Annonce
Struer

Hvordan lyder Limfjorden mon, hvis man ligger på bunden af den?

Sådan ser det ud, når man bliver sat til at lave sin egen undervandsmikrofon i 8.D på Limfjordsskolen i Struer. Foto: Johan Gadegaard
Denne måned byder på en hel række lydworkshops, hvor skoleelever både har fået lov at lege og lære noget. Bag forløbene står Struer Bibliotek og Lydens By.

Struer: Der har i løbet af maj været afholdt en række forskellige lyd-workshops for folkeskoleelever i Struer Kommune.

Det har der i forbindelse med den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, hvor temaet i år er lyd. Bag de lokale workshops, hvor den sidste afholdes i den kommende uge, står Struer Bibliotek og Lydens By.

Under titlen "Liv og Lyd" er der kørt to forskellige forløb, som begge tager udgangspunkt i lyd som et biologisk og fysisk fænomen.

Det ene, som blandt andet løb af stablen torsdag i denne uge på Limfjordsskolen, handler om lyd under vand, for hvordan lyder fjorden for eksempel, hvis man lægger sig på bunden af den?

Det har en række elever i 7. og 8. klasse forsøgt at finde svar på ved i første omgang selv at skulle bygge deres egne undervandsmikrofoner - også kaldet hydrofoner - for så at teste dem i Limfjorden.

- Det er gået super godt. De har bare været på og syntes, at det har været skidesjovt samtidig med, at de har lært noget, fortæller Jesper Lundager fra Lydens By.

Det er gået super godt. De har bare været på og syntes, at det har været skidesjovt samtidig med, at de har lært noget.

Jesper Lundager, Lydens By.

De syngende planter

Eleverne skal selv lodde, lime og lytte i workshopsene, for der er ifølge Lydens By masser af læring i, hvordan en mikrofon, højttalere, elektronik generelt og lydbølger virker.

Workshopsene er med andre ord en dag, hvor både finmotorik, naturteknik, biologi og sansning mødes.

Det andet forløb med workshops har i denne omgang handlet om syngende planter. Der har været afholdt en række workshops for 2. klasse elever, som har fået lov til at opleve, hvordan man kan få planter til at synge og spille musik.

Begge dele kan man høre eksempler på i Lydbænken i Struer, som er at finde bag byens rådhus.

- Eleverne er bare gået i gang i begge workshops og har fået lov til at lege. Planen er nu, at vi vil udvikle lidt på, hvordan vi kan komme til at arbejde med det her på hele skoleområdet, fortæller Jesper Lundager.

Der vil også igen til efteråret være lydworkshops, hvor der skal laves lydfortællinger, lyder det fra Lydens By.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce