Annonce
Holstebro

I 18 år har Karsten været leder af brandstationen, men nu står han med et problem: - Det kan koste menneskeliv

Leder på brandstationen i Vinderup, Karsten Overgaard, søger efter brandmænd fra lokalområdet, men indtil videre er der ingen, som har meldt sig. Selv mener han, at områdets virksomheder i højere grad skal give deres medarbejdere mulighed for at tage på udrykning. Foto: Simon Fjordvang Brenøe-Jensen
Brandstationsleder i Vinderup, Karsten Overgaard, er bekymret for, om han kan finde folk til deltidsstillinger på brandstationen.

Vinderup: - Jeg plejede at have ventelister, men sådan er det desværre ikke længere, det er ti år siden, at vi har haft det sidst, og det viser jo bare, at det er blevet sværere, lyder det fra brandstationsleder i Vinderup, Karsten Overgaard.

Karsten Overgaard mangler deltidsbrandmænd til stationen på Sevelvej. Han fortæller, at det er blevet sværere at overbevise virksomhederne om, at medarbejderne skal have lov til at forlade deres plads midt på arbejdsdagen.

- Jeg får eksempelvis at vide, at virksomhederne ikke kan undvære en, der står ved samlebånd, og det undrer mig, lyder det fra stationslederen, som fortsætter:

Annonce

- Jeg prøver at profilere stationen her i Vinderup, så godt jeg kan, men der er simpelthen nogle af virksomhederne her i byen, som konsekvent siger nej, når jeg spørger.

Når vi kører ud til brand, er vi som regel otte mænd, men der nogle gange, hvor jeg kun kan samle syv.

Brandstationsleder, Karsten Overgaard

Tidspresset, deltidsbrandmændene står under, er endnu en faktor i problemet - fra alarmen lyder på deres arbejdsplads, til at de skal være kørt fra brandstationen, må der højest gå fem minutter.

- Hvis du arbejder uden for byen, kan du i hvert fald ikke nå det i dagtimerne, hvor du skal være på stationen inden for fem minutter, fortæller Karsten Overgaard.

Naboen bidrager

På den anden side af Sevelvej ligger virksomheden Preiss, som beskæftiger tre af deltidsbrandmændene. Netop afstanden er en af grundene til, at værkfører Torsten Klith mener, at virksomheden ikke kan sige nej.

- Brandstationen ligger jo lige overfor. Derfor har vi valgt at sige, at hvis en medarbejder ikke er i en nøgleposition, har han lov til at løbe, siger han.

Selvom det i ny og næ betyder, at der mangler en mand i et par timer, er det ikke noget, som bekymrer værkføreren.

Deltidsbrandmændene går rundt med en pager, som alarmerer dem, når der er opstået en ulykke, de skal respondere på. Foto: Simon Fjordvang Brenøe-Jensen

- Selvfølgelig skal vi holde leveringsdatoen, men vi kan godt nå det, selvom der potentielt set er en mand, som bliver nødt til at gå fra i fire timer. Det er ikke liv og død om at lave en transformerstation, mener han.

Torsten Klith har en opfordring til andre virksomheder, som står på vippen til at tage beslutningen, brandfolkene kan således bruge deres kompetencer på arbejdspladsen.

- Jeg føler, at vi tager et socialt ansvar. Vi gør det, fordi at vi synes, at det er det rigtige at gøre, og så får vi desuden glæde ud af deres uddannelse, hvis der opstår akutte ulykker her i virksomheden, forklarer Torsten Klith.

Annonce

Svære udsigter

Karsten Overgaard er overbevist om, at der på et tidspunkt nok skal melde sig folk, men lige nu er der en fortsat trussel, da hans hold indtil videre ikke er komplet.

- Når vi kører ud til brand, er vi som regel otte mænd, men der er nogle gange, hvor jeg kun kan samle syv, fortæller han.

Otte personer lyder som et højt tal, hvorfor er det vigtigt, at I er lige præcis det antal?

- Alle på holdet har bestemte funktioner. Når vi kommer ud til en brand, er det vigtigt, at vores røgdykkere er klar, og derfor kan de eksempelvis ikke være chauffører på brandbilen, forklarer han.

Konsekvensen af at der mangler brandmænd, kan blive stor, mener brandstationslederen.

- Det kan i værste fald koste menneskeliv. Det er helt almindelige borgere, vi kan miste ved, at vi ikke har et ekstra røgdykkerhold, som kan hjælpe, når ulykken er ude.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Holstebro

De vil i byrådet og skal forvalte et budget på to-tre milliarder - men at forvalte 2,3 meter fra fortovskant til plakatkant kniber gevaldigt...

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Tiltalt havde efterspurgt Rasmus Paludan: Da han dukkede op, kom hun ikke

Navne For abonnenter

Engelske Theresa har i 20 år taget hånd om balletbørn i Holstebro: - Jeg elsker at undervise dem, der gerne vil undervises

Sport

Corona-isolationen er slut: Dina Thorslund har igen fuld fart på

Livsstil

Mikkel og hans familie holder juleaften for ti børn og 25 voksne, der enten er ensomme eller har det svært økonomisk

Struer

Plan om renovering: Forening vil hive fiskerleje ud ad dødvande

Erhverv For abonnenter

Jeg står stadig op klokken fem og nyder morgenstilheden

Kultur

Arrangør bag Streetfood: - Det var ikke godt nok - vi må kigge indad

Holstebro

Vil give sosu-elever løn under praktik: Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Museumsleder stopper: Jesper håber på at hente de sidste millioner hjem til Struer, inden han starter i Randers på mandag

Vestjylland For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Erhverv

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Annonce