud og få koordineret med sine naboer, hvem der er hjemme hvornår, og at man i kvarteret lige sørger for at gå en runde om hinandens huse, generelt holder øje og hilser på fremmede, man ikke har set før. De gode råd er hørt før, men vi bliver ved med at gentage dem, for vi ved, at det er dem, der virker, siger Britt Wendelboe.

I bunden af en artikel på Dagbladet-holstebro-struer.dk har vi et interaktivt kort over, på hvilke adresser indbruddene sker.

Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Erhverv

Bank undrer sig: Flere kontanter er i omløb selv om færre hæver penge

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Struer For abonnenter

Et halvt år efter Luksusfælden: Det kostede det parret at være på tv

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Annonce