Annonce
Holstebro

Hvorfor ligger der ikke et kæmpe fitnesscenter i stedet for tomme butikker?

- Det er fint, at julemanden kommer, og der kommer én og spiller guitar, men vi skal op på et helt andet niveau. Jeg synes, kommune og ejendomsbesiddere sidder på deres hænder. Hvorfor har man ikke taget torvet ved Kaffeladen og omdannet det til et restaurationstorv hele vejen rundt. Og hvorfor ligger der ikke et kæmpe fitnesscenter i gadeplan i stedet for tomme lokaler, siger detailhandelsspecialist Henrik Libak. Foto: Johan Gadegaard
Der tales meget om krisen i detailhandelen, og nethandel udpeges som den store trygge ulv. Men er den nu også det? Ekspert i butiksformidling udfordrer den gængse forestilling.

Holstebro: Er udlejerne i midtbyen, centerejerne og kommunerne omstillingsparate nok til at tilpasse sig det nye årti i forhold til forbrugernes stærkt ændrede adfærd?

Spørgsmålet rejses af Henrik Libak, grundlægger af Libak Retail, der rådgiver og formidler lokationer til detailhandelen. I Holstebro har han senest hjulpet den svenske kæde, Espresso House, der åbner i den tidligere Fætter BR-butik om en måned.

- Der tales meget om, at detailhandelen er i krise, men vi har aldrig købt så mange sko og så meget tøj og aldrig rejst og gået så meget ud, som vi gør nu. Det er ikke krise, mener Henrik Libak.

Han erkender, at det er gået stærkt på nettet, som i dag sidder på 38 procent af det disponible forbrug, og som i 2019 har fastholdt vækstraten på 13 procent og omsat for 146 milliarder kroner.

- Men det er jo ikke raketvidenskab. Vi har vidst i ti år, at udviklingen ville gå den vej, og så er det klart, at der er krise og står tomme butikker, når kommuner og ejendomsbesiddere har siddet på deres hænder og ikke har udviklet bymidten og sine centre. Man opdager det for sent og reagerer for sent, siger Henrik Libak.

Samtidig har der været en tendens til protektionisme, hvor kommuner har begrænset aflastningscentrene for at beskytte handlen i midtbyen.

- Men Biltema ville aldrig placere sig i midtbyen, så hvorfor begrænse? Så skubber man mere over på nettet, pointerer Henrik Libak.

Annonce

Lav et restaurationstorv

Ifølge detailspecialisten handler det om at indrette sin bymidte, så shopping er en oplevelse. Biografen i Holstebro er et skridt i den rigtige retning.

- Når veninderne går ud og shopper, gør de det ikke alene for at gå ind i ti butikker. De går i butikker, men de sætter sig også ind og får en kop kaffe eller et glas vin, eller går i fitness sammen, i biografen eller prøver noget virtual reality, siger Henrik Libak.

Holstebro har flere tomme lejemål i gågaden, hvordan ville du løse det?

- Det er i hvert fald ikke ved at åbne en fotobutik, for i dag tager folk billeder med deres mobiltelefoner. Men hvorfor har man ikke taget hele torvet ved Kaffeladen og omdannet det til et restaurationstorv hele vejen rundt. Og hvorfor ligger der ikke et kæmpe fitnesscenter på 1500 kvadratmeter i stueplan i gågaden i stedet for tomme butikker. Et center, hvor unge kommer og går og åbner vinduer. Det ville øge kundegennemstrømningen, foreslår Henrik Libak.

Er servicen blevet bedre?

Butikkerne må dog også kigge indad. Det er et problem, at mange tøjbutikker ser ud som for 25 år siden og ikke har koblet nethandel på deres fysiske butik, mener Henrik Libak:

- Man kan spørge: Er servicen blevet bedre, mens nethandlen er taget til - det vil jeg vurdere, at den ikke er. Det er alvorligt, for vi skal holde på vores kunder ved at give en service ud over det sædvanlige - altså alt det nettet ikke kan.

Hans pointe, er at folk gerne vil handle i de fysiske butikker, hvis der er god service, hvis priserne er de rigtige, og udvalget er der.

- Kan udvalget ikke skaffes i butikken på 100 kvadratmeter - måske er der fem par Lloyd sko, som kunden kan prøve - så skal de have en stor skærm stående i forretningen, der viser hele bagkataloget med 1000 par sko. Det kunne man jo også prøve i Holstebro. Jeg er bange for, at hvis tøjbutikkerne ikke formår at udvikle sig, så ender de som fotobutikkerne, siger Henrik Libak.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce