Annonce
Struer

I butikker med mundbind: - Det generer mig ad helvedes til

Torsdag var den første dag med den nye regel om mere brug af mundbind i offentligheden. Foto: Stine Kjærside
Torsdag trådte regeringens seneste corona-tiltag i kraft, og gågaden var fyldt med mundbindsbeklædte kunder og ekspedienter. Men det var ikke alle, der var lige glade for den nye regel
Annonce

Struer: En dame har mobiltelefonen holdt op mod øret, inde bag hendes visir, mens hun langsomt går ned gennem gågaden.

- Nå, men vi ses, siger hun og vil lægge på.

Men da hun fjerner mobilen fra hovedet, støder hånd og mobil mod visiret, hvilket giver et lille ryk i kvinden og får visiret til at sidde skævt. Hendes mand ved siden af begynder at grine.

- Jaja, jeg skal jo lige vænne mig til det her!, siger damen, inden hun selv giver et lille grin fra sig.

Danskerne har fået en ny normal og en ny påkrævet "accessory", som de skal have med i alle former for butikker, i offentlig transport, på barer og restauranter samt andre steder, hvor offentligheden kan befinde sig: Mundbindet.

Eller som med kvinden, et visir. Regeringens seneste tiltag i kampen mod corona trådte i kraft torsdag, og samme dag gik Dagbladet på gaden for at finde ud af, hvordan den nye hverdag spiller ind, når vi skal finde nyt til garderoben - og hvordan er det egentlig som salgsperson at skulle gå med mundbind hele tiden?

Annonce

Engangsudgaven

Overordnet set er der tre forskellige slags mundbind at gøre brug af: Engangsudgaven, mundbind af stof og visir.

I tøjbutikken Populær gjorde medarbejder Ellen Thorsen brug af den første slags.

- Vi er her heldigvis ikke så mange timer ad gangen, så jeg behøver ikke have det på så længe. Dem der skal have det på en halv dag ad gangen, det kan ikke være behageligt, siger hun.

Der var en enkelt kunde i butikken, der var inde for at prøve noget tøj, men ellers var det en stille dag, ifølge Ellen Thorsen.

Brug af mundbind

Fra torsdag den 29. oktober er det lovpligtigt at være iført mundbind når man:

- Rejser med kollektiv transport

- Besøger restauranter, caféer, konditorier, bagerforretninger, fastfood-restauranter og man står op

- Er i butikker, storcentre, varehuse mm, hvor offentligheden har adgang

- Er på en uddannelsesinstitution - men ikke i klasse- eller undervisningslokaler

- Er indendors på kulturinstitutioner og idrætsfaciliteter. Bortset fra når man sidder ned eller hvis det ikke kan anvendes grundet aktivitetens natur

- Står op i lokaler, hvor folkekirken og andre trossamfund gennemfører aktiviteter

- Er på sygehuset, hos lægen, psykolog, plejehjem mm.

- Fratagede fra reglerne er børn under 12 år samt folk, der af helbredsmæssige årsager ikke kan bære mundbind

- Og det tror jeg da har noget at gøre med de mundbind. Det er altså ikke alle, der kan gå med dem. Jeg havde nogle inde i formiddags, hvor den ene simpelthen var nødt til at forlade butikken, fordi hun blev dårlig af det. Og jeg har det da ikke godt med at skulle lukke kunder ud, der er blevet dårlige, siger Ellen Thorsen.

Hun har endnu ikke været i en situation, hvor mundbindet var en hindring for hende som sælger.

- Jeg ved ikke, om de kan se, at jeg smiler, men så må man jo smile med øjnene. Vi prøver at gøre det så godt for vores kunder, som vi kan, og jeg synes, at de er forstående, siger Ellen Thorsen.

Annonce

Dem af stof

I Herreværk har indehaver Lars Pedersen og hans medarbejder, Mikkel Luckshøj, valgt udgaven i stof. Dog ikke frivilligt hos særligt Lars Pedersen, der ikke er begejstret for det nye tiltag.

