Annonce
Struer

I Hjerm spiller eleverne Beethoven på plastikrør

Kan man spille klassisk musik med plastikrør? Ja, det kan man, og det gjorde man i Hjerm lørdag. Foto: Johan Gadegaard
Ikke nok med, at de skulle op og i skole på en lørdag, de skulle også danse folkedans. Vilkårene er hårde, når man går i skole i Hjerm Landsbyordning

Hjerm: Hverken regn eller blæst kunne lørdag holde eleverne på skolen i Hjerm Landsbyordning hjemme. Det var nemlig den årlige skolelørdag, som leder af landsbyordningen, Anders Jonasen Aagaard, kalder den.

- Vi vil gerne en gang imellem lave noget, hvor almendannelsen er sat i fokus, så grundprincippet er egentlig at give børnene en oplevelse af noget, de ikke plejer at lave. Noget, de måske ellers ikke ville blive indbudt til, forklarer han.

- Og så skal man jo ikke tage i svømmehallen, for det har de nok alle sammen prøvet, men det er nok ikke dem alle sammen, der har prøvet at danse folkedans.

De fik eleverne derfor lov at prøve lørdag på skolen i Hjerm.

- Folkedans er et udtryk for dansk kulturarv, og der ligger noget almen dannelse i at vide, at man i Danmark har danset folkedans. Det giver noget andet til en historieundervisning bagefter, og det giver også noget andet til, når vi holder fortælletime om fredagen, siger Anders Jonasen Aagaard:

- Vi er jo lidt gammeldags herude, og det er vi faktisk stolte af.

Vi er jo lidt gammeldags herude, og det er vi faktisk stolte af.

Anders Jonasen Aagaard, leder af landsbyordningen i Hjerm

Boomwhackers

Eleverne, der var i skole fra 8 til 12.30, skulle dog ikke udelukkende danse folkedans. I Hjerm havde de nemlig også fået fat i Jesper Mikkelsen, der gør sig i Boomwhackers og symfonimusik.

- Hvor mange børn ved noget som helst om symfoniorkestre i dag?, lyder det fra Anders Jonasen Aagaard, som forklarer, at Boomwhackers egentlig er plastikrør i forskellige farver med toner i, som man kan spille klassisk musik med.

- Det er fantastisk, når han (Jesper Mikkelsen, red.) fortæller om symfoniorkestret, og hvordan det er, man spiller sammen, og hvor vigtigt det er at lytte til sidemanden. Det er jo lige nøjagtig nogle af de ting, vi også gerne vil - man yder bedst, når man er en del af et fællesskab.

Tredje ting på programmet lørdag var - og her er vi nok fremme ved den vigtigste - en sang.

- Vores to musiklærere har lavet vores egen skolesang, og det, syntes vi jo, var helt oplagt i forbindelse med, at vi nu bliver permanentgjort på tirsdag, regner vi med, siger Anders Jonasen Aagaard.

Annonce

Det er "okay"

Det siger lederen af landsbyordningen med henvisning til, at byrådet i Struer ventes at komme med den sidste og helt officielle godkendelse af, at landsbyordningen i Hjerm, der i tre år har været en forsøgsordning, er så god en idé, at den skal blive.

- Vi turde godt lave sangen og håber faktisk på, at det skal være vores sang, som er den, vi synger, når vi er afsted, har morgensamlinger eller er her med forældrene.

Der var ingen tvivl om, at Anders Jonasen Aagaard var glad for at være i skole lørdag, og det var da også "okay", hvis man spurgte de to 4. klasse elever Mille Staunstrup og Frida Søgård.

- Det har været en fin dag, når det nu kun er en gang om året, fortalte Frida Søgård.

Begge piger pegede på sangen som det sjoveste, og den fik forældrene da også at høre, da de klokken 12 troppede op i hallen ved siden af landsbyordningen, hvor de også kunne både se og høre eleverne spille Beethoven på plastikrør eller Boomwhackers, om man vil.

Det blev også til en svingom af den helt traditionelle slags for eleverne, der havde skolelørdag, som det hedder i Hjerm. Foto: Johan Gadegaard
Under aldeles kyndig vejledning i øvrigt. Foto: Johan Gadegaard
Og det var faktisk slet ikke så slemt at være i skole på en lørdag. Foto: Johan Gadegaard
Der blev i hvert fald smilt en hel del i løbet af formiddagen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Struer For abonnenter

Ensomhed dræber, men hvad gør man, når ægtefællen dør, og huset er alt for stort og tomt: 89-årige Kristian viser en vej

Annonce