Annonce
Danmark

Hvordan kunne flere hundrede få lov at stimle sammen til Yahya Hassans begravelse?

Loven blev overholdt til Yahya Hassans begravelse, konstaterer politiet. Men deltagerne gik og stod tættere på hinanden end godt var - set fra et smittemæssigt perspektiv, siger professor. Med tilføjelsen: "Men det var jo en begravelse". Foto: Axel Schütt
Forsamlingsforbud. Afstandskrav. Hvordan harmonerer det med, at flere hundrede deltagere onsdag stod skulder ved skulder på Vestre Kirkegaard, da Yahya Hassan skulle begraves.
Annonce

AARHUS: Underligt så det umiddelbart ud.

Mens danskerne har forbud mod at forsamle sig flere end 10 personer både indendørs og udendørs, stimlede flere hundrede mennesker tirsdag sammen på den muslimske gravplads på Vestre Kirkegaard, da Yahya Hassan blev begravet.

Nogle af deltagerne stod ganske tæt. Ja, nogle af dem rørte sandsynligvis hinanden.

Alligevel udstak politiet, som diskret var til stede, ikke en eneste bøde.

Hvordan kan det være?

Det har fungerende politiinspektør ved Østjyllands Politi, Gert Bisgaard, en forklaring på.

- Bisættelser og begravelser i det fri er undtaget forbuddet mod at forsamle sig flere end 10 personer, siger han og fortsætter:

- I det fri må der i princippet være lige så mange deltagere, som det skal være.

Begravelser og bisættelser i det fri er undtaget forbuddet mod at forsamle sig flere end 10 personer. Deltagerne bør dog ifølge Kirkeministeriet følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer om at holde afstand. Foto: Axel Schütt
Annonce

Fire kvadratmeter til hver deltager

Men hvad nu, hvis gæsterne til en begravelse eller bisættelse inviteres med ind i en kirke eller moske? Hvilke regler gælder så?

- Hvis besættelsen eller begravelsen foregår inden døre, skal der overholdes en række krav. Deltagerne skal holde passende afstand, og der skal være minimum fire kvadratmeter gulvareal pr. deltager, siger Gert Bisgaard.

- Det betyder, at der maksimalt er adgang for 100 personer, hvis arealet i den religiøse institution er 400 kvadratmeter, tilføjer han.

Til udendørs begravelser og bisættelser gælder ifølge Kirkeministeriet ikke andre regler, end at deltagerne bør følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer om at holde afstand.

Og det må de have gjort. Til Yahya Hassans begravelse overvejede ordensmagten i hvert fald på intet tidspunkt at gribe ind, fordi deltagerne stod for tæt, siger Gert Bisgaard.

Annonce

Øget risiko for smitte

På den måde så alle regler ud til at have været overholdt til Yahya Hassans begravelse.

Noget andet er, om det ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv kan forsvares med så mange mennesker forsamlet på så lille en plads.

Søren Riis Paludan, professor i virus og vacciner ved Aarhus Universitet, har set billeder fra begravelsen.

- Folk står tæt. Også tættere end godt er set ud fra et infektionsmæssigt perspektiv, og selvfølgelig er der i en sådan situation en øget risiko for at blive smittet, siger han.

Men i nogle situationer er verden andet end coronavirus, mener professoren.

- Der er jo en, der er død, siger han.

- Du mener: Ja, der er en øget risiko for at blive smittet i den slags situationer. Men nogle situationer er så vigtige for mennesker, at vi kan blive nødt til at tage chancer?

- Ja, det er det, jeg mener. Der findes situationer i livet, der kan være vigtigere end alt andet. Som for eksempel, når der er tale om død og begravelse, siger professoren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce