Kultur

Hvorfor spørges soldaten som det første altid om, hvor mange han har skudt?

Ann-Christina Salquist bor i dag i Vanløse. Hun stammer fra Idom, har gået på gymnasiet i Holstebro, og så har hun to gange været udsendt. Fra mandag er hun tilbage i Holstebro for at give en mere nuanceret billede af det danske beredskab. - For det meste er der nemlig kun fokus på de spættede uniformer, der er kommet til skade, siger hun. Arkivfoto
- Vi vil faktisk hellere blive spurgt om, hvad vi lavede og hvorfor, siger tidligere soldat Ann-Christina Salquist fra Idom om 14 dage lang udstilling.

Holstebro: Når privatpersoner som Ann-Christina Salquist kommer hjem fra ferie under fjerne himmelstrøg, er spørgsmålene ens:

- Alle er interesseret i, hvad man fik at spise, hvad man så, og hvad man lavede.

Når soldater som Ann-Christina Salquist kommer hjem fra krigen i Afghanistan, er spørgsmålene også ens:

- Det er altid: Ok, har du skudt nogen?

- Men vi vil faktisk hellere blive spurgt om, hvad vi lavede og hvorfor. For eksempel om hvordan det er at bo med 11 andre på et lille værelse, siger hun.

Ann-Christina Salquist er 41 år, mor til tre og har gjort tjeneste i 2005 og 2006 i Afghanistan. Mandag er hun tilbage nær barndomshjemmet i Idom, hvor hendes far stadig bor, når hun som projektansvarlig står for den to uger lange udstilling "Gennem Ild & Vand" på Slagteriet.

Gennem udstillinger, foredrag og samvær er håbet at skabe et mere nuanceret billede af alle de danskere, der siden 1948 har været udsendt til krig, kriser og katastrofer. Det gælder soldater men også politi, beredskab, civile og sygepleje.

- Forsvarspolitik er jo røvkedelig. Det interesserer ingen, og vi føler ikke, at det vedkommer os...indtil den dag, hvor alt ikke fungerer, og vi får brug for hjælp. Det italesætter vi. At der er brug for nogen i uniform, siger hun.

Gennem Ild & Vand

Programmet for udstillingen "Gennem Ild & Vand", der foregår på Slagteriet, Produktionshallen, Struervej, Holstebro, strækker sig fra den 13.-16. maj og igen fra den 20.-24. maj. Her er udvalgte dage:

Mandag den 13. maj

Kl. 08:00 - 15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

Kl. 16:00 – 17:30: Officielle åbning ved Ann-Christina Salquist (projektansvarlig), Palle Würtz (lokal veteran), Jydske Dragonregiment og borgmester H. C. Østerby.

Kl. 18:00 – 20:00: To foredrag ved henholdsvis Ann-Christina Salquist og Palle Würtz.

Tirsdag 14. maj:
08:00-15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

15:30-17:00: Åbent for alle - brætspil og socialt samvær

17:00-19:00: Åbent foredrag: Team Veteran - At løbe sammen og styrke hinanden v. Andreas Mathiassen

Tirsdag 21. maj:
08:00-15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

09:00-14:00: JDR kigger forbi med kampvogne

15:30-17:00: Åbent for alle – Kom forbi til brætspil og socialt samvær

17:00-19:00: Åbent foredrag v. Sara La Cour, Forkvinde for foreningen Kvindelige Veteraner – om at være kvinde i Forsvaret

Eliminere katastrofer

Ann-Christina Salquist har siden 2009 arbejdet med veteraner, særligt psykisk tilskadekomne.

- Men efter en årrække med det noget snævre fokus og mødet med den store gruppe af "raske" veteraner, fik jeg ideen om at lade alle veteraner komme til orde, så vi som danskere kan få et større indblik i hverdagen som udsendt, hvorfor vi tager afsted, hvad vi laver derude - og hvad vi fik med hjem, siger hun om udstillingen, som er en forlængelse af projektet ”Udsendt Af Danmark” og nu turnerer rundt i Danmark.

- Jeg tror ikke, at der for eksempel er nogen, der ved, at beredskabsstyrelsen netop har været en måned i Mozambique for at rense vand, og på den måde var med til at eliminere en katastrofe.

Fra mandag og 14 dage frem får man chancen for at blive klogere på det danske beredskab.

0/0
Annonce
Kultur

Lokal sanger med på Grand Prix-holdet: En kæmpestor oplevelse

Kultur

Sidste dag med Kentaurlandsbyen

Kultur

Kilen Rock er klar til to dage, men formanden er blevet overrasket

Kultur For abonnenter

Anne, Sanne og Lis triumferede: Fortræffelig fredagsfest med toptunet trekløver

Forrygende: De 7000 publikummere i Ceres Arena i Aarhus genererer en elektricitet, som forplanter sig ned i halgulvet, allerede inden Anne, Sanne og Lis indtager scenen. Med dette publikum i ryggen kan det ikke gå galt, tænker jeg et par minutter før kampstart. Den forudsigelse viser sig at holde stik. Lyden i arenaen er fremragende (omend til den høje side), bandet spiller nærmest fejlfrit og de tre kvinder, som alles øjne og ører hviler på, leverer ikke mindre end en pragtpræstation. Allerede fra åbningsnummeret, Anne Linnet Bands "You're Crazy", konstaterer jeg, at de tre ikoniske, danske sangerinder synger markant bedre end flertallet af deres jævnaldrende mandlige kolleger. I de første sange er det især Sanne Salomonsens soulede stemme, som imponerer mig. Jeg har ikke hørt hende synge bedre i 15 år. Det er sikkert, selvsikkert og sprudler af determination. Da hun alene på scenen trakterer med "Det er ikke det, du siger", er det svært ikke at få gåsehud i den glohede arena. Ufatteligt, at hun kan proppe så meget nerve og sjæl ind i et nummer, hun må have fremført mange hundrede gange.

Kultur

Sub Festivalen er i gang: - I Holstebro er det sgu cool at være frivillig

Kultur

Forlag sletter 'Lille negerdukke' og andre rim fra Halfdan Rasmussen-bog: - Min far var alt andet end racist

Kultur

Daniel skaber melankolske toner under brobuerne

Annonce