Annonce
Lemvig

I dansk farvand: Fik en af verdens største kødædende hajer i nettet

De store tænder på hajen gjorde Tobias Konnerup og kollegerne nysgerrige efter, hvilken haj, de havde fået i nettet under et togt i december. Det viste sig at være en helt særlig fangst, de havde gjort. Privatfoto: Tobias Konnerup
For første gang nogensinde er én af verdens største, kødædende hajer blevet fanget i dansk farvand - mandskab på Thyborøn-kutter fik hajen i nettet

Thyborøn: Det var en fangst af de usædvanlige, der var i trawlet, da L153 Malle, i december var på togt i Nordsøen.

Midt mellem den øvrige fangst kunne Tobias Konnerup og sine kolleger om bord på kutteren i begyndelsen kun se halen på hajen, der lå i trawlet. Og den var noget større end det, man ellers var vant til at fange.

- Jeg var lidt spændt på, hvad det egentlig var vi havde fanget. Så jeg tog et par fotos af hajen, som vi var nødt til at få hevet op med et spil. I første omgang vidste hverken venner, kolleger eller folk i land, hvad det var vi havde fanget, og derfor sendte jeg billederne ind til vurdering. Da vi trak den op kunne vi godt se, at den havde nogle store tænder, og at de blev brugt til blandt andet at spise sæler, fortæller 21-årige Tobias Konnerup.

Billederne sendte han til Naturhistorisk Museum, hvor billederne vakte stor begejstring og interesse hos Henrik Carl, der er videnskabelig medarbejder på museet.

Det viste sig at være en helt særlig fangst, som han og kollegerne havde fået i trawlet. Hajen var nemlig en seks-gællet haj, som ikke før er set i dansk farvand. Den seks-gællede haj er nemlig en af verdens største kødædende hajer, og det er aldrig blevet dokumenteret, at den også findes i dansk farvand.

- Store hajer fascinerer og interesserer mange mennesker. Der er jo mange, som overhovedet ikke aner, at vi har hajer i dansk farvand. Den lever på dybt vand og bliver ikke regnet som farlig for mennesker, siger Henrik Carl til DR Midt og Vest.

Tobias Konnerup vurderer, at den haj, som han og kollegerne fik i nettet, vejede mellem 120 og 150 kilo og var omkring to meter lang. Men den seks-gællede haj kan blive op til seks meter lang og veje op til 1000 kilo.

Hajen var dog død, da den blev trukket op ad L153 Malle, og derfor blev den smidt ud igen, da Tobias Konnerup havde taget billeder af hajen.

- Nogle gange får vi andre hvaler, sæler eller marsvin i nettet, så derfor tænkte jeg ikke så meget over fangsten af hajen i første omgang. Det var først, da vi så hvor stor den var, at vi begyndte at snakke om det, og det er da lidt spændende at have været med til at fange den. Det er lidt vildt, at den ikke er fanget i dansk farvand før, siger Tobias Konnerup.

Ifølge DR Midt og Vest er der med fangsten af den seks- gællede haj nu dokumenterede oplysninger om, at der er fanget 14 forskellige hajarter i dansk farvand.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce