Annonce
Holstebro

I en by hersker en særlig ånd: Bog forsøger at fange den

Spørger man i Mejrup, så er grunden til områdets vokseværk og popularitet, at der hersker en særlig ånd, hvor man hjælper hinanden - som her på billedet, hvor frivillige en lørdag plantede egetræer på en ny kirkegård. Arkivfoto: Morten Stricker
Mejrup er fortællingen om et sogn, der er gået fra landbrugssogn til et populært tilflytterområde. Med til forklaringen hører, at Mejrup er omgærdet af en særlig ånd, som ny bog forsøger at beskrive.

Mejrup: Silkeborg var med deres egne ord skøn.

Inden flytningen til byen havde Vibeke og Martin Christensen endda mindet hinanden om, at nok var de begge begejstrede for fødebyen Mejrup, men skulle de flytte tilbage, ville den jo være forandret i forhold til det, de huskede.

Eller de forsøgte at minde hinanden om det.

Annonce

For da sønnen Niklas kom til verden, og en attraktiv, ledig bolig gjorde det samme, så var der ikke skyggen af tvivl.


I takt med at Mejrup vokser så meget, som den gør, er det vigtigt at få givet denne ånd videre til de nye tilflyttere, og det er det essentielle i denne bog.

Michael Bjerre Drost, formand, Mejrup Borgerforening.


"Mejrup var det trygge valg for os, selv om Mejrup har udviklet sig - og det meget mere end mange andre steder. Mejrup var den lille landsby, vi forlod, men vi vendte tilbage til en by med de mange landsbyfordele, som vi husker," skriver parret i er en de mange historier, der indgår i Mejrup Bogen, der udkommer den 28. november.

Mejrup Bogen

Mejrup Bogen er udgivet i 600 eksemplarer. 300 bøger er allerede bestilt. Bogen har tjent sig ind, når der er solgt 400 bøger, og derefter vil overskuddet gå til formål i Mejrup.

Bogen udkommer lørdag den 28. november. Udgivelsen skulle være markeret med en komsammen i Mejrup Fritidscenter, klokken 14, inden pandemien satte en stopper for de planer. I stedet kommer der en bogafhentning af bestilte bøger og en salgsbod - samme sted og samme tid.

Og spørger man formand Michael Bjerre Drost for Mejrup Borgerforening, hvad der har gjort mest indtryk på ham, så er det netop bogens beskrivelser af noget, der hidtil har været vanskelig at definere:

- Det, der er rigtig væsentlig ved bogen, er dens mange gode historier om den specielle Mejrup-ånd - om at når man vil noget, så får man det til at lykkes. I takt med at Mejrup vokser så meget, som den gør, er det vigtigt at få givet denne ånd videre til de nye tilflyttere, og det er det essentielle i denne bog, siger Michael Bjerre Drost.

Det første fjernsyn

Mejrup Bogen er et projekt, der har været undervejs, indtil en redaktionsgruppe på fem personer endelig gik i gang i efteråret 2019.

- Vi ønskede at lave en bog med fortællinger om livet i Mejrup Sogn fra cirka 1940 og frem til nu. Det har været vigtig for os, at bogen fortæller om hele sognet. Vi har mødt rigtig stort fremmøde og velvilje, siger Hanne Elkjær, der er med i redaktionsgruppen, som har inviteret forskellige personer til at fortælle deres historie.

Det er blevet til fortællinger om landsbysognets udvikling, både med hensyn til foreningslivet og skolelivet (engang var der tre skoler), men også dets indbyggere. Således har man bedt folk fra forskellige aldersgrupper fortælle om deres liv omkring skolestart, konfirmation, og da de fyldte 18 år. Den yngste person er fra 2006, mens den ældste er født i 1940 og beretter følgende i bogen:

”Omkring 1950 kom det første fjernsyn til Mejrup. Det blev købt af Alfred Rødbro, det var en stor begivenhed. Han indrettede sin stue med bænke på rad. Mod et lille ”betal” på nok 25 ører, fik vi lov at se fjernsyn der sammen med kammerater.”

Borgerforeningen kom på banen, da der var brug for finansiering for at kunne realisere bogen. Og mens formand Michael Bjerre Drost indrømmer, at Mejrup Bogen måske ikke har relevans i den anden ende af kommunen, så bør den være noget nær obligatorisk læsestof i området omkring Mejrup:

- Jeg vil nærmest ikke kun anbefale, at man læser den – men skal læse den, fordi det er så vigtigt, at ånden gives videre.

Redaktionsgruppen bag Mejrup Bogen udgøres af Lisbeth Bjerre, Hanne Elkjær, Lisbeth Nykjær, Niels Ovesen og Thyge Thoustrup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce