Annonce
Debat

Hvorfor bruger Region Midt ikke paramedicinere som supplement til akutlægebilerne?

Arkivfoto: Michael Bager

Læserbrev: Af Jonas Govaerts Nielsen, ambulancebehandlerelev og bestyrelsesmedlem, og Morten Lindkvist, talsperson, Dansk Præhospital Selskab:

TvMidtVest og Dagbladet Holstebro/Struer har den seneste tid vist indslag og skrevet om, at der er problemer med at få speciallæger nok til at bemande akutlægebilerne i Ringkøbing, Holstebro og Lemvig.

Årsagerne kan være mange. Efterslæb efter Covid19 pandemien, stort pres på hospitalerne og/eller en stigende mangel på speciallæger. Det faktum at Region Midt har ti akutlægebiler der skal bemandes, udover AMK og Akutlægehelikopterne spiller naturligvis også en rolle i en tid hvor manglen på speciallæger i anæstesi er forsat stigende.

Annonce

De yngre læger vil naturligvis gerne holde fridage og ferie med familien, og mange af dem lægger i forvejen ekstra timer på sygehusene i en i forvejen presset hverdag.

Paramedicineren vil i mange tilfælde kunne hjælpe borgerne i det vestjyske, indtil ambulancen ankommer, eller i samarbejde med ambulancen som et supplement indtil en anden akutlægebil kan nå frem.


En akutlægebil er altid bemandet med en akutlæge og en lægeassistent. I de fleste tilfælde er lægeassistenten uddannet paramediciner, en uddannelse som også kan bruges til at bemande et én-mands betjent køretøj, det som er kendt som en akutbil. Derfor undrer det Dansk Præhospitalt Selskab, at Region Midt vælger at sende paramedicinere hjem fra de vagter, hvor det ikke er muligt at skaffe læger til akutlægebilen.

Paramedicineren vil i mange tilfælde kunne hjælpe borgerne i det vestjyske, indtil ambulancen ankommer, eller i samarbejde med ambulancen som et supplement indtil en anden akutlægebil kan nå frem. Ud over at det kan virke som spild af ressourcer, der muligvis kunne komme borgerne i det vestjyske til gode, så er det til stor frustration for den enkelte paramediciner, som i stedet for at være til stede for borgerne, sine kolleger og det øvrige beredskab, bliver sendt hjem, når det ikke er muligt at skaffe en akutlæge.

Det står i kontrast til Region Midts målsætning om at uddanne et stort antal paramedicinere.

Det er vigtigt at forstå at paramedicineren ikke kan tilbyde den samme specialiserede behandling som en akutlægebil, behandlingstilbud som i enkelte tilfælde kan være afgørende. Paramedicineren kan dog tilbyde højt specialiseret akutbehandling, og i de nævnte eksempler taler man ikke om at erstatte akutlægen, men sikre et godt tilbud til borgerne, når det ikke er muligt at bemande akutlægebilerne med en akutlæge.

Dansk Præhospital Selskab mener, at en veluddannet paramediciner med minimum otte års kombineret uddannelse og erfaring, må være et meget bedre tilbud til akut syge borgere end den valgte løsning, hvor der hverken sendes akutlæge og lægeassistent eller en paramediciner som støtte til ambulancen.

I Region Nord, Region Syd og Region Sjælland har de mange års erfaring med at anvende paramedicinerens ekstra kompetencer indenfor blandt andet avanceret hjertestopbehandling, livstruende allergiske reaktioner, behandling af livstruende hjertearrytmier, behandling af traumepatienter med pågående blødning og flere andre alvorlige tilstande.

Ved alle livstruende tilstande vil den vigtigste hjælp ofte være et ekstra sæt hænder til behandlingen, som supplement til ambulancen. I de tre nævnte regioner bliver paramedicinerne brugt til bemanding af akutbiler, som supplement til akutlægebilerne.

Dansk Præhospital Selskab undrer sig over denne beslutning og mener, at det er ærgerligt ikke at udnytte disse kompetencer til at hjælpe borgerne, i de tilfælde hvor akutlægebilen ikke kan bemandes. Paramedicineren er uddannet til og eksamineret i at arbejde selvstændigt, og til i nogle tilfælde at stå alene indtil ambulancen ankommer. Region Midt vil hurtigt kunne omstille deres setup og sikre at en lille gruppe af deres paramedicinere, vil kunne hjælpe i tilfælde, hvor akutlægebilen er ude af drift. På den måde vil borgerne i Vestjylland stadigvæk være garanteret hurtig og avanceret behandling.

Annonce
Holstebro

Når Jette er på arbejde er mundbindet frivilligt, men når hun skal handle i selvsamme butik, skal hun tage det på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sosu-elever frustrerede over fraværs-regler: Ikke fair, at vi kan blive smidt ud for fravær, vi ikke selv kan gøre for

Sport For abonnenter

Næsten alt var til salg da Bjarne åbnede dørene til værkstedet: Et slaraffenland for folk med benzin i blodet

Struer

Nu går slutspurten ind - en ny centerleder skal på plads, og feltet ser godt ud: - Jeg er optimist

Holstebro

VIDEO - det er fuldstændig vildt: Samme gymnasium gik hjem med guld, sølv og bronze

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Erhverv For abonnenter

Henrik fik en meget stor overraskelse, da han skulle redde firmaet: - Vi sidder på en skattekiste af klassisk dansk design

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Holstebro

Video: Pernille er tre lektioner fra at blive smidt ud af Sosu-skolen - hvad er der lige gået galt?

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Holstebro

Lange straffe til tyve: Kastede fire kilo tungt elektronik på patruljevogn i høj fart

Annonce