Annonce
Kultur

Ikke alt er corona-ramt: Nu hejses stribevis af kirkeklokker ud af kirken

Oppe i det 48 meter høje kirketårn hænger klokkespillets 48 klokker. På nær en god håndfuld af klokkerne bliver de snart taget ud, så klokkespillet kan renoveres og spille igen. Foto: Palle Brændsgaard
Holstebro Kirkes klokkespil er eroderet. Derfor kommer der nu en længe ventet renovering i tre millioner kroners klassen. Efter renoveringen vil man kunne "skrue ned" for lyden, hvis man ønsker det.
Annonce

Holstebro: Klokkerne har det fint.

Det samme gælder den gruppe af håndværkere og specialister, som i denne tid er i gang med en renovering til cirka tre millioner kroner af Holstebro Kirkes klokkespil.

Et stillads på kirkens østlige side - siden mod gågaden - smyger sig op ad kirkens mur.

- Stilladset er allerede på plads, og klokkefirmaet kommer i dag (mandag, red.) eller i morgen. Firma vil begynde arbejdet med at afmontere klokkerne, hvorefter de på et tidspunkt vil blive hejst ud, forklarer daglig leder ved Holstebro Kirke, Bent E. Jacobsen.

Klokkespillet har hængt på sin plads siden 1974, og det er faktisk ikke de 48 klokker, der fejler noget. Det er derimod klokkestablen - eller den stålramme, som kirkeklokkerne er hængt op i - og alle de bevægelige dele, der gennem årene er blevet angrebet af rust.

Kun de fem allerstørste klokker bliver hængende, fordi de er for store at få ud uden at skulle røre ved murværket.

Klokkespillet renoveres

Klokkespillet i Holstebro Kirke hænger åbent og frit i tårnet, og jern og stål er derfor blevet eroderet af salt og havgus.

Oppe i det 48 meter høje kirketårn hænger klokkespillets 48 klokker. Den største af klokkerne vejer 1535 kilo og den mindste 13 kilo. De fem største ringeklokker er simpelthen for store at få ud af tårnet - uden at åbne murværket i tårnet - og derfor bliver de i tårnet.

Der er faktisk yderligere en klokke i tårnet: Den helt gamle klokke, der oprindeligt er fra 1770 og er støbt af tre mindre klokker fra den gamle kirke. Den gamle klokke bliver også i tårnet.

Normalt spiller klokkespillet små melodier fire gange om dagen, og klokkerne slår timeslag samt slag for hver halve time og hvert kvarter. Men de slag og melodier vil altså ikke kunne høres under renoveringen.

Prisen for renoveringen er på omkring tre millioner kroner. Kirken har modtaget en privat gave fra en afdød borger, der har testamenteret 300.000 kroner specifikt til renoveringen af klokkespillet. Derudover får fondsmidler beløbet op på omkring 700.000 kroner. Resten af finansieringen foregår via et lån i stiftet.

Det varer op mod tre måneder, før klokkespillet atter kan høres fra klokken syv om morgenen til klokken 22 om aftenen.

Annonce

Får lameller

Renoveringen er sat til at vare tre måneder, og arbejdet har ikke været berørt af corona-virussen.

- Der har ikke været noget i forhold til tidsplanen. De folk, der er på opgaven, følger de gældende regler, siger Bent E. Jacobsen.

For forbipasserende vil Holstebro Kirke tage sig anderledes ud, fordi lugerne ind til tårnets klokker vil få lameller malet i en svenskrød farve. I dag er lugerne kun dækket af ståltråd for at holde duer ude.

- Efter renoveringen vil vi kunne styre lamellerne, som normalt vil være lukkede for at beskytte klokkespillet for den salt i luften, der har været årsag til ødelæggelserne, siger Bent E. Johansen.

Lamellerne gør det desuden muligt at "skrue op og ned" for klokkernes lyde.

- Vi har en forventning om at kunne styre lydniveauet ved at kunne regulere for lamellerne, siger Bent E. Jacobsen.

Det er dog ikke planen, at klokken generelt skal spille for et formindsket lydniveau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Skuffet Mathiesen fandt aldrig VM-benene

Annonce