Annonce
Debat

Hvordan prioriterer de generationsforureningerne?

Bjarne Hansen. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: Inden for politik - særlig miljøpolitik, er der mange gange stor forskel på det, politikerne siger og det, de gør.

Det ses ikke mindst nu i debatten omkring generationsforureningerne.

Intet politisk parti tør indrømme i disse grønne tider, at de helst ser alle generationsforureningerne hen, hvor pebret gror.

Derfor ser vi i dag den store forskel på det, politikerne siger – bag lukkede døre - og det, de siger ude i offentligheden.

Den største hindring for en oprensning af de ti generationsforureninger er, at de tre største, dyreste og højest prioriterede af forureningerne ligger på Harboøre Tange.

Harboøre Tange ejes af staten og har siden 1952 været et sted, hvor man smed sit giftaffald i naturen, hvor adgang til hav og fjord har været en selvfølge - ikke mindst for opblanding og fortynding af kemifabrikken Cheminovas spildevand.

Senere skulle det vise sig at adgangen til hav og fjord også var yderst effektiv for udsivning – og dermed "oprensning" – af de gamle forureninger, som i dag ligger i Harboøre Tanges sandede jorde.

Efter devisen: Her går det godt, hvis bare vi lader være med at rode i forureningen og holder vores kæft. Så vil giftaffaldet med tiden forsvinde ud i det marine miljø.

Vi ser denne indstilling til forureningen på Harboøre Tange ved at miljøministeren nu to gange har bedt regionerne om en anden prioriteringsliste end den, de præsenterede sidste år (2019) til finanslovsforhandlingerne. De siger det ikke i ord, men i handling - derfor vil miljøministeren gentagende gange have ændret prioriteringslisten, som regionerne siger ikke er en prioriteringsliste, men blot en liste over de ti store forureninger.

Regionerne ændrer dog troskyldigt på deres næste udspil ved at smide den største forurening, Rønland (den nuværende fabriksgrund) samt dyreste (mindst 1.040.000.000 kroner) oprensning, overhovedet, nederst i deres næste udspil. Men det var stadig ikke tilfredsstillende for miljøministeren.


Jeg ved godt, at jeg ikke må sige det, men det her drejer sig om at tilfredsstille flest mulige vælgere for mindst muligt penge. Ikke så meget om at få ryddet op i den værste forurening.

Bjarne Hansen


Et fingerpeg om, hvad der foregår, kan ses ved, at Himmark Strand pludselig er blevet nr. 5 på listen. Himmark er Danfoss, som selv – i modsætning til Cheminova – har tilbudt at betale en stor del af oprydningen.

Harboøre Tange skal højst sandsynligt helt ud af ligningen, før det er tilfredsstillende for den siddende regering.

Jeg ved godt, at jeg ikke må sige det, men det her drejer sig om at tilfredsstille flest mulige vælgere for mindst muligt penge. Ikke så meget om at få ryddet op i den værste forurening.

En anden god begrundelse for at regeringen ønsker Harboøre Tange ud af ligningen er, at de tre forureninger på Harboøre Tange udgør over halvdelen af det samlede beløb for en oprensning af de ti generationsforureninger - nemlig 1.540.000.000 kroner af den samlede oprydnings pulje på 2.700.000.000 kroner.

Det gør det heller ikke nemmere for en oprydning, at et flertal i byrådet i Lemvig Kommune – uagtet den kontinuerlige udsivning til det omgivende miljø - ikke ønsker forureningen fjernet, men vil bruge den til forsøg for at lokke nye forurenede virksomheder til området. Hvilket man må sige er lykkes, da Fortum nu er ved eller har etableret sig på Rønland i en af Cheminovas gamle bygninger. I første omgang ikke for at rense generationsforureninger, men for at servicere Cheminova.

Hvad er det egentlig for en beregningsmodel, som regeringen bruger, når de ønsker Harboøre Tange ud af ligningen – det ser vi på næste gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce