Annonce
Holstebro

I dag sker et hemmeligt salg, der kan indikere Marens astronomiske pris

Her ses Alberto Giacomettis "Grande femme I" under en pressevisning på Sotheby's, som forestår den auktion, der sluttede tirsdag - uden at offentligheden med sikkerhed får hverken køber eller pris at vide. Foto: Timothy A. Clary/AFP
Blev en af Giacomettis skulpturer tirsdag solgt for mere end 100 millioner dollar, kommer kunstneren i samme klasse som kun én anden - Pablo Picasso.
Annonce

Holstebro: Værdien er på sin vis komplet ligegyldig.

Maren - eller Kvinde på Kærre, som Alberto Giacomettis værk foran det gamle rådhus i Holstebro rigtigt hedder - er ikke til salg. Slut prut.

Men er der noget, vi vestjyder kan lide, så er det smagen af en god handel. Og i den gourmetrestaurant af en kunsthandel er den 27. oktober interessant. Det var sidstedagen for en "hemmelig" auktion hos et af verdens mest kendte auktionshuse, Sotheby's.

At Holstebro Kommune i 1966 gjorde en fortrinlig handel er allerede afgjort, inden auktionen er ovre. Den del vender vi tilbage til.

Anført af daværende borgmester Kaj K. Nielsen købte man skulpturen i 1966 for 210.000 kroner. Renset for inflation ville nutidens købspris svare til cirka to millioner kroner.

"Sølle" to millioner kroner fristes man til at sige...

Annonce

Radmager, men fed pris

Marens værdi - i kroner og ører - er og bliver en hypotetisk snak. Hun er som sagt ikke til salg.

Men det er en af hendes søstre.

"Grande femme I" er godt nok beriget med andre gener på den måde, at hun har højden med sig - 268 centimeter - men drøjden og det skyhøje stofskifte har de til fælles: De er radmagre.

Det samme kan ikke sige om prisen. Buddene begyndte ved 90 millioner dollar. Det vil sige, at mindsteprisen passerede en halv milliard - 567 millioner kroner.

Ligesom Maren var hendes søster egentlig tiltænkt en plads på Chase Manhattan Plaza i New York City's finansielle distrikt.

Men projektet blev aldrig tilendebragt, fordi Alberto Giacometti, ifølge Sotheby's, blev utilfreds med lokationen - selvom han ikke havde besøgt byen.

I 2015 blev kunstnerens "L'homme au doigt" den dyreste skulptur, der nogensinde er solgt på en auktion. Købsprisen hos Christie's i New York lød på 141,3 millioner dollar (i 2015 cirka svarende 864 millioner kroner). Skulle tirsdagens hammerslag ligeledes passere 100 millioner dollar, vil det sende den schweiziske kunstner i en udsøgt klub - som den eneste kunstner ud over selveste Pablo Picasso, der har solgt fire værker for mere end 100 millioner dollar.

Og dermed er vi tilbage ved Kvinde på kærres værdi. Der har før været spekuleret i, at skulpturen mindst er 100 millioner kroner værd. De spekulationer vil vare ved, og den status kommer hun formentlig til at dele hun med sin søster. Resultatet af tirsdagens auktion vil nemlig forblive hemmelig, da auktionshuset ikke regner med at afsløre hverken køber eller købspris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Annonce