Annonce
Mærkedage

I kolonihavens evigt gyldne skær

Sanger og skuespiller Eva Madsen fylder 75 år mandag 10. juni. Foto: Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix
Eva Madsen har haft både film- og tv-roller. Men det er sangen om mormor og kolonihavehuset, der har gjort hende til folkeeje. Anden pinsedag, mandag 10. juni, runder hun 75 år.

75 år: Hun står bag en landeplage af de allermest sejlivede - sangen om "Mormors Kolonihavehus" fra 1978 - der gennem mange år har været fast søndagsinventar i radioprogrammer som "Giro 413".

Mandag 10. juni fylder sangeren og skuespilleren Eva Madsen 75 år. Hun kan se tilbage på adskillige pladeudgivelser og roller i film og tv i 1980'erne - heriblandt spillefilmene "Cirkus Casablanca" (1981) og "Barndommens gade" (1986).

Eva Madsen har både haft en solokarriere og optrådt sammen med Clausen & Petersen - filminstruktøren Erik Clausen og skuespiller, maler og musiker Leif Sylvester Petersen, med hvem hun var gift i årene 1985-1991. De dannede også kunstnerisk par i Sylvester & Svalerne. Efter skilsmissen fra Leif Sylvester fik hun musiker og komponist Knud Jacobsen som musikalsk og privat ledsager.

Eva Madsen har også arbejdet som kontorassistent, i en børnehave og som bevægelsespædagog. Hun er født i Odense og voksede ifølge B.T. op i en familie, hvor faren var murer og kommunist. I 1970'erne var Eva Madsen medlem af teatergruppen Skifteholdet.

Hitsangen om kolonihavens sus og dus var nær aldrig blevet til noget, har Eva Madsen fortalt i et interview med Ekstra Bladet:

- Der er ikke en sjæl i hele kongeriget, der ikke kender den sang. Og det er egentlig sjovt, for den var nær aldrig kommet med på pladen "I Storbyens Favn". Leif ville ikke have den med, Clausen ville godt, fortalte Eva Madsen.

Hun indsang vokalen én gang i studiet oven i grundbåndet, så gruppen kunne træffe en afgørelse - og denne ene version blev den endelige, som stadig spilles. Sangen fik ny storhedstid, da Eva Madsen ved sit 25-års jubilæum i 2003 udgav cd'en "Lykkelige Øjeblikke" med genindspilninger af sine mest populære sange. Den omfatter også en anden af hendes signatursange, "Friheden flyver".

Annonce
Fra venstre: Instruktør og skuespiller Erik Clausen, sanger Eva Madsen og kunstner Leif Sylvester Petersen. Foto: Kurt Nielsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce