Annonce
Holstebro

Flisearbejde trækker ud: Gravemaskiner stødte på overraskelser

Renoveringen af flisebelægningen på bagsiden af rådhuset bliver først færdigt midt i november. Det er godt fem måneder efter, at den første flise blev pillet op. Foto: Johan Gadegaard
Flisearbejdet bag Holstebro Rådhus bliver både dyrere og kommer til at tage længere tid.

Holstebro: Med belægningsarbejdet bag Holstebro Rådhus er det lidt, som når en grundejer tager hul på en renovering af 70’er parcelhuset. Det kan gribe om sig, fordi man undervejs finder noget, man slet ikke havde regnet med.

Det ved Jørgen Kamp Hansen, ingeniør i anlæg og byggemodning, Holstebro Kommune, alt om.

- Det har ikke bare været at tage de gamle fliser op og lægge nye, siger Jørgen Kamp Hansen, der da også har fået flere spørgsmål om, hvorfor det tager så lang tid. Listen af forklaringer er lang.

For det første er hele drænsystemet blevet skiftet, og 70 centimeter jord under hele belægningen på i alt 1800 kvadratmeter er udskiftet.

- Bunden var meget dårlig, og inden vi lægger nye fliser, skal vi sikre os en stabilitet, så vi ikke får de samme problemer igen. Den gamle belægning var meget ujævn, så man risikerede at falde, siger Annette Vognbjerg, afdelingsleder i trafik og park.

Når så meget jord skal køres væk fra et område, der ligger inde midt i byen, så tager det også markant længere tid, end hvis det foregik på en åben mark.

- Her er det meget sværere at komme til og fra. Der kan kun køre én maskine ad gangen, og vi skal bakke ud, fortæller projektleder Jørgen Kamp Hansen.

I alt der bortkørt cirka 100 vognlæs jord og tilkørt omkring 100 vognlæs stabilgrus og sand.

Annonce

Olieforurening og en gammel vej

Men det er ikke kun jordarbejdet, der har været ekstra bøvlet. Det har også været sværere at sætte de nye dræn, fordi der har ligget en masse kabler i jorden, og kablerne har ligget højere end forventet. Det er blandt andet kabler til el, fiber og TDC.

Derudover er entreprenørmaskinerne stødt på en olieforurening, hvor der skulle tages prøver, forureningen indkranses og et par kubikmeter jord køres væk.

Dernæst dukkede en gammel vej op, og man skulle have sorteret jord og asfalt fra.

Så kom en gammel betongrav til syne, som ingen kendte noget til - heller ikke funktionen i sin til. Den skulle hakkes væk.

Og endelig som den sidste overraskelse er man stødt på nogle skjulte tagnedløb, som kom ud fra rådhusbygningen og blev ført ned i kloakken. De skal føres over i det nye afvandingssystem.

- Det eneste, vi ikke er stødt på, er noget til museet, konstaterer projektlederen.

De mange komplikationer betyder, at arbejdet bliver tre uger forsinket. De første fliser blev pillet op i uge 22, og den sidste flise lægges ifølge den nye tidsplan med udgangen af uge 45.

Arbejdstimer og jord

Hvor meget dyrere bliver renoveringen?

- Vi afsætter altid penge til uforudsete udgifter, så de ekstra timer, der er løbet på, vil kunne indeholdes inden for bevillingen, siger Jørgen Kamp Hansen, ingeniør i anlæg og byggemodning.

Byrådet har bevilget 2,2 millioner kroner til renoveringen af belægningen ved rådhuset.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er bare kaos

Nu nærmer tiden sig, hvor de skal til at findes en afgørelse på Brexit i Storbritannien, og man kan jo kun konstatere, at der stort set er kaos i det politiske system i det britiske parlament. Sjældent har en parlamentarisk uoverskuelig situation været udstillet så tydeligt, som det sker i øjeblikket, og det kan godt være, at debatterne i Underhuset er særdeles underholdende. Men konstruktive er de under ingen omstændigheder, og der er tilsyneladende ingen, der føler et ansvar for at finde en demokratisk afgørelse. Det kunne hænge sammen med det valgsystem med kun én vinder i hver valgkreds, som man praktiserer i det britiske, og det gør, at der er kold luft mellem partier og kandidater. Det er i en en sådan situation, man priser sig lykkelig for det danske demokrati, hvor vi da kan komme ud for meget, der giver politiker-lede. Men der findes som regel altid en forhandling og en løsning. Her hjælper det, at der er en god tone mellem politikere og partier, så selv om tonen kan - og skal - være skarp, så er der respekt for hinandens synspunkter, og der er venskaber på tværs af partiskel. Ja, det siges jo, at de værste politiske fjender, man har, de kommer fra ens eget parti, fordi man kæmper om de interne positioner. Det har vi jo været vidner til her efter valget, når vi lige kigger på Venstre. Det vigtige for Danmark og EU er, at det britiske kaos ikke breder sig til kontinentet. Så længe briterne ikke kan blive enige, så er det vel ok at udskyde Brexit endnu en gang. Men det er ikke en sjov situation for danske virksomheder og ikke mindst fiskere, at vi stå i denne situation, hvor man nødvendigvis må forberede sig på noget, man ikke ved, hvor ender. Som du kunne læse i vores søndagsavis, så er den helt gal for fiskerne, da de om få uger kan være forment adgang til britiske farvande, hvor en stor del af fiskeriet foregår. Det giver kamp om de resterende fiskepladser og indtægtsnedgang.

Annonce