Annonce
Debat

I samfundets iver efter at digitalisere alting, har vi glemt en stor gruppe borgere

Arkivfoto

Læserbrev: For et par måneder siden lærte jeg et nyt ord: “Digitalt udsat”.

Det var Digitaliseringsstyrelsen og Kommunernes Landsforening, som havde lavet en analyse,  som viste at mere end hver femte dansker havde problemer med at klare sig selv i det digitaliserede samfund.

Den undersøgelse blev jeg mindet, om da jeg i fredags var til Frivillig Fredag i Struer for at debattere de problemer, som de frivillige foreninger stod overfor. Mobile Pay er for eksempel ikke et tilbud til danskerne længere - det er et krav. Bankerne vil ikke røre kontanter fra foreninger med en ildtang, og hvis de gør, tager de så høje gebyrer, at det ligner konfiskation af pengene. Og med de negative renter, som staten driver økonomien frem med, forstår jeg dem faktisk godt, men bundlinjen er, at det digitale samfund truer foreningsfriheden.

Annonce

Når hele 22 procent af danskerne er digitalt udsatte, så er det klart, at det er en ting, som kommunen kommer til at tage stilling til. Bare ordet i sig selv, Digitalt udsat - Socialt udsat! Både med de systemer som kommunen selv forsøger at spare penge på, men også i den generelle sociale indsats.

Private virksomheder kommer dog også til at tage stilling til det her. Større virksomheder skal i dag aflægge et regnskab for deres samfundsansvar: “Grundlæggende handler CSR om at virksomheder handler globalt og samfundsmæssigt ansvarligt, for eksempel ved at tage hensyn til menneskerettigheder, sociale vilkår, arbejdsforhold, miljø, klima etc.” (kilde wikipedia)

Det siger sig selv, at bruger en virksomhed komplicerede digitale systemer overfor offentligheden, så bør de score lavt på CSR.

Når hele 22 procent af danskerne er digitalt udsatte, så er det klart, at det er en ting, som kommunen kommer til at tage stilling til. Bare ordet i sig selv, Digitalt udsat - Socialt udsat!

Det er i dag muligt at blive fritaget for digital post, men med 22 procent digitalt udsatte er det for få, der er det. Forsikringsselskabet sender for eksempel et brev i e-boks om, at bilforsikringen ikke er betalt. Derefter sender politiet et brev i e-boks, om at der løber dagbøder på, hvis forsikringen ikke genoptages. Først når gælden løber op på 60.000 kroner, kommer der et rigtigt menneske - og klipper pladerne på en fuldstændig uforstående enlig mors bil. Og nej,  det er ikke et tænkt eksempel.

I samfundets iver efter at digitalisere alting, har vi glemt en stor gruppe borgere, og det truer også retssikkerheden. Har man modtaget et brev i e-boks, svarer det til, at man har kvitteret for modtagelsen af et anbefalet brev. Også selvom brevet i e-boks aldrig er blevet læst. Men politiet sparer jo næsten 100 kroner, hver gang de skal sende en stævning, og når den anklagede ikke dukker op i retten, bliver han eller hun taberdømt, og får bøden forkyndt i e-boks! Når der så endelig kommer et rigtigt menneske ind over (fogeden), er det for sent at forsvare sig...

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Annonce