Erhverv

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Bagermester Michael Bek Madsen har nu fuldstændig opgivet sin butik i Ulfborg, der er hårdt ramt af rotter. Foto: Johan Gadegaard
Michael Bek Madsen, som i dag genåbner sin bagerbutik på Ølbyvej i Struer, har været igennem et forløb med både rotter og konkurs. Nu sætter han ord på sin situation og fremtid, der kommer til at tage udgangspunkt i Ringkøbing.

Ulfborg/Struer: Meget er sket, siden bagermester Michael Bek Madsen i maj 2017 stod over for at skulle udleve sin helt store drøm om at bygge et nyt bageri med produktion og butik med drive in-funktion i Struer.

Han producerede dengang sit brød i Hvidbjerg på Thyholm, men i lokaler, som ifølge ham selv var nedslidte. Der skulle laves gulv, vægge og loft, og bagermesteren forklarede til avisen, at det ville ende i næsten samme pris som at bygge et helt nyt bageri.

Fødevaremyndighederne havde dengang peget på en række af ændringerne og sat en deadline for, hvornår de skulle være udført. Det var derfor en lettelse for Michael Bek Madsen, da byrådet i Struer nikkede til lokalplan 335, og han så ud til at kunne komme i gang med sit nybyggeri.

Det kom han aldrig, og da avisen møder ham, er det i privaten til det nu tomme og lukkede bageri i Ulfborg.

- Den aftale, vi havde med både bank, kreditforening og dem, der skulle bygge for os, holdt ikke helt, så vi var nødt til at gøre noget andet, forklarer Michael Bek Madsen.

Det har ikke været særligt sjovt, og det har givet søvnløse nætter. Det har virkelig kørt hårdt på.

Michael Bek Madsen, bagermester, Ulfborg/Ringkøbing

Rotterne flygtede

Det andet blev, at Michael Bek Madsen flyttede sin produktion og sig selv til Ulfborg.

Det skete i januar 2018, og i marts samme år slog han dørene op til "Bageren på Holmegade". Inden åbningen brugte han ifølge eget udsagn 3,2 millioner kroner på at bygge om i det, der også tidligere havde været bageri og butik.

- Vi fik lavet en ny butik, renoveret bageriet med nyt kloaksystem, nye gulve, forskellige skader blev istandsat, der blev sat nye ovne op samt nyt køl og frost, fortæller Michael Bek Madsen:

- Vi har også renoveret privaten med nyt køkken, badeværelse og stue. Rotterne havde ødelagt alt herinde. Under hele ombygningen flygtede de fra bageriet og op i privaten.

Bagermesteren forklarer, at han ikke var klar over, at der var rotter i byggeriet, da han købte bageriet i Ulfborg

- Vi kunne ikke se, at der var rotter, da vi var ude at se på det.

Efter opdagelsen af skadedyrene måtte Michael Bek Madsen igen træffe en af de store beslutninger. Skulle han kaste håndklædet i ringen, før det hele var begyndt, eller fortsætte?

Stop eller fortsæt

Bagermesteren valgte det sidste og tog kampen op mod rotterne.

- Dengang tænkte vi, at det "bare" var en strejfer, der var kommet ind, fordi det havde stået stille så længe, men det var ikke bare en enkelt, forklarer han:

- Da håndværkerne gik hernede, og de en mandag morgen kom - efter der ikke havde været nogen i bygningen om søndagen - sad der 12 rotter på den maskine, de brugte til at grave med.

Her ville mange formentlig så have sagt stop, men:

- Jeg havde jo købt ovne og ting og sager, vi havde sat en deadline for åbningen, og butikken var sådan set ved at være færdigrenoveret, forklarer Michael Bek Madsen.

Alt blev derfor i stedet gået igennem.

- Vi gjorde alt muligt for at få dem ud i forbindelse med renoveringen. Frem for, at der kun var én rottespærre i, som det foreskrives af myndighederne, blev der sat fire i, så de både var i overfladevand og i kloakvand, siger bagermesteren:

- Der blev gravet rundt i hele bageriet og lagt 15 centimeter ren beton under det nye gulv, så vi var sikre på, at der ikke ville kunne komme rotter ind i bygningen, men det er der så kommet alligevel.

I alt 22 rotter er der blevet fanget i bageriet i Ulfborg, men der er lang vej endnu. Foto: Johan Gadegaard

Har fanget 22

Michael Bek Madsen forsikrer om, at der ingen spor var af rotter, da han efter renoveringen gik i gang med produktionen i Ulfborg.

- Nu er de i hulmure, rundt omkring i bageribygningen og i loftrummet, og så render de ned eller hopper ned fra fryserummet - eller kommer op nedefra og render på gulvet, fortæller han:

- Fælderne flytter de bare, som det passer dem. De er blevet vant til dem, så vi har et skadedyrsfirma til at komme forbi i dag (i fredags, red.) med nogle andre.

Hvor mange rotter, der er i bygningen, vides ikke.

- Indtil videre har vi fanget 22, men hvis man bare står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost. De er oppe i loftrummet. Det er et hulrum på cirka seks centimeter, forklarer Michael Bek Madsen:

- Loftet og alle ydermure skal pilles ned, og alt gulv skal pilles op, for at kunne bekæmpe dem fuldstændigt.

Konkursen

Produktionen i Ulfborg blev indstillet i begyndelsen af februar i år, og Michael Bek Madsen måtte lukke sine bagerbutikker i Struer og Ulfborg.

- Jeg opdagede rotterne en mandag morgen og kontaktede Fødevarestyrelsen og Holstebro Kommune med det samme, siger han:

- Det her har jo nok betydet lidt i forhold til den tiltro, folk har til, at man driver en ordentlig virksomhed, men jeg har overhovedet ingen problemer haft med det dernede. Der har været gjort rent og ryddet op hele tiden.

Da avisen besøgte bageren fredag i den forgangne uge, var alt på nær privaten ved at være tømt. Det hele er rykket til Ringkøbing, hvor Michael Bek Madsen har lejet sig ind i det, der tidligere har heddet Hvidbergs Bageri.

- Alle maskiner er blevet gennemgået af et godkendt maskinfirma, så vi undgår at få nogen rotter med, og produktionen går i gang i morgen (lørdag, red.), lød det fra bagermesteren.

Efter at det var kommet frem, at Michael Bek Madsen ville rykke til Ringkøbing, kom det i begyndelsen af denne måned også for en dag, at han er gået konkurs med sit driftsselskab.

Det nye selskab

- Det er Bageren på Ølbyvej ApS, som jeg ejer, der er gået konkurs. Det var en tidligere medarbejder, som indgav konkursbegæring på os, siger bagermesteren:

- Det var af fagforeningen blevet opgjort, at vedkommende havde penge til gode. Det kunne jeg ikke stå inde for, så det endte i skifteretten.

Michael Bek Madsen har nu oprettet et nyt driftsselskab, som hedder Michael Bek Madsen ApS. - Så har jeg også Hvidbjerg Bageri, som er et holdingselskab, der ejer alle maskinerne, forklarer han.

Og så er vi tilbage ved bygningen i Ulfborg.

Ifølge Michael Bek Madsen blev der lavet et særskilt ejendomsselskab, som han skød penge i. Det selskab ejer - også i dag - bygningen i Ulfborg.

- Jeg ejer det ejendomsselskab, men det er med en klausul om, at jeg til enhver tid kan aflevere bygningen tilbage til Ringkjøbing Landbobank, siger Michael Bek Madsen.

Banken stod ifølge bagermesteren med huset på hånden, fordi den bager, der tidligere har været der, var gået konkurs.

Afleverer nøglerne

- For mig betyder klausulen, at hvis jeg afleverer nøglerne tilbage, taber jeg de 50.000 kroner, jeg har skudt ind i ejendomsselskabet, og det, jeg har investeret i ejendommen, fortæller Michael Bek Madsen og fortsætter:

- Men banken overtager så alle forpligtelser for ejendomsselskabet.

Ringkjøbing Landbobank er blevet forelagt oplysningerne fra Michael Bek Madsen, men har ikke ønsket at kommentere dem.

I dag, tirsdag, åbner den lokale bagermester igen sin butik på Ølbyvej i Struer. Brødet kommer fra Ringkøbing, hvorfra han også skal levere til Tambosund Camping på Thyholm.

Om der også skal sælges brød i Ringkøbing, er endnu ikke på plads, men i så fald skal bagerbutikken, der hører til Michael Bek Madsens lejemål, shines op først, som han siger.

På spørgsmålet om, hvorvidt der også skal sælges brød i Ulfborg, er Michael Bek Madsen noget mere klar i mælet.

- Jeg kommer ikke til at sælge herude.

Søvnløse nætter

Bagermesteren og Ringkjøbing Landbobank er ifølge Michael Bek Madsen kommet frem til, at han forlader bygningen hurtigst muligt - også privat.

- Vi har lejet en bolig i Ringkøbing og flytter, så hurtigt vi kan, siger Michael Bek Madsen, der bestemt ikke er glad for det forløb, han nu har givet sin version af.

- Det har ikke været særligt sjovt, og det har givet søvnløse nætter. Det har virkelig kørt hårdt på.

I bagklogskabens klare lys står det nu klart, at han i sin tid skulle være rykket til Ringkøbing i stedet for Ulfborg, lyder det fra Michael Bek Madsen:

- Der kunne jeg have brugt det halve og fået det sat i fuldstændig tiptop stand. Jeg syntes bare, det var lidt langt væk, da jeg er fra Struer og har familie i Struer.

Der er ifølge Michael Bek Madsen ikke andre, som har penge til gode i det selskab, han er gået konkurs med, end den tidligere medarbejder, som begærede ham konkurs.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

En hyldest til viagra-bukserne - jeg glæder mig til at få et par

Fodbold For abonnenter

Da en "Gæv Kaal" ved navn Sophus Krølben endte i Tvis

Holstebro For abonnenter

Det er ikke EU’s opgave at lave kønskvoter og at opbygge en hær

Vinderup For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Indland

Små kommuner dropper parkeringskontrol efter ny regel

Sport

Efter blot to løb fik Mikkel en invitation til verdenseliten

Annonce