Annonce
Erhverv

I 13 år har omgivelserne tvivlet på Peters opfindelse – nu optimerer den Carlsbergs produktion, og virksomheden skal børsnoteres

Børsnoteringen er et skridt på vejen, men direktør Peter Espersen til venstre og CFO Morten Lindberg ved, at der stadig venter hårdt arbejde, hvis Hydract skal vokse. Foto: Johan Gadegaard.
Hydracts direktør, Peter Espersen, regner med at kunne hente godt 30 millioner kroner ved at lade virksomheden blive børsnoteret. Det skal give virksomheden vokseværk.

Holstebro: Måske er det stædighed, eller også er det en urokkelig tro på at have fat i det rigtige.

Peter Espersen hælder selv til, at det er en kombination af de to ting, der har gjort, at han ikke har kunnet slippe den opfindelse, han har brugt de sidste 13 år på.

Det er en opfindelse af en ventil, der kan optimere produktionen af blandt andet øl, sodavand og mejeriprodukter, og en opfindelse der er blevet til virksomheden Hydract, som ligger i Holstebro.

Annonce

Uanset om det er det ene eller det andet, der har fået ham til at holde fast, er det et faktum, at opfindelsen og virksomheden nu er så køreklar, at Peter Espersen vil børsnotere virksomheden.

Det er også et faktum, at en af ølproduktionens sværvægtere, Carlsberg, allerede er hoppet med på vognen. Det gjorde de tidligt i forløbet, og siden 2016 er Hydracts ventiler blevet en større og større del af Carlsbergs produktion.

Nu er det blevet tid til at udvide virksomheden, og det kræver kapital. Det kan virksomheden blandt andet få ved at lade sig børsnotere.


At drive en virksomhed og samtidig føde en anden kan ikke anbefales. Det virker faktisk helt tosset set i bakspejlet, men nu ser det jo ud til at lykkes.

Peter Espersen.


- Vi satser på at blive betydeligt større, end vi er i dag, og det kræver, at hele virksomheden bliver styrket. Med børsnoteringen regner vi med at kunne hente mellem 31 og 35 millioner kroner, og det er det, der skal til for at skabe den finansielle styrke til at få os op på næste niveau, siger Peter Espersen.

Skepsis fra omverden

Hydracts ventiler adskiller sig fra konkurrenterne ved at være styret af vand fremfor trykluft. Det gør dem mere præcise men også mere effektive. Ventilerne kan give en energibesparelse til ventiler på 90 procent.

Det kunne Carlsberg tidligt se en fidus i. Derfor har ølproducenten samarbejdet med Hydract igennem det meste af udviklingen af produktet.

Hydract

Virksomheden ligger i Holstebro og blev startet op af Peter Espersen.

Den laver procesventiler til bryggerier, mejerier og andre drikkevareproducenter.

Hydracts ventiler bruger vandhydraulik i stedet for trykluft, og det gør dem mere præcise og mindre energikrævende. Med Hydracts løsning kan en drikkevareproducent reducere energiforbruget til ventilerne med 90 procent.

I 2008 indgik Hydract et udviklingssamarbejde med Carlsberg, som siden 2016 har brugt ventilerne i produktionen af øl.

I 2019 var virksomhedens omsætning på en halv million kroner. I 2020 var den tæt på 11 millioner kroner.

Men på trods af en samarbejdsaftale med en af de gyldne dråbers største producenter er Peter Espersen blevet mødt med skepsis undervejs.

- Jeg har brugt meget tid og mange penge på det her, og så er det klart, at ens omgivelser spørger til, om det nu også er en god ide, om det bliver til noget, og om der overhovedet er et marked for det, siger han.

Men nu er det slut med at tvivle og være skeptisk. Efter nogle år med gradvis implementering af Hydracts ventiler har Carlsberg taget skridtet og lavet en stor installation af de energibesparende ventiler.

- Nu er det jo let at sige, at jeg aldrig selv har tvivlet på ideen. Men det har jeg virkelig ikke. Men undervejs har jeg da tænkt på, om det var for hårdt, og om det var det værd, men jeg har heldigvis svært ved at give op, og man kan vel godt sige, at det er lidt af en forløsning at stå her, siger Peter Espersen.

Annonce

Startede på en trappesten

Ideen om en ventil, der skulle optimere produktionen af øl blev selvfølgelig født over en øl. På en sommerdag i 2006 sad Peter Espersen, som på det tidspunkt ejede KM Rustfri i Skive, og drak en øl med bestyrelsesformanden.

- Han snakkede om, at man kunne bruge vandhydraulik til ventiler i stedet for lufttryk. Men han havde ikke tænkt sig at gøre mere ved ideen, men han sagde, at jeg da gerne måtte tage den videre, siger Peter Espersen.

Det gjorde han så. Sideløbende med at passe KM Rustfri bryggede han på den opfindelse, han i dag vil børsnotere. Hydract kom i 2019 til at fylde så meget, at han måtte sælge aktiemajoriteten i KM Rustfri.

- At drive en virksomhed og samtidig føde en anden kan ikke anbefales. Det virker faktisk helt tosset set i bakspejlet, men nu ser det jo ud til at lykkes, siger han.

Peter Espersen har ikke været alene om at gøre opfindelsen og Hydract til virkelighed. Han har haft nogle folk omkring sig, som i dag er partnere og medarbejdere i Hydract.

Annonce

Fra hjertebarn til allemandseje

Der er sat ikke nogen officiel dato på, hvornår Hydract skal være børsnoteret, men det bliver indenfor en overskuelig fremtid, lyder det fra Peter Espersen.

Når det sker, bliver der også sat en tyk streg under, at ventilerne ikke længere er en opfindelse, Peter Espersen har brugt mange år at bringe til verden. Nu bliver det noget, som andre kan investere i.

- Jeg kan rigtig godt lide tanken om at være en folkeaktie, og jeg er også for længst kommet til den erkendelse, at det ikke nødvendigvis er lykken at være alene om sådan noget her. Jeg vil hellere have en mindre andel af noget, der bliver en stor succes, end en stor andel af noget, der ikke kommer nogen vegne, siger han.

Virksomheden holder i dag til i Holstebro, og det bliver den ved med, forsikrer direktøren. Også selvom den skulle vokse sig mange gange større, end den er i dag.

Peter Espersen er selv opvokset og har boet stort set hele sit liv i Holstebro, og derfor betyder det noget for ham, at virksomheden bliver liggende.

- Det lyder måske lidt banalt, men jeg har altid haft en drøm om lave noget, der kan komme Holstebro og omegn til gode, og jeg er slet ikke i tvivl om, at man kan drive en højteknologisk virksomhed fra den her del af landet, siger han.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce