Annonce
Holstebro

Hvis Råsted-farm går fra mistanke til smittet: 18-20 avlere vil blive hevet med i faldet

Timingen, i forhold til hvornår mistanke om coronasmitte har ramt i Råsted, kan vise sig at være gunstigere end i Nordjylland. Fødevarestyrelsen har søndag sat aflivningen af mink med antistoffer på standby. Foto: Morten Stricker
"Det er hamrende alvorligt", siger Holstebro Minkfodercentrals formand om situationen her én uge, før pelssæsonen begynder.

Holstebro: Hvis den minkfarm i Råsted, der lige nu er under mistanke for coronavirus, konstateres positiv, vil det berøre hver 10. af områdets avlere.

Det har Holstebro Minkfodercentral regnet sig frem til - og under forudsætning af, at Fødevarestyrelsen fastholder sin nuværende aflivningsstrategi, hvor også alle raske dyr i en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm skal slås ned.

- Det vil berøre 14 af vores avlere -  derudover også 3-5 af avlerne, der hører under Minkfoderfabrikken i Lemvig, siger Thomas Rosenkilde Sørensen, direktøren for Holstebro Minkfodercentral, der har 128 medlemmer.

Annonce

Han tilføjer:

- For Holstebro-avlerne er det farme, der ligger i området fra Råsted, op mod Nr. Felding, og ud mod Ringkøbingvej, Idom, Ulfborg Kirkeby, Vemb, Bur og Naur.

Ved alle former for sygdomme i minkbesætninger tager fodercentralen dens forholdsregler.

- Vi gør det, at bilen kører sidst til den sygdomsramte farm, og det næste, der sker, er, at vi kører direkte hjem og vasker og desinficerer bilen. Det gør vi også ved mistanke om smitte, siger formand Birger Primdahl, Holstebro Minkfodercentral.

En uge til pelstid

Holstebro er den kommune i landet, som har flest minkfarme - 112 farme i alt.

- Det er hamrende alvorligt, og når vi kigger bagud, forventer vi ikke, at det er det sidste. Derfor synes jeg, det er rigtigt uoverskueligt - så tæt på pelstid, som det er. Vi begynder at pelse i næste uge, og tanken om bare at destruere så flotte, fine og sunde og raske mink indenfor zonen virker helt meningsløst, siger Birger Primdahl.

Han sætter dog sin lid til, at der kan være en opblødning på vej fra myndighederne efter et massivt pres fra branchen, folketingspolitikere og en række jyske borgmestre.

Fødevarestyrelsen bremsede søndag en planlagt aflivning af en besætning i Nordjylland, hvor der blev konstateret smitte i august, og hvor dyrene i den mellemliggende periode har dannet antistoffer.

Til avisen Nordjyske skriver Fødevarestyrelsen i en mail: "Vi arbejder på at afklare, hvordan vi kan håndtere besætningen, som er testet fri for covid-19."

Både Karsten Lauritzen (V) og Bjarne Laustsen (S) har været ude at sige, at de ikke er tilhængere af aflivning af raske dyr og nævner isolation af farme som et muligt alternativt.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce