Annonce
Holstebro

I dag advarer Ghassan mod et umenneskeligt Danmark

I Syrien var Ghassan Rahmi frivllig for Røde Kors' søsterorganisation Røde Halvmåne, men regeringen betragtede de frivillige som terrorister, fordi de havde hjulpet nogle, som, regeringen mente, var terrorister. Ghassan Rahmi, hans kone og barn søgte længe at komme væk, men tog til sidst flugten til Ægypten. Heller ikke her følte de sig sikre, så Ghassan Rahmi rejste til Danmark, og resten af familien kom senere. - Jeg har ikke noget problem med kontanthjælpsstramninger, men det har jeg med reglerne for familiesammenføring, for det bekymrer mig, at man sender mennesker tilbage til krig, siger han. Foto: Jørgen Kirk

Syriske Ghassan Rahmi havde egentlig sagt farvel til livet. I dag elsker han det - i Danmark. Alligevel advarer han i dag som en del af en demonstration mod et Danmark, der er på vej i den gale retning.

Annonce

Holstebro: Et par små piger kommer over til Ghassan Rahmi, og snart suser uforståelige syriske gloser ud af deres munde. Han smiler. Svarer først på syrisk. Så dansk.

- Om en uge (svaret på, hvornår ramadanen ender).

- Toethalvt år (svaret på hvor lang tid han har været i Danmark).

Pigerne fordufter igen, men Ghassan Rahmi fortsætter med at snakke. På dansk. Han insisterer på, at man som flygtning skal lære sproget, og hans dansk er også på et højt niveau.

- Børn skal integreres, men jeg har set så mange, som har været her i to år og stadig ikke kan sproget. At lege og hygge med hinanden er ikke nok. De skal ind i en dansk klasse. Det prøvede jeg, og det var hårdt, for jeg anede ikke, hvad de sagde. Og jeg så dansk TV og hørte radio. Det var kedeligt, men nødvendigt.

Det er politikeren Ghassan Rahmi, der taler. Han stiller op for Radikale Venstre, fordi partiet har fokus på uddannelse samt "har en fornuftig holdning til flygtninge - vi ved godt, at vi ikke kan tage imod alle." Men dem, Danmark kan hjælpe, skal hjælpes og ordentligt integreres, siger den 33-årige syrer.

I dag taler han også som mennesket Ghassan Rahmi ved en demonstration i Holstebro, der advarer mod det, en aktionsgruppe mener, er et mere fremmedfjendsk Danmark.

Demonstration på Store Torv

I dag klokken 17 holdes en demonstration under overskriften "For et mere menneskeligt Danmark." Det sker i anledning af FN's flygtningedag, og der holdes aktioner i flere andre danske byer.Kirsten Pedersen er en af de personer, der har taget initiativ til aktionen i Holstebro. Formålet er at gøre opmærksom og protestere mod det, man frygter som en højrenationalistisk drejning. Aktionsgruppen så gerne bedre forhold for flygtninge.

- At man kan vente halvandet år på en afgørelse på et asylcenter, det dræner ansøgerne for energi. Nogle overlever, men jeg har også set andre gå fuldstændig i opløsning, siger Kirsten Pedersen, som er med til at arrangere en demonstration for første gang.

På Store Torv i Holstebro vil der være taler, musik og en støtte-indsamling af underskifter "for et mere menneskeligt Danmark". Der er taler ved Ghassan Rahmi, Syrien/Holstebro og Ida Magelund, "Aktionsgruppen mod diskrimination af flygtninge i lovgivningen", Aarhus. Derudover er der musik ved Augustine Turay (Mistikreal), flygtning fra Sierra Leone.

Tirsdag holder en gruppe holstebroere en demonstation i Holstebro mod det, de ser, som umenneskelig opførsel over for asylansøgere. Mandag var de samlet i Trivselshuset i Trekanten for at forberede demonstrationen. Foto: Jørgen Kirk
Annonce

Elsker Kolding og tog

Ghassan Rahmis dansk kommer trods alt til kort, når han skal forklare sin vej til Danmark.

- Det var ikke så hyggeligt, konkluderer han om sin bådrejse til Europa.

I 11 dage sad han på et skib med 500 andre flygtninge, de sidste tre dage kæmpede båden med havet - og bølgerne vandt.

- Jeg vidste godt, at det var en farlig rejse, men jeg var nødt til at gøre det med tanke på min familie. På et tidspunkt havde jeg taget mit barns billede ud og sagt farvel. Skibet var væltet, knækket og itu. Heldigvis var der et stort skib fra USA, som den sidste nat holdt øje med os, og jeg tror, de til sidst fik tilkaldt de græske myndigheder.

Ad omveje gik turen til Danmark, fordi hans kone, der er økonom og arbejdede for FN i Syrien, ofte havde besøgt Europa og hørt godt om landet mod nord.

- Det var fantastisk dejligt at se Danmark. Jeg elsker stadig at se Kolding og hovedbanegården i København, fordi de var de første steder, jeg besøgte i Danmark, siger Ghassan Rahmi, der er uddannet landbrugsingeniør.

I dag bor konen og deres fireårige barn sammen med Ghassan Rahmi i Trekanten i Holstebro. Han er i praktik hos Lantmännen Unibake, og de elsker deres nye land.

- Det er et fantastisk folk, som er meget venligt. Jeg har aldrig oplevet racisme eller en ubehagelig behandling. Vi har en fornuftig plan med hensyn til, om vi vil hjem igen, hvis der bliver fred, men vi skal også være opmærksomme på vores barn. Vi arbejder med intentionen om at blive her, men selvfølgelig holder vi det hjemlige i tankerne, så hvis alt er banet for at kunne rejse i morgen, så gør vi det. Min drøm er at sprede Danmark ud over Syrien. For eksempel har jeg været i praktik hos Siemens, og her tænkte jeg: Vi skal da have vindmøller i Syrien, siger Ghassan Rahmi, der trods begejstringen ser med bekymring på en højredrejning de seneste to år under en blå regering.

Kan du forstå, at nogle oplever, at flygtninge begår for meget kriminalitet osv.?

- Jeg er enig med dem. Der er for stor en del, der er kriminelle, men hvor mange af de kriminelle er flygtninge? Det er ikke alle, men i høj grad også 2. og 3. generationsindvandrere, og så er vi tilbage ved en bedre integration. Er forældre ikke interesserede i det, så har vi et problem, siger Ghassan Rahmi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Calle hopper over træflisen

Struer

Magiske koncerter på plænen

Annonce