Annonce
Erhverv

Ib er en af 700 minkavlere, der nu sagsøger staten: Hvis jeg havde fået lov til at pelse mine mink, havde jeg fået 73 kroner mere per skind

Alle minkavlere, der har fået destrueret skind i 2020 som følge af coronavirus på egen farm eller farme inden for en 7,8 kilometer radius, er gået sammen i et fælles sagsanlæg mod staten med krav om 600 millioner kroner, oplyser Kopenhagen Fur. De mener, at de har fået 73 kroner for lidt per skind. Arkivfoto: Mette Mørk
Minkavlere føler sig snydt på skinderstatningen for destruerede dyr. De kræver nu yderligere 600 millioner kroner i erstatning.

Holstebro: Langt de fleste 175 minkavlere i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner har nu fået udbetalt den endelige skinderstatning for de mink, som blev beordret aflivet i 2020 efter fund af coronavirus blandt dyrene.

For hvert skind har de højst kunnet få 250 kroner.

Men det er slet ikke nok, mener 700 minkavlere, der nu sagsøger staten med krav om 600 millioner kroner, skriver TV2 Fyn.

Annonce

En af sagsøgerne er Ib Lundgaard fra Mejrup, tidligere formand for Holstebro Pelsdyravlerforening.

I har fået 250 kroner per skind - hvorfor er I ikke tilfredse med det?

- Da vi blev bedt om at aflive alle mink, blev vi lovet fuld erstatning. Det har vi ikke fået, siger Ib Lundgaard med henvisning til, at den gennemsnitlige salgspris på Kopenhagen Furs auktioner i efteråret 2021, hvor skindene fra de dyr, som blev afkrævet destrueret i 2020, skulle være solgt, er 323 kroner.

Forskelsbehandling

Lundgaard mener heller ikke, at et erstatningsloft på 250 kroner per skind er rimeligt, taget i betragtning af den forskelsbehandling, som de danske avlere helt uforvarende blev udsat for.

- Fik du lov til at sælge dine skind på auktion, har du kunnet opnå markedsprisen på 323 kroner per skind. Men var du uheldig at ryge i aflivningszonen, skulle du køre dyrene i containeren - det gjorde jeg selv med 5200 dyr, siger Ib Lundgaard, som dermed mener at være gået glip af 73 kroner per destrueret skind.

Hovedparten af de nordvestjyske avlere er med i det fælles søgsmål. Det hænger sammen med, at de stort set alle blev fældet af sikkerhedszonerne, der betød, at også raske besætninger i en radius af 7,8 kilometer af en smittet farm ikke fik lov til at pelse og sælge deres skind. De skulle i stedet destrueres.

Annonce

V: Efterrationalisering

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, siger til TV2 Fyn, at han står på mål for den pris, der blev aftalt politisk i 2020 - og ud fra de oplysninger, der var tilgængelige dengang:

- Så er der en efterrationalisering ud fra prisudvikling og markedsudvikling. Men det må afgøres i retten.

I alt 15 millioner danske mink er blevet aflivet, og den samlede erstatning til minkavlerne andrager 19 milliarder kroner.

Nogen mener, at branchen helt overordnet set har fået er særdeles god erstatningsaftale - er I ikke lidt griske, når I kræver 600 millioner mere?

- Nej, det synes jeg ikke. Vi blev som sagt lovet fuld erstatning dengang, og det har vi ikke fået, siger Ib Lundgaard fra Mejrup.

Fødevarestyrelsen har indtil nu udbetalt 2,5 milliarder kroner i erstatning til minkavlerne.

Annonce
Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

TTH tabte for femte gang i seks kampe: - Det var langt under det niveau, vi skal have

Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH tabte på udebane til oprykkerne fra Skive

Holstebro

26-årig fængslet for at trække køkkenkniv, sætte den mod nakken af en person og sige: 'I will fucking kill you'

Erhverv

Tre butikker ser tilbage på Black Friday og frem mod en hverdag med mundbind: Det værste er faktisk de ting, vi begynder at have i restordre

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Holstebro For abonnenter

Byrådets længst siddende medlem røg ud, og det er glædeligt

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Holstebro

26-årig anholdt for at gribe køkkenkniv og true tre personer på livet, da de bad ham skrue ned for musikken

Struer For abonnenter

De skiltes som uvenner, men efter 82 år er de igen de bedste venner på plejehjemmet: - Jeg blev sgu sur, da han sagde, at jeg lugtede af ko

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Annonce