Annonce
Udland

IAEA: Iran har øget berigelse af uran yderligere

Ho/Ritzau Scanpix
Fund af partikler og berigelse uden for rammerne af atomaftalen vækker bekymring hos FN's atomvagthund og EU.

Inspektører fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har fundet uranpartikler på et sted, som Iran ikke har deklareret som et atomanlæg.

Det fremgår af IAEA's seneste rapport om det iranske atomprogram, der er offentliggjort mandag.

Det fremgår ikke af IAEA-rapporten, hvilket sted det drejer sig om.

De partikler, der er fundet, er "menneskeskabte", hedder det i rapporten.

- Det er afgørende for Iran at fortsætte samarbejdet med agenturet for at opklare sagen snarest muligt, skriver IAEA ifølge nyhedsbureauet dpa.

Diplomatiske kilder har tidligere sagt, at IAEA har spurgt de iranske myndigheder til et sted, hvor Israel har hævdet, at der foregår aktiviteter, som Iran ikke har indberettet til IAEA.

Rapporten konstaterer ligeledes, at Iran har øget berigelsen af uran til 551 kilo. Atomaftalen fra 2015 tillader berigelse af op til 300 kilo uran.

Iran bryder også aftalen ved at berige uran på det underjordiske Fordow-anlæg og ved at bruge mere avancerede centrifuger til berigelsen, skriver IAEA.

I en fælles udtalelse siger EU, Frankrig, Tyskland og Storbritannien, at de er "ekstremt bekymret" over den iranske beslutning om at genstarte atomaktiviteterne.

De tre store europæiske lande og EU var med til at indgå den historiske aftale med Iran i 2015, som skal sikre, at iranerne ikke udvikler atomvåben.

I udtalelsen gentager de, at de vil "fortsætte alle bestræbelser på at bevare aftalen, som er i alles interesse".

Irans bevidste brud på aftalen er en reaktion på, at USA sidste år besluttede at trække sig ud af aftalen og genindføre sanktioner mod Iran.

Det iranske styre har sagt, at landet igen kan gå tilbage til at holde sig inden for rammerne af aftalen, hvis USA ophæver sanktionerne.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Danmark

Her er sigtelserne i terrorsag

Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Annonce