Annonce
Holstebro

Idom-Råsted vil være centrum for laksefiskeri

Lystfiskere med drømmen om at fange laks, skal stå tættere ved Storåen. Og når de ikke står der, skal de gerne bo ved Plexus i Idom-Råsted, mener byens borgerforening. Arkivfoto

Der er kommet fokus på fiskeriet efter laks i Storåen. I år vil Idom-Råsted være centrum for de lystfiskere, der kommer til området med drømmen om at fange den eftertragtede fisk.

Holstebro: Hvis store dele af landets lystfiskere - plus endnu flere fra udlandet - fremover strømmer til Storåen for at opfylde drømmen om at fange en laks, skal de bo i Idom-Råsted. Det håber Idom-Råsted Borgerforening, der har sendt et forslag til byrådets udvalg for erhverv og turisme med titlen "Idom-Råsted Storåens lystfiskermekka".

- Vi mener, at vi har den helt rigtige beliggenhed, faciliteterne og endelig kan vi stable sådan noget på benene, siger Jan Schmidt-Nielsen, der repræsenterer Idom-Råsted Borgerforening og er formand for arbejdsudvalget med planerne.

Planen er, at der i den uge, hvor fredningen af laks udløber - den 16. april - skal være syv overnatningshytter ved Plexus samt plads til campingvogne. Her skal der så være fællesspisning, foredrag, mulighed for at købe udstyr samt få slagtet og frosset fangsten.

Efter den første uge skal der, også være tilbud om guider og hjælp i et mindre omfang.

- Fiskerne efterspørger enkelte og primitive forhold tæt på fiskevandet og naturen, og der er Idom-Råsted perfekt og med Plexus har vi mulighed for at tilbyde fællesspisning og andet socialt samvær, siger Jan Schmidt-Nielsen.

Annonce
De seneste års fangster af kæmpe laks, har skabs opmærksomhed om Storåen. Holstebro Kommune har afsat 250.000 kroner, for at trække endnu flere lystfiskere til området. Arkivfoto

Økonomisk potentiale

Borgerforeningen har søgt om 312.000 kroner til formålet hos byrådets udvalg for erhverv og turisme. Udvalget har afsat i alt 250.000 kroner til at satse på laksefiskeri i Storåen i 2017.

- De penge skal bruges på flere projekter, blandt andet laksefiskeri i Holstebro by. Men vi har inviteret borgerforeningen i Idom-Råsted til et møde, hvor vi vil finde ud af, om der er andre måder, hvor vi kan hjælpe projektet til at lykkes, siger Susanne Toftegaard Hansen, der er chef for Holstebro Kommunes enhed for erhverv og turisme.

Beregninger fra Skjern Å viser at laksefiskeriet giver et lokaløkonomisk forbrug på 14,6 millioner kroner om året. Der er ingen beregninger for fiskeriet i Storå, men potentialet vurderes at være stort, da Storå de senere år har kastet de fleste og største fangster af sig.

Jan Schmidt-Nielsen regner med, at der vil være nogle hundrede fiskere, der kommer til Idom-Råsted i den første uge af laksefiskeriet i år, og målet for hele året er nogle tusinde lystfiskere.

I det budget, som borgerforeningen har indsendt til kommunen skriver de:

- Omsætningen i Idom-Råsted i år ét forventes at blive cirka 500.000 kroner. Dette tal vil vokse fra år til år. (...) Vi taler om et projekt som for kommunen har en pay-back tid på under ét år.

Plads til flere

Hos Holstebro og Omegns Fiskeriforening (HOF) samarbejder man med borgerforeningen i Idom-Råsted om at få flere laksefiskere til Storå.

- Vi ser det som et naturligt samarbejde. Vi er en forening, der gerne vil have flere til at fiske, og ikke en lille lukket loge, siger Gunnar H. Pedersen, der er formand for fiskeriforeningen.

Han erkender, at flere fiskere vil betyde større kamp om de eftertragtede laks.

- Der er en grænse for, hvor mange der kan fiske i Storåen. Men som vi ser det, så er der plads til flere, og en stille og rolig udvikling i takt med, at antallet af laks også stiger, det hilser vi velkommen, siger formanden.

En undersøgelse fra DTU Aqua viser, at bestanden af laks i Storåen er i fremgang. DTU vurderede, at der var 5687 gydemodne laks i Storåen i 2015. I henholdsvis 2010 og 2013 var der 1293 og 1236 gydemodne laks i åen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce