Annonce
Struer

Hvordan lyder Limfjorden mon, hvis man ligger på bunden af den?

Sådan ser det ud, når man bliver sat til at lave sin egen undervandsmikrofon i 8.D på Limfjordsskolen i Struer. Foto: Johan Gadegaard
Denne måned byder på en hel række lydworkshops, hvor skoleelever både har fået lov at lege og lære noget. Bag forløbene står Struer Bibliotek og Lydens By.

Struer: Der har i løbet af maj været afholdt en række forskellige lyd-workshops for folkeskoleelever i Struer Kommune.

Det har der i forbindelse med den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, hvor temaet i år er lyd. Bag de lokale workshops, hvor den sidste afholdes i den kommende uge, står Struer Bibliotek og Lydens By.

Under titlen "Liv og Lyd" er der kørt to forskellige forløb, som begge tager udgangspunkt i lyd som et biologisk og fysisk fænomen.

Det ene, som blandt andet løb af stablen torsdag i denne uge på Limfjordsskolen, handler om lyd under vand, for hvordan lyder fjorden for eksempel, hvis man lægger sig på bunden af den?

Det har en række elever i 7. og 8. klasse forsøgt at finde svar på ved i første omgang selv at skulle bygge deres egne undervandsmikrofoner - også kaldet hydrofoner - for så at teste dem i Limfjorden.

- Det er gået super godt. De har bare været på og syntes, at det har været skidesjovt samtidig med, at de har lært noget, fortæller Jesper Lundager fra Lydens By.

Annonce

Det er gået super godt. De har bare været på og syntes, at det har været skidesjovt samtidig med, at de har lært noget.

Jesper Lundager, Lydens By.

De syngende planter

Eleverne skal selv lodde, lime og lytte i workshopsene, for der er ifølge Lydens By masser af læring i, hvordan en mikrofon, højttalere, elektronik generelt og lydbølger virker.

Workshopsene er med andre ord en dag, hvor både finmotorik, naturteknik, biologi og sansning mødes.

Det andet forløb med workshops har i denne omgang handlet om syngende planter. Der har været afholdt en række workshops for 2. klasse elever, som har fået lov til at opleve, hvordan man kan få planter til at synge og spille musik.

Begge dele kan man høre eksempler på i Lydbænken i Struer, som er at finde bag byens rådhus.

- Eleverne er bare gået i gang i begge workshops og har fået lov til at lege. Planen er nu, at vi vil udvikle lidt på, hvordan vi kan komme til at arbejde med det her på hele skoleområdet, fortæller Jesper Lundager.

Der vil også igen til efteråret være lydworkshops, hvor der skal laves lydfortællinger, lyder det fra Lydens By.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce