Ulfborg/Vemb

I disse dage tror de igen på hvaler ved Vemb

De er vant til oversvømmelser i området nær Vemb og Skærum Mølle. I disse dage er vandet igen på retur efter særligt weekendens forhøjede vandstand. Foto: Johan Gadegaard
Engang var der hvaler ved Vemb. Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle har endda beviset.

Vemb: Skulle snakken på Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle gå i stå, så er der altid et emne, der kan hives frem. Det virker hver gang - med varierende respons til følge.

- Hvis jeg siger, at der var hvaler her, så kigger folk sig noget omkring, forklarer Gudrun Aspel.

Hun har i 30 år været drivkraften bag Folkeuniversitetscenteret, der har Storåen som nabo. I disse dage er naboen rykket tættere på end vanligt, grundet de seneste dages oversvømmelser.

- Men havde jeg sagt til nogen i går, at her var hvaler (tirsdag, red.), så ville de have kigget og sagt: "Nå, det er interessant", siger Gudrun Aspel og ler med tanke på, at den forhøjede forstand kunne bane vej for hvaler og forestillingen om dem nær Vemb.

Men der har faktisk været hvaler ved Vemb engang. Beviset findes på Skærum Mølle, hvor man har en hvals knogle, fundet derpå.

Det kan være vanskeligt for besøgende på Skærum Mølle i dag at forestille sig dette tidligere landskab med svømmende hvaler - men måske kan tanken blive nærværende ved at se på de oversvømmede enge og hele vådområdet ved Skærum.

Gudrun Aspel, Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle.

Hajtænder, snegle og muslinger

Det er ikke "bare" en knogle. Det er beviset på, at der engang svømmede hvaler rundt ved Skærum Mølle, og det er fortællingen om en hel anden tid.

Engang dækkede havet store dele af Vestjylland.

- Det kan være vanskeligt for besøgende på Skærum Mølle i dag at forestille sig dette tidligere landskab med svømmende hvaler - men måske kan tanken blive nærværende ved at se på de oversvømmede enge og hele vådområdet ved Skærum, siger Gudrun Aspel.

Med tiden dukkede det landskab, vi bedre genkender i dag, op, og isen har forårsaget en tydelig formning af landskabet for eksempel omkring Skærum Mølle igennem en særlig aflejring af ler. Leret blev aflejret for omkring otte millioner år siden og har dannet baggrund for teglværksdrift på Skærum Mølle - og den nærtliggende lergrav.

Leret giver i dag rig mulighed for at finde fossiler af snegle, muslinger og sågar hajtænder og altså en hvals ryghvirvel.

- I dag er lergraven fyldt op af vand, men ellers vil man principielt kunne gå på fossiljagt på samme måde, som man gør det ved Museum Sønderjylland i Gram, siger Gudrun Aspel.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

Struer For abonnenter

Der stod danger på GPS'en: - Der var en reel risiko for at blive slået ihjel, hvis man røg ud over

Struer

Klar til første spadestik til kunstgræsbane

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Holstebro For abonnenter

Kæmpevarehus har nye store byggeplaner i Holstebro

112

Brød ind i friluftsbadet og stak af med pengene

Annonce