- Det generer mig ad helvedes til, siger han om det blågrå stofmundbind, som han bliver ved med at pille af og på.

Lars Pedersen (t.v.), indehaveren af Herreværk, er ikke glad for sit nye, obligatoriske tilbehør. Foto: Stine Kjærside

- Og se lige mine briller dugger jo ad helvedes til. Det dur sgu da ikke, siger han.

Medarbejder Mikkel har svært ved at holde et grin tilbage, for det er rigtigt, sekundet efter at Herreværk-indehaveren har taget stofmundbindet på, begynder hans briller at dugge til.

- Det er da helt vildt irriterende, siger Lars Pedersen.

Han er derfor blevet enig med Mikkel om, at de kun ifører sig mundbindene, når der er kunder i butikken. Når der ikke er, må de godt tage dem af.


Jeg ved ikke, om de kan se, at jeg smiler, men så må man jo smile med øjnene.

Ellen Thorsen


- Jeg lider af klaustrofobi, og jeg føler mig faktisk lukket inde på en ubehagelig måde, når jeg har dem her på, forklarer Lars Pedersen.

- Jeg er måske også en af dem, der tvivler lidt på effekten af mundbind, tilføjer han.

Ekspedienten Mikkel indskyder, at det også kan være svært at snakke med især ældre kunder, da et mundbind for munden gør det lidt sværere at høre, hvad man siger.

- Men så snakker man bare lidt højere, siger han.

Lars Pedersen er i gang med at ekspedere en kunde, Erik Andersen, der selv er iført et engangsmundbind.

- Jeg synes, det er ganske fint, at vi skal have dem på. Selvom det godt kan blive lidt varmt inde bag ved, siger Erik Andersen.

Men Lars Pedersen er altså ikke fan af mundbind.

- Men jeg har dem på, når vi har kunder, af respekt over for sygdommen og kunderne. Men jeg gruer for en dag som Open By Night, hvor vi har mange kunder, og jeg nok ender med at have det på i 12 timer eller deromkring. Det bliver et helvede, siger han.

Annonce

Visiret

Hos Heidi Mygh, der bestyrer tøjbutikken Jasmin i Østergade er humøret anderledes højt. Det er tydeligt at se, for smilet er stort inde bag det gennemsigtige visir, som hun og medarbejderne alle har på.

- Jeg synes helt klart, visir er det bedste. Så er ansigtet stadig frit og ikke så besnæret, og kunderne kan stadig se vores mimik. Det, tror jeg, er vigtigt, siger hun.

En medarbejder istemmer, at visir klart er det rigtige valg.

Heidi Mygh (til højre) er glad for valget af visir. Foto: Stine Kjærside

- Man mærker næsten ikke, at man har det på. Så kan det godt være, at det er lidt sværere at sætte hår, men det tager vi med, siger Heidi Mygh med et grin.

Modsat sine kolleger hos Populær og Herreværk har Jasmin ikke oplevet nedgang i kunder. Nærmere tværtimod.

- Vi lå nærmest på langs for at følge med sidste weekend. Og jeg synes heller ikke, der har været noget anderledes i dag, siger medarbejderen.

Heidi Mygh nikker.

- Folk kommer, som de plejer, og det håber vi selvfølgelig, at de bliver ved med. Det med, at vi nu alle skal have mundbind på, er faktisk nærmest ikke nyt for os, det synes jeg mange af vores kunder har haft siden i mandags. Lige pludselig begyndte de bare at komme ind med mundbind på. Det er da så fint, siger Heidi Mygh.

Det er tilsyneladende heller ikke et problem i omklædningsrummet. Kunderne har bare taget det tøj, de gerne ville prøve med ind i omklædningsrummet og trukket for.

- Vi håber naturligvis, at det fortsætter. Hellere det her, end at vi er nødt til at lukke helt ned igen, siger Heidi Mygh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

De kommer med musik for alle pengene

Annonce