Annonce
Holstebro

Flisearbejde trækker ud: Gravemaskiner stødte på overraskelser

Renoveringen af flisebelægningen på bagsiden af rådhuset bliver først færdigt midt i november. Det er godt fem måneder efter, at den første flise blev pillet op. Foto: Johan Gadegaard
Flisearbejdet bag Holstebro Rådhus bliver både dyrere og kommer til at tage længere tid.

Holstebro: Med belægningsarbejdet bag Holstebro Rådhus er det lidt, som når en grundejer tager hul på en renovering af 70’er parcelhuset. Det kan gribe om sig, fordi man undervejs finder noget, man slet ikke havde regnet med.

Det ved Jørgen Kamp Hansen, ingeniør i anlæg og byggemodning, Holstebro Kommune, alt om.

- Det har ikke bare været at tage de gamle fliser op og lægge nye, siger Jørgen Kamp Hansen, der da også har fået flere spørgsmål om, hvorfor det tager så lang tid. Listen af forklaringer er lang.

For det første er hele drænsystemet blevet skiftet, og 70 centimeter jord under hele belægningen på i alt 1800 kvadratmeter er udskiftet.

- Bunden var meget dårlig, og inden vi lægger nye fliser, skal vi sikre os en stabilitet, så vi ikke får de samme problemer igen. Den gamle belægning var meget ujævn, så man risikerede at falde, siger Annette Vognbjerg, afdelingsleder i trafik og park.

Når så meget jord skal køres væk fra et område, der ligger inde midt i byen, så tager det også markant længere tid, end hvis det foregik på en åben mark.

- Her er det meget sværere at komme til og fra. Der kan kun køre én maskine ad gangen, og vi skal bakke ud, fortæller projektleder Jørgen Kamp Hansen.

I alt der bortkørt cirka 100 vognlæs jord og tilkørt omkring 100 vognlæs stabilgrus og sand.

Annonce

Olieforurening og en gammel vej

Men det er ikke kun jordarbejdet, der har været ekstra bøvlet. Det har også været sværere at sætte de nye dræn, fordi der har ligget en masse kabler i jorden, og kablerne har ligget højere end forventet. Det er blandt andet kabler til el, fiber og TDC.

Derudover er entreprenørmaskinerne stødt på en olieforurening, hvor der skulle tages prøver, forureningen indkranses og et par kubikmeter jord køres væk.

Dernæst dukkede en gammel vej op, og man skulle have sorteret jord og asfalt fra.

Så kom en gammel betongrav til syne, som ingen kendte noget til - heller ikke funktionen i sin til. Den skulle hakkes væk.

Og endelig som den sidste overraskelse er man stødt på nogle skjulte tagnedløb, som kom ud fra rådhusbygningen og blev ført ned i kloakken. De skal føres over i det nye afvandingssystem.

- Det eneste, vi ikke er stødt på, er noget til museet, konstaterer projektlederen.

De mange komplikationer betyder, at arbejdet bliver tre uger forsinket. De første fliser blev pillet op i uge 22, og den sidste flise lægges ifølge den nye tidsplan med udgangen af uge 45.

Arbejdstimer og jord

Hvor meget dyrere bliver renoveringen?

- Vi afsætter altid penge til uforudsete udgifter, så de ekstra timer, der er løbet på, vil kunne indeholdes inden for bevillingen, siger Jørgen Kamp Hansen, ingeniør i anlæg og byggemodning.

Byrådet har bevilget 2,2 millioner kroner til renoveringen af belægningen ved rådhuset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

75-årig omkommet i drukneulykke

Leder For abonnenter

Lad briterne komme ud og lad os komme videre

Fredagens fintælling efter parlamentsvalget i Storbritannien torsdag kunne umuligt rokke ved den overbevisende sejr til Boris Johnson og hans konservative parti. Absolut flertal i Underhuset betyder, at briterne og resten af EU nu sandsynligvis endelig kan komme videre. Brexit bliver en realitet inden udgangen af januar. Det er briternes valg - først ved brexit-afstemningen for tre år siden - og nu igen ved at give de politikere, som lover en hurtig afklaring, et klart flertal. Udtrædelsen af EU er grundlæggende en sørgelig beslutning, som giver både briterne alle os andre masser af udfordringer. Men det er også en demokratisk beslutning, og det skal man selvfølgelig respektere. Tilbage står kun at få det til at ske. Uanset om man er tilhænger eller modstander af EU - eller for eller imod briternes ønske om at forlade samarbejdet - kan man nu glæde sig over udsigten til at slippe ud af det tåbelige ingenmandsland, det internationale samarbejde har befundet sig i alt for længe. Også her i området har især erhvervslivet sukket efter en afgørelse. Den ser nu ud til at være faldet, og vi kan alle sammen begynde at indrette os efter fremtiden. Briternes beslutning har store konsekvenser for fiskeriet og for de virksomheder, der eksporterer til området. Men det får også indflydelse på danske virksomheder, som arbejder inden for samme område, som britiske eksportvirksomheder. Blandt andet inden for landbruget handler det derfor nu om at udnytte de ekstra muligheder, som brexit skaber. Hvis briterne får sværere ved at eksportere til EU, åbner det muligheder for, at andre kan få en større bid af kagen. En fornuftig samarbejdsaftale bliver afgørende for briterne, mens den i sidste ende næppe kommer til at rokke meget ved den enkelte danskers hverdag. For erhvervslivet handler det mest af alt om stabilitet, og den har vi nu udsigt til for første gang i flere år.

112

Kiosk ramt af indbrud

Annonce