Annonce
Navne

I succesen mistede han sig selv

Der er tætte bånd mellem Chris Minh Doky og kongehuset. Her spiller han, da kronprinsesse Mary i 2017 modtog Den Berlingske Fonds hæderspris. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Chris Minh Doky tog turen fra Nørrebro til New York og blev en berømt musiker. Motion og terapi hjalp ham til at finde sig selv. 7. februar fylder han 50 år.

50 år: Chris Minh Doky hører til i den absolutte jazzelite og regnes for en af de førende bassister i verden. Torsdag den 7. februar fylder han 50 år.

Det hele begyndte, da han som teenager på Nørrebro i København kastede sin kærlighed på kontrabassen og lærte sig selv at håndtere instrumentet.

Som bare 17-årig gymnasieelev blev han på bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersens anbefaling hyret til Finn Zieglers orkester på jazzstedet La Fontaine i København. Egentlig drømte han om at blive læge, men i stedet tog han i 1988 til New York for at opsøge jazzens rødder og videreuddanne sig.

Det store spring fremad kom et par år senere, da den kendte amerikanske jazzguitarist Mike Stern engagerede ham til at spille med sit band på in-stedet "55" i New York.

Chris Minh Doky kan tilmed prale med, at han som bare 25-årig spillede for USA's daværende præsident Bill Clinton i Det Hvide Hus.

I tyve år turnerede Chris Minh Doky verden rundt, men så tog livet en drejning. I sin bog "Nærvær - en musikalsk historie om at sætte sig selv på spil", der udkom i 2016, fortæller om han om, hvordan han undervejs mistede sig selv. Livet på første klasse havde taget magten fra ham, og han besluttede at minimere turnélivet.

I stedet blev han i 2008 leder af DR Big Bandet og startede eget produktionsselskab. Men glæden udeblev. Passionen var væk. Og den erkendelse blev begyndelsen til et liv i større balance. Han tog på en indre rejse med sund mad, motion og terapi.

- Den oplevelse har styrket mig i min tro på, at hvis du slipper målstyringen en smule, lander du et sted midt imellem passion og ambition, hvor du er nærværende og i et flow, har han tidligere fortalt i et interview.

Det musikalske har han ikke fra fremmede. Faren, der kommer fra Vietnam, er konservatorieuddannet på guitar, mens hans danske mor som ung havde flere hit som refrainsangerinde.

Storebroren Niels Lan Doky er en internationalt kendt jazzpianist.

Chris Minh Doky er fraskilt og far til to. /ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Nu er Pernille på rette vej

Leder For abonnenter

Kom efter dem. Hårdt

Bedst som man troede, at man havde set det meste, så dukker der endnu en sag op om misbrug af offentlige midler. Denne gang i Forsvaret, hvor anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at civile erhvervsdrivende har kunnet bestikke sig til lukrative vedligeholdelseskontrakter betalt af skatteyderne. Sagen - sammen med andre lignende sager - sætter desværre et stort spørgsmålstegn ved, hvor godt det offentlige egentlig har styr på de penge, som borgerne har betroet dem. I Socialstyrelsen kunne Britta Nielsen gennem mange år berige sig selv - og det har udvalgte medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse sandsynligvis også kunnet. To medarbejdere i Forsvaret er allerede tiltalt i en sag, der ligger tre år tilbage. Og yderligere sigtelser kan være på vej i en ny sag, der begyndte med, at en økonomimedarbejder ved et installationsfirma i Holstebro råbte vagt i gevær over for Rigsrevisionen. Midt det mørke og rod som er ved at blive afdækket, kan den tidligere økonomimedarbejder holde hovedet og fanen højt. Det er sandsynligvis takket være ham, at sagerne kommer frem i lyset, så det forhåbentligt bliver muligt også at stille de ansvarlige til ansvar. Desværre ryster sådanne sager ikke bare den enkelte afdeling, hvor svindlen er begået. Den rammer i det her tilfælde hele Forsvaret og alle de mennesker, der er ansat. Det er naturligvis bunduretfærdigt - men mistanken om urent spil er svær at viske bort igen, og derfor er der også kun en løsning, og det er at komme juridisk efter de ansvarlige - og komme efter dem hårdt. Vores samfundsmodel bygger på en høj grad af tillid. Både til hinanden men også til de myndigheder, der forvalter en af verdens højeste skatteprocenter. Forsvinder tilliden, så bliver det både vanskeligere at være borger og myndighed. Heldigvis var det moralske kompas rigtigt indstillet hos den unge mand, der gik til Rigsrevisionen og politiet med sin bekymring. Det kan alle, der læser bare lidt i Rigsrevisionens beretning om sagen, konstatere ved selvsyn.

Annonce